Asıl amacı Ticaret olan kurumdan ne beklenebilir ki . Öğrencileri ise Sigara üstünde telefon ve araba anahtarını tek elde tutma çabası içinde olan garip meslekraşlarım.
Devlet üniversitesinde okumuş biri olarak aynı bölüm ve iyi bir özel üniversitenin fazlasıyla önde olduğunu söyleyebilirim.
Ben laboratuvarda bozuk osiloskopla uğraşırken adam orada proje üstüne proje çıkarıyor sonra da özel baba parası bilmem ne. Varsa okutacak o baba elbette.
Hikayedir o para konusu
ben istanbuldayım
Ki daha pahalı biyer olduğunu da düşünmüyorum turkiyede (özel durumlar hariç)
taş catlasa 1500 harcarsın
o da senin keyfinden
ben 600 700 lirayla geciniyom istanbulda (an itibarıyla).
maltepe üniversitesinde tam burslu 4 sene geçirmiş bir insan olarak çok rahat yorum yapabileceğim başlıktır.
maltepe üniversitesi ülkenin hatırı sayılır, çok başarılı ve isim yapmış birkaç özel üniversitesinin ardından gelen vasat üstü özel üniversitelerden biridir. yani tam diğer okullarla karşılaştırmalık. özel üniversitelerde en büyük problem öğrencilerdir. zengin, şımarık, tiki, piç vs konularına hiç girmeden direkt zeka olarak ele alacağım. evet malesef burslu öğrenciler ve bazı alan dışı okuyan veya zeki ama çalışmayan öğrenciler dışında özel okuldaki öğrencilerin %60 civarı gerizekalı oluyor. net kere net bir durum bu. örneğin benim sınıfımda 15 kişi vardı. bunların 10 tanesi düpedüz gerizekalıydı. şimdi gerizekalı derken ağzından tükürük akıp gezen bön bön bakan insanlar gibi düşünmeyin tabi ki ama onlarla konuşurken, derslerdeki yorumlarından vs bunu çok rahat anlayabiliyorsunuz. çok net bir anlama ve kavrama yoksunluğu, bakış açısı eksikliği, yorumlama yeteneksizliği ne ararsan bunlarda.
insanlarını bir kenara bırakıyorum şimdi. kantini çok pahalı oluyor bu özel okulların. deli gibi insan sömürüyorlar. e tabi okulda spor arabalardan, mini cooperlardan falan geçilmeyince haklılar bu kantinciler de napsın.
gittiğim devlet okullarında gözlemlediğim kadarıyla, özel okulların kampüsleri, sınıfları, teknolojik imkanları bir tık daha modern. ama bir tık. daha fazla değil. bizim sınıflardaki projeksiyonlar boyna arızalıydı mesela. e bu okul sahipleri boşuna o kadar zengin olmamış. masraftan kısacaksın sürekli.
o devlet okullarındaki güzel klüpler, etkinlikler, o çok güzel arkadaş ortamları birlik beraberlik falan hiç bir şekilde maltepe üniversitesinde görmedim. bu yine insan kalitesinden kaynaklanıyor.
bir de özel üniversite diyince insanın aklına ileri gelen ailelerin çocukları, modern zengin insanlar falan geliyor ama mezuniyet töreninde çok açık görüldü ki, ailelerin %20-25 civarı modern, ileri gelen aileler. geri kalan kısım köylü yine. paranın kimde olduğu belli olmuyor işte.
şimdi 4 yılını özel üniversitede geçirmiş biri olarak söylüyorum; çok çaresiz kalmadıkça (istediğin bölüm o şehirde bitek o okulda vardır da mecburen gidersin) özel üniversiteye kesinlikle gitmeyin. devlet üniversitesinde anlarsın üniversite okuduğunu. özelde müşteri gibi gider gelirsin her gün.
edit: şunu da söylemek istiyorum, özel okulda okuyan herkesin parası var zannetmeyin. çok zor şartlarla sırf çocuğu okusun adam olsun diye birikmişini bitiren, kredi çeken borç harç içinde okutan da çok var. hatta bizim sınıfta yarı burslu 2 kişi akşamları tekstilde çalışıp gündüzleri okuyordu 3-4 saatlik uykuyla. belki %5-10 luk kısım bunlar ama öyle hemen özyargıyla yaklaşmayın.
