özel üniversite

    146.
  1. çok bilmişlerin hakkında ahkam kestiği üniversiteler.
    kendisi 400 binle bayburt üniversitesine girmiş hala devlet devlet deyip bir de utanmadan özel üniversitede okuyan öğrencilere hakaret edebilme hakkı görüyor kendinde.

    burada "ama aptal yha zengin piçleri" deyip ağlayacağınıza az kasın burslu girmeye bakın. eğitim ve sosyal çevre yönünden bir çok devlet üniversitesinden çok çok daha avantajlıdır.

    not:lisansı devlette okumuş, yüksek lisansı özelde yapan biri.
    10 ...
  2. 163.
  3. Özel üniversitede okuyan herkese aptal ve zengin gözüyle bakmayın lan. Ben de özel üniversitede okudum ve gayet sizin gibi birisiydim. Okuldaki birçok arkadaşım da hem çalışıp hem okuyan kişilerdi.

    Azıcık mantıklı düşünmek gerekirse siz şimdi devlet üniversitesi için istanbul dışına çıkıp okuyorsunuz ve ailenizden her ay ortalama 700-1000 TL arası para istiyorsunuz. Doğal olarak çalışıp kendi masraflarınızı karşılayamıyorsunuz. Ancak "devlette mezun olduk, bu özelde okuyanlar tam bi salak" diye diye dolanıyorsunuz.

    Özelde okuyan birisi olarak aylık 3 binliraya yakın maaş alıyordum ve işimi bırakıp şehir dışına çıkıp devlette okuyup hem işsiz kalıp hemde evden para isteyemezdim. Şu yaşıma kadar istemedim şu yaşımdan sonra da istemem zaten. Her neyse, okulun yıllık ücreti 12 binlira diyelim, ben zaten bunu 10 ayda yaklaşık 1400 TL rahat rahat ödeyebiliyorum. Şehir dışına çıkmayıp ailemle kaldığımdan ekstra kira ve diğer giderlerimde olmuyor, hatta 1600 lirada bana kalıyordu. Hemde istanbul gibi büyük bir şehirde, çok rahat, istediğim her türlü aktiviteye katılarak okumuş oldum.
    9 ...
  4. 147.
  5. Şu an benim canımı en cok sıkan durumlardan biri özel üniversitelerdir. Parası olan okusun en iyi yerlerde olsun itibarı artsın ama ondan daha zeki adamlar ülkenin en kötü ve zor işlerinde çalışsın. Ben özel universitede okuyanlara tavir koymuyorum bunu bu duruma getirenlere sinirleniyorum nice insanlar hayalini kurduğu meslegi icra edemezken hic haketmeyen insanların orda bulunmasini anlayamıyorum. Ben daha uzun uzun yazabilirim ama benim fikirlerimle birşey degismeyecegi icin gerek yok.
    12 ...
  6. 19.
  7. paralı olup olmamasına değil, içindeki öğrencilerin derslere verdiği öneme ve eğitimcilere saygısına bakılması gereken üniversite çeşidi.
    açıkça söylemek gerekirse, doğrudur, sadece ortam yapmak ve kız tavlamak amacıyla okula gelen zengin çocukları vardır ancak bu konuda genelleme yapılmamalıdır. öyle ki nice burslu vardır böyle okullarda, zengin çocuklarının çoğunun derslerdeki çabasına erişememektedir, sadece bursuyla övünüp gezip tozan ve derse girmeyen burslu da mevcuttur.
    nereden mi biliyorum? ben de öyle bir okulda okudum. dış görünüş ve genel inanışlarla değil, gözle görüp bu tip yerlerde bulunarak yorum yapmak daha doğru olacaktır.
    7 ...
  8. 118.
  9. hem devlet hem özel üniversite deneyimi olan biri olarak söylüyorum, koşulları, imkanları falan devletten üstün üniversitelerdir.

    tabi son 5-10 yılda çoğalan tabela üniversitelerini siktir edin. " barajı geçtin mi delikanlı? aslansın . gel hemen kaydını yapalım." gibi reklam yapan muhittin üniversitelerini siktir edin evet. geleceğe kapanan kapınız .

    onun dışında iyi bir özel ünivesite akademik kadro bakımından bir devlet üniversitesinden çok çok daha üstündür.

    ingilizce eğitimi falan özel sektörün kapısını aralar.

    tabi sikindirik bir özel üni'de sikindirik bir bölüm için uçuk paralar ödemeyin.

    ama en kötü yüzde 50 burs ile adam akıllı bir okulda adam akıllı bir bölüme girebiliyorsanız çekinmeyin.

    "özel okuyup utanmadan okuyorum diyen kişi" gibi lakırdılara bakmayın. ben üni giriş sınavında ( yaptığı ezberler sayesinde ) ne dereceler yapıp üniversiteye gelince kem küm eden, iki lafı bir araya getiremeyen, ezbere gelince at gibi, üretmeye gelince tırtlayan öğrenciler gördüm.

    sorularınız varsa buyrun.
    8 ...
  10. 130.
  11. Bilkentin de ozel universite oldugunu hatirlatir her ozel universitenin de ayni kefeye koyulmamasi gerektigi bilinmesi gereken hede.
    Edit: devlet universitesinden mezunum ve ozel universite de master yapiyorum.
    6 ...
  12. 75.
  13. başlığın altındaki özel üniversite karşıt yazılarını okuduğumda "ağzına sıçayım böyle genellemenin" demekten kendimi alıkoyamadım. ya allah aşkına şu özelde burslusu var burssuzu var. hala idrak edemediniz mi acaba? cebinde 5 kuruşu olmayan var olan var. ayrıca bok atanlara sorarım siz gelip okudunuz mu da böyle götünüzden bir şey sallıyorsunuz? ya kusura bakmayın da bir siktirin gidin. *
    6 ...
  14. 2.
  15. türkiye'de özel üniversite vakıf üniversiteleridir. halk arasında özel üniversite diye bilinir esasında özel üniversite diye bir kavram yoktur. vakıflar kar amacı gütmedikleri için özel sayılmazlar. pek çok açıdan devlet üniversitelerinden iyi durumdadırlar, tabii ki özel üniversite seçeceklerin, üniversitenin bağlı olduğu vakıfa çok dikkat etmeleri gerekir. ticarethaneye mi yoksa ciddi bir vakıf üniversitesine mi gideceklerini kararlaştırmalıdırlar. dünya sıralamasına ise dikkat etmemeleri gerekir; zira o sıralama üniversitenin yayınladığı makale oranına göre değil yayınladığı makale sayısına ve öğrenci sayısına göre düzenlenmektedir. bazı butik vakıf üniversitesi diyebileceğimiz üniversiteler, az sayıda öğrencisi dolayısıyla az sayıda öğretim üyesiyle, tabii ki 50bin öğrencili bir üniversitenin yayınladığı makaleye erişemezler.

    türkiye'de;

    bilkent üniversitesi
    feyziye mektepleri vakfı ışık üniversitesi **
    yeditepe üniversitesi
    bahçeşehir üniversitesi

    iyi vakıf üniversiteleri arasında gösterilebilir. tabii hangi bölümü istediğiniz de önemlidir. hukuk fakültesi konusunda bilkent ve bahçeşehir iyi durumda gösterilebilirken, elektronik ve makine mühendisliği alanlarında feyziye mektepleri ışık üniversitesi önemli bir noktadadır. (bkz: Yorgo Istefanopulos) (bkz: metin arık)
    tıp fakültesi konusunda ise yeditepe'nin sağlamlığı tartışılmazdır.
    7 ...
  16. 66.
  17. bir diğer deyiş ile özel üniversiteler; türk eğitim sisteminin kilometre taşlarındandır. kısmi de olsa; düzenimize yeni bir soluk getirmişlerdir.

