özelleştirmelerin mantıklı olduğu gerçeği

entry10 galeri0
    10.
  1. o kadar da mantıksız değildir. ama dikkat edilmesi gereken şeyler de vardır. her ne kadar özelleştirme bir noktaya kadar devletin sorumluluklarını hafifletse de, bi zahmet götlerini kırıp çalışmak zorunda oldukları yerlerde vardır. türk telekom'u özelleştirmek ne demek arkadaş? doğal gaz rezervlerini, madenlerini özelleştirmek ne demek? yolunu, köprüsünü özelleştirmek ne demek? oldu amk, her boku özelleştiriyorlarsa neden devlet var? komple versinler ülkeyi şirketlere?

    devlet memuru hangi lüzumsuz işi yapıyormuş? bankacılık mı lüzumsuz iş? devletin sahip olduğu telefon operatöründe çalışmak mı lüzumsuz iş? özelleştirene kadar, efendi gibi geliştir çalışanlarına karşılığını ver. ülkede tütün tarlası varken devletin sigara üretmemesi geri zekalılıktır. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin devletinin başta balıkçılık olmak üzere buradan para kazanmaması geri zekalılıktır. iyi alıştınız yatmaya amk, kaldırın götünüzü çalışın biraz. üretimden para kazanmayan devlet, kendi asgari ihtiyaçlarını karşılamak için böyle vergi sokar götümüze ondan sonra. mal ya, sanki kendisi aynı vergiyi ödemiyor. sanki kendisi ete, ekmeğe aynı parayı vermiyor. bu akp zihniyeti böyle işte anca ağızlarından beslensinler.

    size balık tutmayı öğretsek, ilk iş elinizdeki oltayı satarsınız amk.
    0 ...
  2. 9.
  3. özelleştirmelerin akla uygun olduğunu düşünen kişinin iddiası.

    doğrudur. devletin işletme yönetir gibi yönettiği kamu kurumları hem kaliteli hizmet veremez hem de olası zararlarda halka vergi bindirimi olarak geri döner.. kamu kurumları özelleştiğinde ve tam bir rekabet sağlandığında hizmet artıyor. bunun direkt faydasını da vatandaşlar görüyor.

    yalnız burada altının çizilmesi gereken nokta " ahbap çavuş kapitalizmi" denilen bir şeyin savunulmadığıdır. tamamen adil bir şekilde yapılan özelleştirmelerden bahsedilmektedir. ahbap çavuş işlerine bakıp özelleştirmeler kötüdür, özelleştirmeleri ancak çıkarcı insanlar savunur demek doğru değildir.
    2 ...
  4. 8.
  5. özelleştirmeleri direk mantıksız bulmak saçmadır evet. Ancak günümüz hükümeti başta türk telekom olmak üzere büyük ve önemli kuruluşlarımızı 4-5 yıllık kar parasına 50-60 yıllık veya süresiz satıyor. imf borcunun çoğu bu paralarla kapatılıyor. Kimse eskisinden hızlı büyüyen dış borcu, cari açığı dikkate almıyor.. imf ye borç bitti ekonomi süper mantığına giriyor.
    2 ...
  6. 7.
  7. özelleştirmenin mantıklı olduğu gerçeği diye bir tespit yapmak çok genel ve gereksizdir. tüm hizmetlerin devletin elinde olması ne kadar mantıksızsa, devletin tüm işletmelerinin özelleşmesi bir o kadar mantıksızdır.
    3 ...
  8. 6.
  9. ülkedeki doğalgaz rezervini satılığa çıkarıp, en ufak krizde "x doğalgazı keseceğini belirtti, falanca ülkenin yaptığı zam vatandaşa %bilmem kaç oranında yansıyacak" gibi gazete manşetlerini okumaktan hoşlanan...

    ve "asgari ücret çok iyi para yav" dedikten sonra "ay sonunu zor getiriyoruz" diye ayrı bir beyanat verip halkla dalga geçen siyasilere oy verebilen akıllı dostlarımızın tespitidir.

    özelleştirme ile peşkeş çekme, yok pahasına elden çıkarma gibi kavramlar araısnda fark var.

    bir de "özelliştirme" ve "mantıklı özelleştirme" dersek, mantığın dumura uğradığı noktaya varırız zaten.

    mantık demişken...

    yapacağım çocuk sayısına,
    çocuğumu hangi okula göndereceğime,
    doğum kontrol yöntemime,
    kürtaj yaptırıp yaptırmayacağıma,
    faklı mezhep ve dinlerdeki insanların nerelerde ibadet edeceklerine,
    gdo'lu yiyecek yemeyi reddetme hakkıma,
    bok üstünde biten sinekler gibi her yere üniversite açıp bunu "sosyal devlet" poltikası olarak anlatıp üniversite mezunlarının hangi alanlarda sürüneceğine,
    thy'de çalışan hosteslerin süreceği rujun rengine kadar herşeye karışan bir devletten bahsediyoruz.
    3 ...
  10. 5.
  11. özelleştirmelerin mantıksız olduğu gerçeğinin eline su dökemez.
    0 ...
  12. 4.
  13. Evet mantıklıdır. Çünkü devletin elinin her şeye uzanmasını beklemek hayalcilikten başka bir şey değildir. Özelleştirme hem devlet üzerindeki yükü kaldırır hem de halkın daha iyi hizmet almasını sağlar.
    1 ...
  14. 3.
  15. kamu hizmeti teriminin varlığından haberdar olan herkes, telefon operatörlüğünün, elektrik işletmesinin, toplu taşımanın devletin elinde olması gerektiğini bilir. neden? çünkü bu hizmetler kesintisiz ve kusursuz şekilde verilmesi gereken hizmetlerdir. nasıl ki sağlık hizmetlerini tamamen özel sektöre bırakamıyorsak, telekomünikasyon hizmetlerini de özel sektöre bırakamayız. kamu hizmetinin mantığı budur.
    2 ...
  16. 2.
  17. özeleştiri daha mantıklıdır.
    1 ...
  18. 1.
  19. pek kıymetli sözlükdaşlarımın yüzüne yüzüne vurmak istediğim farklı bir gerçekliktir.

    devlet nedir? halkının ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü bir kurumdur devlet. peki sorarım size. devletin görevi sigara üretmek midir? devletin görevi telefon operatörlüğü mü yapmaktır? devletin görevi en lüzumsuz işleri devlet memuruna yaptırtmak mıdır?

    işte bu yüzden artık işlemez hale gelmiş onlarca atıl durumdaki kurum özel sektöre devredilmiş ve milyonlarca dolar kar edilmiştir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük