Özel bazı mal ve hizmetlerden alınması gereken vergidir. Uluslararası literatürde bu yüzden özel tüketim vergisi "taxes on spesific goods and services" (özel mal ve hizmetler üzerindeki vergi) şeklinde ifade edilir. excise duty, special consumption tax şeklinde de isimlendirilir. Nasıl isimlendirilirse isimlendirilsin, özünde lüks veya çevreye zararlı olma ve benzeri kriterler nedeniyle özel nitelikli bir vergileme olması gerekir. Türkiye'de ise genel toptan satış vergisi türü bir vergiye dönüşmüş durumda.
Özel tüketim vergisi (excise duty) aslında hemen her ülkede var. ama gerçek anlamda lüks ve özel tüketimi vergiliyor. Bizdeki gibi, çamaşır makinesi, buzdalı, ocakta kullandığın doğalgazı, mutfak tüpünü değil. Ayrıca toplam vergiler içindeki oranı da makul seviyelerde. Örneğin OECD ülkelerinde %9'lar civarında. Bizde toplam vergiler içindeki paı %22'ler seviyesinde. Dolaylı vergi türü olarak daha adaletsiz bir vergi sistemine işaret etmesi açısından da önemli bir oran.
geçenlerde lüks marka bir aracın fiyatına baktım. sadece baktım. Gümrük girişi 300 bin tl. ÖTV ve KDV 626 bin tl. Satış fiyatı 926 bin lira. Alan adam bir araba kendine, iki tane devlete alıyor. Bu kadar vergi ödenince arabanın altına yol değil, halı sermek gerek (!)
Almayı düşündüğüm arabadan nihayetinde soğutan vergidir 2017 wv polo Almanya'da 14.400 Euro ilken Türkiye'de 95 bine geliyor üstelik noter ruhsat plaka ıvır zıvır masraflarla 100 bini buluyor çözümü yurtdışından opsiyonlu alarak misafir araç sıfatıyla getirmekte gibi.
devete göre herşey yakında özel tüketim olarak gözükecek.
arabaya binersin özel tüketim, telefon alırsın özel tüketim. tamam bunlar bir nebze kişisel ve spesifik tüketimler ancak yakında soluğudun havadan, kullandığın elektrikten, sıçtığın boktan bile alırlar diyorum kimse inanmıyor.
ötv bir saçmalıktır.
bu denli büyük çapta alınması tamamen gereksizliktir.
robin hood vergisidir. bizim millet vergi ödemeyi sevmez. bu sebepten isteyince vermez ama zorunlu hale getirince sike sike ödeme vergisidir. ulan sen gideceksin dünyadaki en pahalı telefona sahip olacaksın ardından cirlop gibi arabaya bineceksin ama öte yanda devletten nasıl vergi kaçırırm diyeceksin.
aha gidin araştırın alınması gereken verginin her türlü önlem alınmasına karşın yüzde 28 i ödenmiyor. ama öte yandan her türlü konforlu yaşamdan fayda sağlanıyor. vergiyi fakire değil maddi gücü olana bindirme konusudur.
Maliye Bakanlığından alınan bilgilere göre, geçen yılın ocak-haziran döneminde 40 milyar 714 milyon lira olan ÖTV gelirleri, bu yılın aynı döneminde yüzde 19,2 oranında artarak 48 milyar 518 milyon liraya ulaştı ve en yüksek gelir artış oranı otomobilin oldu
çünkü kaşının üstünde gözün olduğu için, ota boka acımadan konulan, s.ke s.ke ödemek zorunda olduğunuz ve en kolay tahsil edilen vergidir.
ama kurumlar (kamu yada özel fark etmez) vergilerini öderken binbir yoldan su getirirler, öderler - ödemezler onun peşinde koşulmaz. koşulsa bile pazarlık konusu olur, orta yol bulunur.
ama sen ben 200 liralık benzinde 120 lira vergi öderiz, araba alırken %145'e varan vergi öderiz, mücevherat satan ise vergiyi %1 öder.
şimdi iki üç dallama çıkar, - arabası olan düşünsün, iphone 6'sı olan düşünsün diye angut angut konuşur. Keşke torba gibi büzemediğimiz bu ağızlardan da ötv alınsa, malum o da bir tüketimdir en nihayetinde.