özel sektör kuruluşlarında veya kamu kurumlarında çalışmak konulu başlıktır.
özel sektör: belirli kişi yada kişilerce kurulmuş çeşitli alanlarda faaliyet gösteren küçük, orta yada büyük ölçekli işletme, şirket, işyeri ve kuruluşların tamamıdır.
kamu kurumları: devlete bağlı olan yine farklı alanlarda hizmet gösteren temelinde vatandaşa hizmet, vatandaş ile devlet arasında köprü oluşturmak amacıyla kurulmuş kurumların tümüdür.
aradaki farklar;
* kamuda çalıştıktan sonra emekliye ayrılır ve ömür boyu maaş almaya devam edersiniz
* özel sektör sigortanızı açar ama emeklilik, emekli ikramiyeleri, sigorta primleri gibi konulara pek bakmaz
* kamuda maaşlar gecikmez günü gününde hesabınıza yatırılır, özel sektör de şirket krizdeyse maaş veremeyebilir. buda yaptığınız planlarınızı ve harcamalarınızı etkileyebilir.
* kamu kurumunda bazı dönemler bir yada çift maaş ikramiye verilir, özelde ikramiye nadiren verilir.
* kamuda prim usulü çalışma neredeyse yoktur, özel sektör genelde prim usulü çalıştırır.
* kamuda iş olmadığı zaman otura otura vakit geçirirsiniz, özelde adamı kolay kolay oturtmazlar.
* kamuda maaşlar devletin belirlediği ölçülere göre fazla yüksek değildir, özelde bazı maaşlar çok fazladır.
* kamuda işsiz kalma yada suç işlemediğiniz sürece işinize son verilme ve işsiz kalma ihtimali neredeyse yoktur, iktidar değişse bile memurun işine son verilmez ancak özel sektörde her an işinize son verilebilir.
* özel sektör her şeyi meta olarak görür, çalışanının son damlasına kadar sıka sıka yağını çıkarır, devlet çalışanına büyük misyonlar yüklemez masa başı işlerde bazen bir imza atıp maaşınızı cebe indirirsiniz.
* devlette normal memurluklarda yükselme şansı neredeyse yoktur, aynı alanda çalışıp emekli olursunuz ancak özel sektörde yükselme şansı her daim vardır ve genel müdürlüğe kadar yükselebilirsiniz.
* kamuda maaşlar 2000 tl civarından başlayıp işinize göre çok daha fazla oranlara yükselebilir. özel sektörde çok büyük ölçekli firmalar dışında asgari ücret 800 tl'den başlayarak işinize yada makamınıza göre çok daha fazla maaş alma durumunuz vardır. öyle ki nice özel sektör çalışanı devlet memurunun 3 ayda aldığı maaşı 1 ayda alabilirler.
* özel sektör çalışanının kıyafet, sakal, küpe, mini etek, pantolon, kot, takı yada makyajına çok fazla karışmaz ancak devlet memurluğunda tek tip kıyafet giyilmesi daha uygun olur. mini etek, pantolon, abartılı sakal yada bıyık, erkekte küpe, yada işe kot pantolonla gelme kamuda uygun görülmez.
* kamuda tayin ve atama fazla yapılır yerleştiğiniz şehirden başka şehirlere tayininiz çıkabilir ancak özelde çok fazla tayin yoktur, olduğu zamanda bazen daha iyi bir konumla başka şehirde bulunan şube yada ofise atanırsınız. ancak özelde her branş için atanma nadiren olur. bazı branşlarda çalışanların atanması yapılır.
* kamu kurumlarında çalışanlara genelde memur, özelde çalışanlara eleman ifadesi kullanılır.
* özel sektör performansa göre maaşa zam yada prim dağıtırken, kamuda yapılan her zamdan tüm kamu çalışanı yararlandırılır.
* devlet memuru olma yaşı kurumlara göre değişir bazı kurumlarda 30 bazı kurumlarda ise en fazla 35 yaşına kadar memur alınabilir. sadece öğretmenlik için yaş sınırı 40 olarak belirlenmiştir. bunun dışında devletin belirlediği bazı durumlar dışında istisna olarak memur alınabilir ancak doğdunuz gün itibariyle 35 yaşını aşmamış olmak şartı çok fazla aranır. örneğin yapılan memurluk sınavının tarihi 24.03.2014 ise en fazla 24.03.1979 doğumlular bu sınava katılma hakkına sahiptirler. özel sektörde ise yaş sınırı çok fazla aranmaz hemen her sektöre her yaştan çalışan alınır, hatta uzun yıllar kamuda çalıştıktan sonra emekli olanlar bile özel sektörde çeşitli alanlarda yöneticilik, idareci, genel müdür yada, bölge müdürü yada satış müdürü olarak atanabilirler.
* kamuda memur olabilmek için kamu personeli seçme sınavından en az 70 ve daha üzeri puan almak gerekirken özel sektörde sınav yoktur, sadece çağrıldığınız mülakat aşamasından sonra 2 hafta bazen 1 aylık bir eğitimden sonra işe alınırsınız.
* kamuya memur atanırken üniversitelerin örgün, açık, uzaktan eğitim veren bölümlerine çok fazla itibar edilmez, ancak özel sektörde odtü, boğaziçi, istanbul, ankara, marmara, hacettepe, gazi, itü, ytü, koç, sabancı, yeditepe, bilkent gibi köklü üniversitelerden mezun olanlar yüksek kademe iş alımları yada tepe yöneticilikleri için daha fazla tercih edilirler.
* kamuda bayram tatilleri, yıllık izinler ve haftasonu tatilleri vardır, mesela 9 günlük bayram tatilinden tüm kamu mensupları yararlanabilir ancak özelde tatil neredeyse yoktur, yılda sadece 1 defa izin kullanma hakkınız vardır bunun dışında firma yada şirket gerekli gördüğü zamanlarda çalışanlarına haftasonu'da mesai yaptırabilir, bunun karşılığında da maaşınıza biraz ek gelir payı (fazla mesai ücreti) katılır.
her iki alanda da (özel vs kamu) çalışmak isteyen arkadaşlarımıza katkısı olacağını düşünüyorum, seçimlerimiz şimdiden hepimiz için hayırlı olsun.