Tüm mal ve hizmetleri değil de sadece kanunda gösterilen belirli bazı malları konu edinen vergilere "ÖZEL TÜKETiM VERGiSi" adı verilmektedir. Türk vergi sisteminin Gelir, kurumlar ve katma değerden sonra ana gelir kalemlerinden birisi olacak özel tüketim vergisi, 1 Ağustos 2002 tarihinde uygulanmaya başlamıştır. Çok sayıda vergi ve fonu kaldıran ve böylece vergi sistemini basitleştiren ÖTV, 210 değişik ürüne bir kez uygulanacaktır. ÖTV; imalat ve ithalat aşamasında faaliyette bulunan, tekel ve sigara fabrikaları, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığına bağlı kuruluşlarla ilişkisi olan işletmeler, otomotiv sektörü, dayanıklı tüketim malı imal ve ithal eden işletmeler ve buna benzer işletmeleri doğrudan etkileyecektir. Bu verginin temel amacını, dolaylı vergiler alanında sadeleştirme yapılarak vergilemede basitliğin sağlanması olarak düşünebiliriz. Dolaylı vergilerde sadeleştirme KDV'den sonra ikinci bir aşamadır. Ülkemizde 1985 yılının başında KDV uygulaması başladı. ikinci aşama olarak da ÖTV ile dolaylı vergilerdeki bu dağınıklık ortadan kaldırılıp sağlıklı bir yapı oluşturulmaktadır.
Toplam olarak 4 ayrı listeden oluşan Özel Tüketim Vergisinin;
1 sayılı listesinde akaryakıt, doğalgaz, madeni yağlar ve solvent türevleri,
2 sayılı listesinde otomobil, motosiklet, uçak, helikopter, yat ve kotra,
3 sayılı listesinde alkollü içkiler, sigara ve tütün mamulleri ile kolalı gazozlar,
4 sayılı listesinde de KDV'nin lüks tüketim malları grubuna giren ürünleri bulunuyor.
türkiye'den başka ülkede olmayan vergi.
ulan bir malın bir tek vergisi olur ama bizde ötv, kdv, gelir vergisi, trt fonu, akp'ye destek kesintisi, badem bıyık matrahı...yüzlerce vergi çeşidi var...
1999 depreminde devletin yükünü hafifletip, halka daha iyi bir olanak sunması için geçici olarak çıkartılan vergi, sonra göte kaçmıştır. sorarım şimdi; depremden bile böyle bir prim yapabilen, halkın üstünden geçinen bir devlet seni beni ne kadar düşünüyor olabilir ki?
sadece sigara ve alkolden aldıkları vergi yeterli heralde; devlet bu iki üründen 67 milyar dolar (93 milyar TL) gelir elde etti. BU bir şaka değil..
milyonlarca kişinin kullandığı telefon için olan bir vergidir mesela. telefon görüşmesinin nesi özel tüketimdir anlayan var mıdır bilinmez. tuvalet kağıdı da mesela özel tüketime girer. eliniz ve su neyinize yetmiyor denir gibidir.
bir de bunun üzerinden kdv alınır. yani vergi üzerinden vergi ödersiniz. her geçen gün biraz daha sikilirsiniz...
içkisini *, telefonunu *, arabasını *, beyaz eşyasını* devlete zerre kadar vergi vermeden doya doya kullanan bir türk vatandaşıyım. elimden gelse benzini de dışardan alırım * , yiyeceğim eti de. kusura bakmayın efendiler ama siz kaşındınız. sizler devletten vergi kaçırana, enerji hırsızına hoş davranır onlara yapamadıklarınızın acısını benden çıkarmaya kalkarsanız ben de bildiğimi yaparım.
kdv ile birlikte akp'nin sırtının yere gelmesinin sebebidir. e biliyor biz eşşeğiz %200 de "güncelleme" gelse sesimiz çıkmaz. onlar da bu kanaldan alıp başını gidiyorlar. yürüyedursunlar...
bu akşam cüneyt özdemir'de seyredince, nasıl bir kazığın üstünde oturduğumuzu bir kez daha gördüğüm vergi sistemi... yüzde 80'lere kadar ötv... ondan sonra ekonomi iyiye gidiyor. lan bizim ekonomi niye kötüye gidiyor o zaman?
ama şu konuda mutluyum: ötv hakkında öteden beri en duyarlı internet sitesi, uludağ sözlük'tür.
zam geldi diyorlar,
aniden yüzünde bir damla kan kalmamış ve kana susamış bir ifadeyle maliye bakanı çıkıyor " yok yok zam değil güncelleme" diyor, karşısındakinin aptallığından emin hiç şüphesiz bunu da yer bu halk, devasa yüzünde zamların ağır faturası.
oh derin bir nefes alıyorum, bir uyuşma bedende, zihinde zarar yok güncelleme...
Oysa insana düşen, kendisine yönelen bütün bu haksız unsurları reddetmek ve o unsurların kaynağına doğru haykırmaktır
'lan gardaş, bu nasıl güncelleme'.
Hükümetin zenginden alıp zenginin getirdiği ithal malların sebep olduğu cari açığı kapatmaya çalışacağı vergidir. Neticede zengin bunu bahane ederek her şeye bi daha zam yapacak, olan yine fakire olacak, fakirin cebine anca 23 bar basınçta atmosferik gaz girecektir.
türkiye'de alkolün lüks olmasının kanıtıdır. arkadaşlarla her içmeye çıkışımızda kendimi özel hissediyorum bu vergiden dolayı. öğrenci halimle ben bile kendimi zengin hissediyorum artık.
Akepe'nin teget gecen kırizi (yaklasan tegeti saymıyorum) onarma cabasıdır. Tabi onlara gore sigarayı sadece porschye binenler kullandıgı icin sorun yok. Aslini soylemek gerekirse en cok ogrenciyi etkileyecek vergidir.