özel üniversitede okuduğunu söylemeye utanmak

entry29 galeri1
    1.
  1. gecenin şu saatinde aslında birçok yerde vuku bulan ancak yine de pek gün yüzüne çıkmayan bu konuyu cımbızla çekip tek bir cümle ile açıklamak gerek:

    kişi %15000 çok-çok zengin bir babanın evladı değildir. babası kendisi için emekli olmuştur ve oradan gelen parayı oğlunun eğitimine feda eder. e tabi çocukla küçüklüğünden beri yoğruluş biçimi itibariyle diplomayı alıp bir işe girene kadar bunun burukluğunu yaşar.
    5 ...
  2. 2.
  3. zenginlikten, alçak gönüllülükte değildir. Tamamen sistemin adaletsizliğindendir... Maddi durumu zor olan insan köpek gibi çalışıp bir ihtimal üniversiteye girerken durumu iyi insan az bir puanla özel üniversitede iyi bir bölümde okuyabilir. bu da son derece normaldir ki her aile evladının okumasını ister...
    2 ...
  4. 3.
  5. parasıyla hava atmayı sevmeyen ve düşünceye sahip olan zengin kesimin çocuklarıdır. o üniversiteye parası olduğu için değil, derslerinde kötü olduğu için gittini bilen kişi utanır. ama parası var diye giden (bunlar genelde sonradan görmüş olanlar) utanmadan söyleyebilir.
    4 ...
  6. 4.
  7. tavsiye olarak: devlete geçme imkanın varsa hiç durma bekleme hemen geç.. durumudur.
    2 ...
  8. 3.
  9. ''amk zengin piçi'' denmesinden korkan çocuk..
    2 ...
  10. 4.
  11. solcu olduğunu iddia edip sermaye düşmanlığını alenen güden zengin ergenimizin duygusu olabilir.
    3 ...
  12. 5.
  13. Aslında özel üniversitede okumanın utanılacak bir olay olmadığı, yalnızca başarının daha doğrusu genel olarak başarısızlığın verdiği bir durumdan kaynaklı olmasıdır.
    0 ...
  14. 6.
  15. Özel okulunda puanla aldıgını unutmamak ve bazı özel okulların çogu devlet okulundan daha iyi olduğunu da unutmamak gerekir.
    3 ...
  16. 7.
  17. 8.
  18. fahileşelik veya pzevenklik adlı bölümlerde okumuyosa utanarak gereksiz mallık yapan insandır.
    4 ...
  19. 9.
  20. genellikle okunan okul söylendikten sonra "ama burslu okuyorum" denilerek toparlanmaya çalışılır.

    bazı özel okulların bölüm puanları devlet üniversitelerindeki mukabillerinin puanlarından fazladır. bu anamda utanılmamalıdır.
    2 ...
  21. 10.
  22. Olması gerekendir zaten. Ben olsam ben de utanırdım.
    " sınav kazanmaya zekam yetmedi babamın parasıyla okuyorum. "

    Utanç verici.

    Not: burslular hariç. Söylememe gerek yok sanırım.
    3 ...
  23. 11.
  24. 12.
  25. öss, ygs, lys fark etmeden hiçbir üniversite giriş sınavı sisteminin zeka ölçmek ya da öğrenicinin okumak istediği bölüme uygunluğunu belirlemek gibi bir işe yaramadığını anlamamış insanlara laf anlatmaya üşenmektir o, utanmak değil.

    ben hiç anlamayacağım şu "özel okulda salaklar baba parasıyla okur" mantığını. burslusunu falan geç aga sen sınava hazırlanırken isyan etmiyor musun "bu sınav zeka falan ölçmüyor amk böyle sistem mi olur" diye? ediyorsun. adam bu sistemin açığından faydalanıyor. adaletsiz bir durum mu? evet. adaletsizliği sağlayan özel üniversitede okuyan öğrenci mi? hayır. derdiniz ne sizi? özel okulda okuyan tipler mi? sanki tek tipiz kodumunun okulunda. sözlükte özel üniversite başlıklarında söylenen o tiplerden ne kadar gördümse dört senedir okulumda, devlet üniversitesinde eğitim alan arkadaşım da o kadarını görüyor. mal her yerde mal. o mallık seviyesini üniversite sınavı ölçmüyor yalnız.

    üniversite sınavıyla, dört (yedidir o yedi) senelik eğitim hayatının aynı olacağını düşünmek de saçmalık. ikisi de çok farklı sistemler. öğrenmesi, çalışması, başarılı olması tamamen farklı matematikler üzerinden yürüyor. arkadaş üniversite sınavında derece yapıp okula birincilikle girdim, dökülüyorum lan not ortalaması olarak. yükselmiyor kodumunun ortalaması, yükselmiyor. geçenlerde öyle bir deneyeyim diye ales'e girdim, yine derece yaptım. ne anladık bundan? sınavda derece yaptım diye zeki miyim? okulda notlarım kötü diye aptal mıyım?