Herkesin bakis acisi farkli bana gore de devlette yalama yavsak torpilli hocalar asistanlar bulunur , ozelde verimli hocalar bulunur.Devletletteki verimli hocalarda zamanla ozele gecer.
Vakit üniversitesi diyerek özel üniversite kapsamında bir çoğunun baba parasi,yiyerek gittiği üniversite. Diğeri ise emekle kazanilan üniversite.
Birinde Lamborghini Ferrari diğerinde doğan sahin.
özel üniversite var özel üniversite var dedirten karsilasmadir, simdi gelin özel universitelere bir göz atalim
koç üniversitesi
egitim kalitesinden ziyade ogrencileri arasinda % 75 e varan bursluluk oranlari ve burssuz bölümlerinin bile puanlarinin cok yuksek -90 binin altinda alan bölümü yok- olmasiyla göz dolduran bir özel universitedir.anadolu bursiyeri programı ile ülkenin 4 bir yanindan ve her kesimden öğrenci kitlesine sahiptir
sabanci üniversitesi
eğitim kalitesi ve öğretim görevlilerine laf eden çarpılir ancak özel üniversiteli öğrenci profiline nefret kusanlarin uzak durmasi gereken yegane okuldur, burs oranlari ve puanları çok düşüktür binaealeyh öğrenci kalitesi yerlerdedir ve bmw 320 si olmayan giremez (swh), ogrencileri, dandik özel lise mezunlari ve pakistanlilardan oluşur.
Özyeğin universitesi
Hüsnü beyin maddi yardımlariyla yurumektedir, kaliteli ve gelecegi olan bir okuldur, burs oranlari yuksektir, anadoludan ogrenciler bolca bulunur,ancak daha cok genc olmasindan ötürü ne kadar güven verir bilinmez.
bilkent üniversitesi
ankarada olmasindan dolayi kisitli bilgiye sahibim disaridan gozlemledigim kadariyla hayvani bir Kampüse sahip guzel bir okul.
olm bunlarda okumiycaksaniz gidin devlette okuyun herturlu zaten, bu 4 özel üniversite harici, devlet üniversitelerinin kazanacagi versus.
Şimdi şurda sorsak aksaraydaki devlet üniversitesi mi yoksa özel olan koç mu diye herkes eminim ki koç üniversitesi dicektir. Bu arada özel üniversiteler puansız almıyormuş gibi konuşan yobazlar da var. Her devlet üniversitesinin çok iyi olmadığı gibi her özel üniversite de kötü değildir. Şöyle de bir şey var -büyükşehirlerde yaşayanlar için söylüyorum- artık çoğu insan yaptığı puanla şehir dışında okumaktansa kendi şehrinde aynı bölümü yüzde elli burslu okumayı tercih ediyor. Harcanılan para hesap yapıldığında ciddi anlamda birbirine cok yakın oluyor. Şehir dışında yurt veya ev parası giderler derken senelik 10-15 bini bulabiliyor. Bu da ortalama bir özel üniversitenin yüzde elli bursla özelde okuyabilceği miktardır. Şunu da söylemeliyim ki kıdemli profesörler özel üniversitede daha cok para kazandıkları için özel üniversitelerde calısmayı tercih ederler. Ayrıca özel üniversiteler imkan bakımından daha gelişmişlerdir. Boğaziçi itü odtü gibi üniversitelerde okumayan insan da bana devlet üniversitelerini savunmasın.
sağlık alanında konuşursak devlet üniversitelerinde özel üniversitelere göre oldukça fazla hasta bakılır ve farklı vakalar görülür ancak özel üniversitelerin teknolojik imkanları, hastaya verilen değer devlet üniversitelerine göre oldukça fazladır.
Şöyle bir durum vardır, özel üniversitenin tam burslusu ile devlet üniversitesinin puanı karşılaştırılmalı, çünkü devlete girende tam burslu aslında, böyle olunca çoğu özel üniversite devlet üniversitelerinin önündedir, işte mesela adam 100 puan daha az yapıyor ama yüz puan fazla yapandan daha iyi yerde okuyor, işte buna para diyoruz.
Her ikisini de görmüş biri olarak devlet ünv.ni öpün başınıza koyun. ya da benim gittiğim özel böyle bilemiycem ama arada dağlar yollar kadar fark var net.