yalnızca vatanı satmak değil, peşkeş çekmek olduğunu da bilen insanlardır. ha bu insanlar, muhtemelen zanetmek fiilini de zannetmek diye zanediyordur. ne ayıp.
Binbir emekle kurulan sanayi, kuruluş, fabrikaların bir kalem çiziği ile satılmasını gören, ertesi gün de televizyondan işsiz kalan insanları seyredip, içi acıyan insandır.
anlamını bilmediği kelimeler hakkında ondan bundan duyduklarıyla yorum yapan insanlardır.gelişmekte olan bir ülkenin özelleştirmeye gitmesi gelişmiş bir ülke olarak anılmasının ilk adımıdır.kurulan fabrika, (kurum, şirket vs..)topraklarımızda kuruluyor işletmesi yabancıların belki ama bizde bunu çıkarlarımız için kullanmıyor muyuz?bugün türkiyede kaç bin kişi yabancı sermayeyle kurulmuş,yabancılar tarafından işletilen fabrikalarda çalışıyor? ülkemizin gelişmesinde en büyük engel olan istihadam sorununun ortadan kalkması için özelleştirmeye gidilmeli.
kar eden kamu kuruluslarını satışına isyan eden insanlardır. bir arkadaşa borcunuz var ve borç katlanıyor. o borcu evinizdeki eşyayı satıp mı ödersiniz yoksa çalışarak, üreterek mi ödersiniz? tabiki çalışarak üreterek ödersiniz. ama maalesef şu an günümüzde borç kapanma bu şekilde olmuyor. özellikle devletimizde. dış borcumu nasıl kapatılıyor? yerli sermaye yabancıya satılıyor hop ödenmiş olup azaltıldığı sanılıyor. zaten bu yüzden kaybetmiyor muyuz?
özelleştirilen kurumlardaki işlerin gayet tıkırında yürüyüp değerinin çok altında özelleştirilmesi durumunda bu düşüncelere sahip olan insanlardır.
kaynak yaratmak için yıllık 10 lira gelir getiren bir kurumu 100 liraya özelleştirirsen amenna ama yıllık 1000 lira getiren kurumu 100 liraya özelleştirme ayağına birilerine peşkeş çekiyorsan o zaman bu insanlar kuduruyorlar.
Özelleştirmek satmak değilse, bundan önce neden özelleştirilmedi? Sen avrupaya satılacağına, ay pardon özeneceğine, avrupa sana özensin. Orda burda AB' nin bi tarafını yalaya yalaya bir hal oluyor kimileri.
kamu kurumlarının sürekli zarar ettiğini kanıtlayamayan,
zarar eden bir kurumu-ki nasıl zarar ettirildiği bir kenara- nasıl kar eder hale getireceğini hesaplayamayacak kadar ekonomiden/finanstan anlamayan,
bu satışlardan nasıl bir çıkar sağladığını asla bilemeyeceğimiz,
prim verilmemesi gereken,
'bizi yönetenler'in yalakası, özelleştirme yandaşı bünyelerin söylemi!
sorun kar edip kar etmemesi değil, kapitalizm öyle iddia ettiği gibi serbest rekabetin mümkün olduğu bir sistem olsaydı kimse bundan şikayet etmezdi, kimse açlık sefalet çekmezdi, dünya nufusunun %20si kaynakların %80'ini yutmazdı.. efendim kapitalizm'in en vahşi yönü tekelciliktir, hemen örnekle açıklayayım, eskiden bakkallar vardı, iyi hoş kazanırlardı, sonra süpermarketler çıktı, bakkallar daha az kazanmaya başladı, sonra günümüzde alışveriş merkezleri türedi ve süpermarketler daha az kazanmaya, bakkallar da yok olmaya başladı. Anlayacağınız sermaye en büyük kapital sahibi kimselerde toplanmaya başladı. böylece yüz binlerce süpermarket ve bakkal sahibi artık fakir, onların kazanacakları para şimdi zaten zengin olanın mal varlığını katlamakla meşgul.
uzatmadan lafı özelleştirmeye getireyim, işte siz bu özelleştirmeleri yaptığınızda büyük sermayedarları daha da zengin ediyorsunuz ve daha da zenginleşen burjuva, küçük çapta işletmesi olan her kobiyi, yutuyor. tekelleşme yaşanıyor ve "daha fakir oluyoruz" işte bunları görmek için iktisat okumaya hiç bir lüzum yok, flash ana haber bile izlesen çakarsın köfteyi...
özellestirme "kar " eden kurulusu "kelepir" fiyata üstelik de yabanci kaynaklara yönelikse, o sadece türkiye´de "vatani satmak" olarak algilanmaz, dünyanin her yerinde öyle algilanir. bak almanya opel´i- ki general motors un yan kuruslusuydu- general motors batti diye neden "dost ve müttefik ülke" italyan´in otomobil devi fiat´a satmadi?...fiat talip oldu opel´e. ama almanya satmadi opel i....e hani globallesmeydi?...hani sinir, halk falan olayi yoktu? üstelik sen ab üyesisin, almak isteyen de ab üyesi, niye burun kiviriyorsun ?....neden kivirmasin, opel iyi bir marka, neden paralar almanya yerine italya´ya aksin?...
hayir simdi söyle, fiat durumdan yararlanmak icin "ucuz" fiyat falan da teklif etmiyor, gayet mantikli iyi bir para teklif ediyor. almanya buna ragmen satmiyor.
yaaa iste...özellestirme, sen kit in özellestirilmesini bir yana birak, ben zaten özel olan bir sirketin baska bir sirkete satilmasindan bahsediyorum. adam vergi aliyo o sirketten, kendi bindigi dali niye kessin, türkiye´nin habire dallarini kesip dötüstü oturdugu gibi, niye otursun ?.... opel bak bugün dötü kurtardi, paralar gene almanya ya akiyor...simdi eger gecen sene opel i satsalardi, simdi ana para kaynagi italya´ya akmaya baslamis olacakti. sen sadece o fabrika da calisiyor olacaktin...
ya iste... hadi bak sana gayet de somut bir örnek verdim...bu örnek sana yeter herhalde.
olaya şurdan bakmak gerekirse... son yedi senedir, bir çok şirket, fabrika özelleştirildi. bu özelleştirmeden gelen toplu paralarla devlete ait ne bir okul, ne de gençlerin iş bulmasını sağlayacak fabrika açıldı. sadece icraat diye duble yollardan bahsedildi. sormak istiyorum..
peki nereye gitti cumhuriyet tarihimizin birikimleri olan paralar??
türk telekomun hala nasıl olupta her evde internet ve telefon varken zarar ettiğini anlamayan insandır. bu insan bir olağan üstü hal durumunda (bkz: savaş) ülkenin iletişim sektörünün, bankalarının, limanlarının, köprülerinin kullanılamaz hale geleceğini bilen insandır. kendini amerikayla kıyaslamaktan vazgeçen insandır. çünkü yahudi lobisinin sadece amerikaya çalıştığını diğer ülkelerin ise sadece araç olarak yahudi lobisi tarafından kullanıldığını bilen insandır. türk telekomuda ederinin çok altına satıldığını, bankaların yok pahasına peşkeş çekildiğini bilen insandır. ayrıca insandır hiç bir partinin yalakalığını yapmaz.
türk telekom'a bakmak yeterlidir yıllık karıyla ana parasını kaç yılda çıkardığı açıkca görülür ve halen yanlız internet kullanıcısından dahi sabit ücret adı altında para alınmaktadır (ttnet kullanıcısı olmayan gülümse net bişi vs)yasallığı tartışılır bu düpe düz soygundur...!
başlığı açan sevgili yazarımızın ekonomistlerin hayatlarını eğitimlerini boşverip önce özelleştirilen kurumların kar mı yapıyomuş zarar mı ediyomuş bakması, sonra hangi biri gerçek değerine satılabilmiş varsa bulması, kimlere peşkeş çekilmiş görebiliyorsa görmesi, vicdanın sesini duyabiliyorsa hala bunu yapanlara bir güzel sövmesi rica olunur. devletlerin elbetteki uğraşmaması gereken basit kar marjı iyi olmayan işler olabilir, bunlar özelleştirilir eyvallah. son ekonomik krizle birlikte bize ahkam kesen ülkeler özelleştirin elinizden çıkarın tarzında davranış sergileyenler, şimdi uygulamaya çalıştıkları modeller nelerdir acaba. hastalanınca clevenda giden babalar gibi satarım , sata sata bitiremedim diyen maliye bakanını düşününce insan ne hissediyor, kaldı ki siz kimin malını kimlere peşkeş çekiyosunuz, yapcaksan özelleştirmeyi değerinde yap, peşkeş çekme(!). muhtemelen bu ekonomistler bunun çok ötesinde şeyler görüyor. osman hoca(altuğ) gibi hocaları kastediyorsun muhtemelen vatanı satmak olarak gören özelleştirmenin yoksa belli üçleme program yapan grublar var bunlar bu işlerin şakşakçısı(ekonominin sakızla simitle kendine getirilebilceğine inanan) dır.
son olarakta hoş okuyunca insanda tebessüm bıraktırıyo, bizi yönetenler senin gördüklerini göremicek kadar bilmemne mi denmiş, inşallah öledirlerde gözgöre göre satmamışlardır(!).
tanışmayanlar için osman altuğ
edit: özelleştirme yapılmalıdır eğer devlete yük olan bir kurumsa ve getirisi yoksa, dünya düzeni bunu ister, mantıklı olanda budur. türk telekom konuşuluyor herkesce girilen entrylrtin çoğunda gönderme yapılıyor. türk telekom özelleştirmesi doğrudur yanlıştır onu geçiniz artık, satış fiyatına baktığınızda şirketin alım yaptıktan sonraki şehir içi fiyatlara yaptığı yüzde 60 lardaki zamla sadece 4 yıl gibi bir sürede satın alma parasını çıkarmış olur, koca telokom şirketine böylece sahip olmuş olunur. yanlış yapılan hangi dönemde olursa olsun özelleştirmenin hesabı sorulmalıdır. yanlış görülüyorsa hükümet geçmiş defterleri açsın sorabiliyosarsa sorsun bunları.
ben özelleştiremessin demedim peşkeş çekemessin dedim.
bu vatan kimin? bizim.
şimdi özelleştirilen, zarar ettiğini öne sürdüğünüz özellştirilmesi şart koşulmuş bık bık bık diye bahsettiğiniz bir firmayı alalım, misal türk telekom.
özelleştirilmeden önce kimindi, neyin malıydı?
türkün malıydı, bu vatanın malıydı.
peki şimdi kimin? elin arabının. yani artık türkün malı değil, bu vatanın bir sermayesi değil açık mı?
peki türkün malını, bu vatanın bir parçasını sattınız mı? evet!
ne kadara? çok yüksek bir fiyata değil mi.
hatta o zamanlar bile herkes çok yüksek fiyata gitti demediniz mi? elbette dediniz!
peki oturup bir hesaplayın bakalım şu an bizi dolandıran, kazıklayan türk telekom satıldığı parayı kaç senede çıkartacak?
peki satıldıktan sonra ne değişti? daha iyi hizmet, daha iyi fiyat mı verdi? aksine!
dünya 25 mbit interneti 10 euroya kullanırken bize 8 mbit adil kullanım hakkı adı altında sınırsız diye tabir edilen ama aslında 15 gb kotalı olan interneti 50 tlye satmıyorlar mı?
bu arada biri zarar eden şirketler kar etsin demişti galiba? doğru özelleştirdikten sonra sahibi olan elin yabancıları kar üstüne kar ediyorlar.
peki bu devlete, bu halka faydası? alınan vergi, satımından kazanılan cebe indirilen paralar, halka daha iyi hizmet, bık bık bık dersiniz. e hayli yüksek paraya da sattınız ya, onun parasıyla da zaten türkiyeyi kurtardınız!
yabancıya gitmesin diye düşünen, devletin bunları kendilerine bedava vermesini arzu eden kişilerdir.
maksat eleştirmek değil, çamura yatmak olunca böyle oluyor.
bu ülkede yabancıların aldığı özelleştirme ihalesinin iptal edildiği, daha sonra yerli firmanın daha ucuza aldığı kurumu, sözleşmenin mürekkebi kurumadan 4-5 katına tekrar yabancılara sattığı olaylar da görüldü.
yağma yok arkadaşım, talipsen sen de diğerleri gibi ihaleye gireceksin, en yüksek teklifi sen vereceksin, kimse sana bir yasak koymuyor.
devlet bir balon ise kurumlar da balondaki ağarlıklardır . devlet ivme kaybettiği zaman yarayan yaramayan herşeyi balondan atar.özelleştirmede devlet küçülür ,denetimi ve yönetimi kolaylaşır.yap işlet devret yöntemiyle devlet kara geçer.sonuçta devletinde bir sermaye ;bir kurum olduğunu düşünürsek .finansal ortamda bu gayet doğal bir süreçtir.
düz mantık düşünen insandır. adam düşünür; len benim bakkalım olsa günde 10 lira kazansam ama başka bir mahallenin adamına satsam 1.000 liradan, oh elimde para olur ama daha sonra mahallelinin parası diğer mahallenin bakkalına gider, diğer mahallenin bakkalı daha güzel bir bakkal olur ayrıca param bitince ne yaparım diye düşünmüş adamdır, doğru düşünmüştür. hatta bunun bir sözü var; altın yumurtlayan tavuğu kesmek diye. ilk başta evet eline geçer para ama zaten işlemekte olan bir kurumu satarsan; adama derler hacı ne yaptın artık deftere yazdıramıcaz mı? diye
özelleştirmenin de sınırlarının olduğunun bilincinde olan insanlardır ben değil a.smith söylüyor.
ayrıca devletin kamu kurum ve kuruluşlarını iyi idare edemediğini düşünenler bunun nasıl daha iyi idare edilebileceği sorusuna cevap verebilecekler midir?Ülkemizdeki özelleştirmeler sonucu Türkiye'den kaç milyar dolar para çıkışı olduğunun bilincinde midirler?Bunun adı vatan satmaktır.
özelleştirme sanıldığı gibi kötü bir durum değildir. ama özelleştirilen kurum için bazı şartlar olmalıdır. örneğin tekel durumundaki kurumlar kesinlikle özelleştirilmemelidir. fakat görüyoruz ki türk telekom yok pahasına özelleştirildi. bir ülkenin tüm telefon ağına sahip olan bir kurumun özelleştirilmesi ya aptallıktır yada bir çıkar vardır.