    bu iki yüzlülüğü bana anlatın ya. sisteme sürekli laf atıp, bu sistemin salak sınavlarına göre birilerin zekasını ölçme mantığınızı bana anlatın. arkadaş, radyo televizyon sinema okuyorum ben. bölümde burs kazanmak için köpek gibi matematik sorusu çözdüm zamanında. matematik bilgim mi benim bu alana uygun olup olmadığımı belirliyor? türev integral bilince mi iyi bir hakim mizacına sahip oluyorsunuz?

    ayrıca bu yaz gönüllü tercih danışmanlığı yaptığımda fark ettiğim bir durum var. birçok aile ortalama puanlarla, istanbul dışında bir devlet üniversitesine göndermektense çocuğunu, %50 bursla (ya da kimi bölümler için burssuz) olarak istanbul'da özel üniversitede okutmayı tercih ediyor. şehir dışında çocuk okutma masrafıyla hesaplandığında aynı yere çıktığını söylüyorlar, hiç değilse çocuk yanlarında olsun ve iyi bir eğitim alacağı kesin olsun istiyorlar. akademisyen kadroları günden güne eriyen ortalama devlet üniversitelerindense (boğaziçi, gsü diye atlamayın amk) belli bir standartı koruyan vakıf üniversitesini tercih ediyor.

    size mi kaldı sikik bir sisteme göre insanların zekasını etiketlemek?
    12 ...
  26. 13.
  27. üç saat oturup, doğru şıkka kalem bastığı için başının okşanmasını isteyen eziklerle konuşmaktır. biz de yapıyoruz, vay özel bi bira ısmarla, diye ama ortada şöyle bi durum var, ben sınav hazırlık döneminde ne çektiysem özel okuyan da aynısını çekti. özele giden hiç kimseyi tanımıyorum ki sınav dönemi, çözün lan fakirler zenginim ben zengin, triplerinde gezmedi.

    o üç saat senin benimle birlikte oturdu, götünün yapıştığı sandalyede aynı soruları çözdü. hani şu, psikoloji okumak için temel lise psikolojisi çözmenin gerekli olmadığı sınavda. çevresinden gelen, iş güvenliği yaz işin hazır, baskılarına rağmen istediği bölümü yazdı, bunda abes bir durum yok.

    gelgelelim zaten kimin ne ürettiğiyle değil de, kimin ne harcadığı, ne kadar büyük bir yatta, ne kadar pahalı bir escortla tatil keyfi yaptığının konuşulduğu bir ülkede, devlet üniversitelerinin herhangi bir artısı yok. o beğenmedikleri paralı üniversiteler, akademik çalışma raporlarında kendi üniversitelerinin üstüne çıkıyorsa ve hala bu kadar basit, sığ, verimsiz tartışmalara giriliyosa, üniversiteler kapansın, itiraf sayfası yapılsın, ne diyeyim başka?
    1 ...
  28. 14.
  29. Sistemin içinde başarılı olamayan parası ile okuyan zenginlerin kompleksi olabilir. Utanmak iyidir .
    0 ...
  30. 15.
  31. Burslu olankara işlemeyen durumdur. Ücretli psikoloji okumak ayrı bir gerçekliktir pek tabii ki.
    0 ...
  32. 16.
  33. Utanma durumu normal karşılanmalıdır.

    Çünkü parayla okuyorsun.
    3 ...
  34. 17.
  35. geçen sene devlette okuyordum, bu sene özele geçtim. ikisini söylerken de utanıyorum amk.
    3 ...
  36. 18.
  37. Fakir olduğum için devlet üniversitesinde okuyom ühühühü.
    0 ...
  38. 19.
  39. özelden özele fark var Stanford Üniversitesi'de özel dünyada kaliteli eğitim özel okullarda veriliyor ama bu zihniyet henüz bizim ülkemizde oturabilmiş değil hemen parayla okuyorsun moduna geçilip karşıdakini aşağılamaya çalişiyorlar.
    malesef devlet güvenceli okullardaki hocalarin rahatliği kaliteli eğitime olanak vermiyor. özel kreşteki çocukla devlet okulundakine bakarak aradaki uçurumdan farkı çıkarabilirsiniz.
    0 ...
  40. 20.
  41. Özel üniversite kavramının türkiyede olmadığını bilmeyen yazar beyanı.

    Öncelikle onu vakıf üniversitesi diye düzeltelim. Ayrıca burslu da okuyabilir insanlar, utanacak bir şey yok bunda.
    He bir de sınav sistemi sizin bir branştaki yeteneklerinizi ölçmüyor. Deli gibi kod yazan ya da hayvan gibi senaryo yazıp film çeken öğrenciler, üniversite sınavında yüksek puanlar almadığı için maddi durumları doğrultusunda vakıf üniversitelerine gidiyor. E sonra ne mi oluyor? Bu insanlar kendi bölümlerinde derece yapıp, o ilk bilmem kaça girerek devlet okullarına giden öğrencileri sektörde silip süpürüyor.
    0 ...
  42. 21.
  43. 22.
  44. 23.
  45. Tam veya %75 burslu ise utanılmadan hatta gururla söylenilebilir. Bölüme de bağlıdır tabi.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük