eğitimin yada olanaklarının devlet üniversitelerinden üstün olduğu , fakat içinde barınan öğrenci bünyesinin zeka olarak pek bi geride kaldığı okullardır. geniş olanaklarına gelirsek, örneğin; kampüste yürüken karşınıza at çıkmaz. bahar şenliklerinde ise sezen aksu'yu izleyebilirsiniz.
Pek çok devlet üniversitesini geride bırakacak niteliktedir, evet. Fakat bu üstünlük söz konusu üniversitelerin para karşılığı düşük puanla aldıkları öğrencilerin bilgi, zeka ve ciddiyet düzeyi karşısında çok fazla anlam ifade etmeyebilir. Anlatılan ders verilen ödev ve beklenen çalışma sınıfın ortalamasına uygun olmak zorunda olduğundan zeka ve bilgi düzeyi yüksek, hayata bakışı ciddi olan burslu öğrenciler kapasitelerinin altında bir akademik ortam içinde eğitim almak zorunda kalırlar. Bu bahsettiğim gerçek; ODTÜ'den bilgi ve yeditepe üniversitelerine geçen öğretim görevlisi arkadaşlarım tarafından dile getirilmekte.
Diğer taraftan şahsen vakıf üniversitelerini bir tür hayır kurumu olarak görmekteyim, parası bol kafası az çocukların ailelerinden toplanan paralarla kurulan ve çevrilen bu üniversiteler, parası olmayıp kafası keskin olan öğrencilere yüksek olanaklar ve rahat bir öğrencilik hayatı sunmaktadır.
Barajı geçip, parayı bastıranı veli göçer yapan eğitim kurumları. Her türlü olanaklara sahip mekanlar. Parayı bastırıp istediğin başka bir bölümden hiç okumadan diploma alma olanağı sunarlar (bkz: Yakın doğu üniversitesi). yahudiliğin eğitim kurumu adı altında varlık gösteren halidir. Allah büyük de tıp açamıyorlar yoksa ne kasaplar yetişirdi.
genel olarak bir devlet üniversitesinden daha üstün olanaklarıdır.
çünkü öğrencilerin verdiği para yine o okul için harcanmalıdır, başka yere harcanması yasal değildir. bu sebeple her öğrencinin ödediği tutar kütüphaneye, araç gereçlere veya yeni binalara harcanmaktadır.
devlet üniversiteleri ise devletin vereceği 3-4 kuruşluk ödenekle bunların yarısını bile zor yapmaktadır.
not: tabi bu imkanlardan yararlanmak da herkesin harcı değildir. özel üniversitelerde baba parası yemeyi seven, okumayla arası olmayan züppeler ya da iki kilo makyajla okula gelen kızlar olduğu gibi; okumayı seven ve bu imkanlardan yararlanabilen öğrenciler de vardır.
Parayla eğitim saçmalığının sonucudur. Biri bir yıl boyunca bir tarafından terler akarak bütün sosyal hayatından vazgeçerek ders çalışır, biri de baba parasıyla elini kolunu sallaya sallaya en güzel üniversitenin en güzel bölmüne yerleşir. Bu ne pehriz bu ne lahana turşusu...
ozel universiteler olmadan once dunyada ilk 500'e goren tek universitemizi tartistigimiz gercegidir. ozel universitelerin nasil standartlarin otesinde bir kaliteyi yakaladigi gercegidir.
devlet üniversitelerinin profesörleri özel üniversitelerde derse girer; devlet üniversitesindekiler gibi asistana bırakıp gitmez.
özel üniversitede öğrenci velinimettir. öğrenci işleri her zaman düzgündür.
özel üniversitelerde hastalanan öğrenci en iyi bakımı görür. burslu ise ilaç parasının %1 ini öder ve çok iyi bakım görür.
özel üniversitede ihtiyaç duyulan kitaplar eğer bulunamıyorsa en geç ertesi hafta getirtilir.
özel üniversitede sosyal olarak imkanlar oldukça geniş tutulmuştur.
devlet üniversitesinde sürünmektense; özel üniversitede burslu okumak her zaman daha iyidir.
ah bir de gerçekten paranız yoksa özel üniversitede burslu okumak hayatınızı kurtarabilir. yemek, servis ve destek bursları devletin sağlayamadığı imkanlardır.
parayla ogrenci okutan universitelerin olanaklarinin digerlerine gore oldukca iyi oldugu gercegidir. ozel universitelerden herhangi biri ogretimini ucretsiz ilan etse, ilk oss de puani en uste cikacaktir. dolayisiyla ozel universitelerin dunya standartlarinin ve ortalamasinin cok otesinde ogrenci yetistirebildigi de ayri bir gercektir.
dunyada ilk 10 a giren universitelerimiz:
ogrenciye sunulan olanaklar: bilkent
bilimsel makale yayinlama: atilim
ar-ge : baskent
sosyal bilimler: yeditepe