    içerisinde girilmedikçe; orada eğitim alan öğrenci popülasyonu irdelenmedikçe; hakkında yüzeysel bazda yorumlar yapılmasını sakıncalı görmekteyim. gerek; eğitim olanakları gerekse: beşeri ilişkilerin düzeyi açısından devlet üniversitelerine, kurumlarına göre olduça ileridedir. mesele "parası olan okuyor!" değil kesinlikle. özel üniversiteler devletin üzerindeki yükü azaltıyor herşeyden önce. "az puanlarla kazanılıyor" deniyor, ve buradan zeka ve entelektüel donanıma değiniliyor bu da, yanlış. üniversite sınavının kişisel zeka ile kazanıldığını düşünmek olayı saptırmaktır. ezberci sistemin mantığını özümseyebilmiş kişiler, rahatlıkla ünivesite kazanabilir. bu insanlar ücret karşılığında okuyor diye "salak" olmamalılar. benim "anadolu'da sınıf öğretmenliği okuyacağım yerde; özel'de hukuk okurum" diyen arkadaşlarım oldu. şimdi onlar bizimle; öğretmenlik okuyor olsalar, akıllı olacakdılar da; sırf öylesi bir tercih yaptılar diye; "kültürsüz, cahil, salak" mı oldular? "eğitimde fırsat eşitsizliği yaratmıyor" da. devletin sınav dahilinde aldığı kontenjanların yeni açılan okullarıyla birlikte; haddi hesabı yok! yani sınavı kazansa okuyabilecek. ama bunu başaramıyor veya eksik yapıyor, sonrasında böyle bir savunma mekanizması yaratıyor. ayrıca; bir devlet üniversitesi öğrencisi olarak söylüyorum; kendi bulunduğum okul ve programda, kendini apolitize etmiş; dünyaya ve hayata dair bir perspektif geliştiremiş tek derdi: en yakın zamanda bir kız arkadaş edinip onun ile cinsel deneyim yaşamak olan öylesine çok öğrenci var ki!. "zaman yönetimi"ni, "körfez savaşı"nı, "baba bush"'u, ve daha nice temel bigiledirmeyi bile öğrenemeden çevresince "zeki" diye yaftalanan arkadaşlar var. ve bunlar diderot, freud tesla veya demokritos değiller. beri tarafta; zerafet ve bakımlılığını kültürel mizaç özelliği ve samimiyeti ile yoğurmuş öylesine "özel üniversite öğrencisi" var ki.

    başka hususları da var şüphesiz;

    örneğin; "devlet okulu hocaları özel kurumlarca çalınıyor!" deniyor. bu da çok doğru bir söylem değil. sanki elinden hocalar zorla alınıyormuş ve sonrasında, öğretmenler üç kuruş çalıştırılıyorlarmış gibi yansıtılıyor. oysa; üniversite hocası da, insandır ve gerçekletirmesi gereken iktisadi reformları vardır. bunu özel okul sağlıyor ise; neden transfer olmasın? devlet iyi olanak sağlamıyor ve hoca daha iyisini seçiyorsa; özel okulun suçu burada nedir?

    "kampüslerinde avm var, kuaför var okula bak lan!" deniyor. ve bu eleştiri malzemesi oluyor burada yanlış olan nedir? bu olanakların okulca sağlanıyor oluşu kötü müdür?

    bir başka husus ise; öğrencilerin birbirleri ile olan diyalogları konusudur. örneğin; özel okul öğrencisi size isveç'e yaptığı gezintisinden, orada edindiği izlenimlerden, şartlarından söz eder, yani bilgi verir, diğer tür okul öğrencisinden bu akışı sağlayazsınız. çünkü dar gelirli aile çocuğu olduğundan kendi reformunu yaratmanın yolunun bir başka okul arkadaşının sırtında yükselmek olduğunun bilincine vardığından, makyevelisttir. diğer yanda insanların rahat koşullarda olması sizi bu absürd ortamdan alıkoyar.

    aslında esas duru belli! kıskanmak... dert ne entelektüalite ne zeka ne eğitim kalitesi. devlet üniversitesi öğrencisi vakıf niversitesi öğrencsini kıskanıyor.
    biliyor ki; orada mimar doktor mühendis gibi payelere erişen bu genç, kendisinin temayül dahi edemeyeceğ hayatı, daha 20 li yaşlarda yaşıyor ve meslek garantisi sağlamış halde. rahatça para harcıyor. işte zor gelende bu. ondandır ki devlet okullu öğrenci malatya'da okuyor ve kendini bilkent'li, koç'lu, yeditepe'li gençlerle mukayese ediyor. aradaki kalite farkı bariz vakıf okulu yönünde! ama, bashini ettiğim haset tutum; gerçeğin meşrulaştırılmasına engel.
    7 ...
  18. 31.
  19. türkiye'nin en iyi hocaları tarafından ders aldıkları için çok rahat iş bulacaktır buralardan mezun olanlar. sizler dandik devlet okullarında, beş para etmeyen hocalardan, iğrenç eğitim alırken bu adamlar en iyi eğitimi alabilmek için para bayılıyorlar. hukuk derslerine eski cumhuriyet savcıları, kimya derslerine türkiyenin en iyi kimyacıları giriyor. emin olun sizin öss'den aldığınız puan kimsenin sikinde değil.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük