Özel okulda okuyan öğrenci değer görür, değer gören öğrenci daha çok çalışır. Özelde etkinliğin haddi hesabı yoktur, 1 sene içerisinde en az 20 geziye gider, müze dolaşır ve bunlar için ücret ödemez bunları okul karşılar. Devlet okuşunda yılda 4 veya 5 gezi olur, genelde piknik ve eğlence amaçlıdır, bütün etkinlik ücretini tahsil ederler.
Liseyi de üniversiteyi de devlette başlayıp özelde devam eden biri olarak kesinlikle devlette okunması gerektiğini savunuyorum. Şartlar ve eğitim olarak tabiki özel daha iyidir ama devlet ortamı daha özgürdür. Özelde eğitim verilir. Devlette eğitim alınır.
Sanılan gibi aklı başında, temiz titiz, çalışkan çocuklar yoktur. Ben tartıştığımı biliyorum sınıftan biriyle. Çoğunun paradan götü kalkmıştır. Şimdi özel liseye felan gidicek kardeşlerimiz okur bunları hep. Sandığın gibi hayal ettiğin gibi bir okul olmiycak kardeşim, hiç hayal etme ki beklediğin gibi çıkmazsa elin ayağın boşalmasın..
öğretim kalitesi olarak büyük farklar vardır. "bence" en önemli fark ise şudur : devlet okulunda çocuğunuz yada siz büyük çoğunluğu topluma adapte olamamış bireylerle muhattap olur.
yoksa sadece eğitim olarak bakarsanız ve bir tercih yaparsanız yanılma ihtimaliniz vardır. sonuçta nice bilim adamı ve yöneticiler devlet okullarından da çıkmaktadır. keşke her çocuk ayn ve kaliteli eğitimi alabilse. işte o zaman türkiye yaşayanlarının mutlu olabileceği bir ülke olabilirdi.
genelleme yapacak olursak özel okuldakiler baba parası yemeye alışmış emek nedir bilmeyen tipler oluyor. öğretmenlere saygısızlık diz boyu. buna karşılık olarak eğitim avantajları daha fazla olabilir.
Özel okulda disiplin cezası almazsın. Şahsen ortaokulda özel okuldaydım. Okulda ingilizce derslerimize giren native speaker denen yabancı bir hoca vardı ve oğlu arada sırada bizimle derslere girerdi. Bir gün ders çıkışı alex'i tuttuk ve o zamanlar populer olan cami saydırma makarasını yapacaktık. Tabi bizim elemanlardan biri çocuğun malafatı tutup "say mosque say mosque!" Diye bağırdı ve alex bağırarak ağlamaya başladı "i am not muslim let me go" diyordu. Garibim onu zorla müslüman yapmaya çalıştığımızı sanmış. Her neyse alex bağırmaya başlayınca onu masanın üstünde bırakıp bahçede bekleyen okul servislerine koştuk. Ertesi gün müdür bizim sınıfa dalıp "aranızda haddini aşan bazı terbiyesizler var onları kameradan tespit ettik derhal odama bekliyorum dedi." Tabi bizim tayfa yusuf yusuf moduna geçti. Ne yapsak acaba söylemesek mi okuldan mı kaçsak diye düşünürken müdür sınıfa tekrar girdi ve neden hala çıkmadınız diyerek gürledi. Sonra sınıfın dışında bekleyen alex'i sınıfa çağırıp bizi tespit etmesini söyledi. Hepimizi hatırlıyordu gavur oğlan. Tenefüste disiplin toplandı hepimizin ailesi çağrıldı. Veliyi değil aileyi çağırdılar bizimkiler sülalece geldi. Annem babam teyzem abim kuzenim hepsi toplantı salonundaydı. Sonra bize 1 hafta uzaklaştırma cezası verildiğini açıkladılar. Öğrencileri toplantı salonundan çıkarıp ailelere özel açıklama yaptılar ayrıca. Sonradan öğrendik ki disipline işlememişler sadece çocuklarınızı 5 gün okula yollamayın ortalık yatışsın demişler.
Herhangi bir devlet okulunda olsaydık kesinlikle okuldan atılırdık fakat özel okul farkı işte.
Özel okul adeta bir dinlenme tesisi iken normal okul tam bir esir kampidir.
Zira kolej de bol bol dinlenmiş başka da bir faydasini gormemisimdir.
gitmeyin efenim.
Açılın; hem kolejde hem de düz lisede okumuş birisi olarak anlatayım.
1- kolejde daha teferruatlı eğitim verilir. Devlet okullarında sadece ingilizce varken (bazı anadolular hariç) Kolejde Almancasından Fransızcasına, italyancasına ders ve öğretmen bulabilirsiniz.
2- kolejde haftalık ders sayısı daha fazladır. Bu fazla olan dersler genellikle yabancı dil dersleridir.
3- kolejin devlet okuluna en büyük farkı; spor eğitimidir. Ben ilk tenis kortunu kolejde görmüştüm mesela. Ve sana bunu öğretiyorlar, onu Oraya süs olsun diye koymamışlar, öyle kolej havası falan değil yani. Okulun içinde suni çimli halı saha da vardı. Genelde futbol oynanırdı ama burada hentbol eğitimi de verirlerdi. (Her ne kadar salon sporu olsa da) okulun basketbol takımı her sene birinci olurdu, benim dönemimden şu an 3 tane profesyonel basketbolcu tanıyorum. Dağlara çıkılıp yapılan kamplardan bahsetmiyorum bile.
4- müzik eğitimi şahaneydi. Öğrencilere müzik grupları kurdurulur ve hocalar tarafından yardım/eğitim verilirdi. Sene sonu da konserler olurdu. Müthiş tiyatro gruplarının kurulduğunu bilirim.
5- kolejde boş ders diye bir şey olmaz. Biri gelip doldurur o dersi illa ki. Ayrıca ilk ders yoklamasından sonra nöbetçi öğrenci tüm sınıfların yoklamasını Alır, okula gelmeyenlerin aileleri aranır.
kolejin sosyal ve eğitim anlamında çok artısı var ama olaya tek yanlı bakmayalım. Biraz da düz lisede gördüklerimi anlatayım...
1- öğrenciler daha samimidir. Para ilişkisi yoktur ve siz bunu okul yönetiminden, hocasına arkadaşlıktan kantinine kadar hissedersiniz
2- kolejdeki gibi sıkmaz. Ders esnasında bahçede falan gezebilirsin. Sorana ders boş dersin, kim bilecek amk?
3- disiplin işleri bilinenin aksine devlette daha rahat. Kolejde bu tür konuların üstüne çok düşülür, paranla okusan bile.
4- devlette kolejdeki gibi ıvır zıvır dersler olmadığı için tembel öğrencilerin not ortalaması her zaman daha Yüksek olur.
5- devlette her türden arkadaşınız olur, kolejde sadece zengin arkadaşınız olur. Çok fazla insan şekli görürsünüz devlette, tek tip değildir yani.
ikisine de giden biri olarak şunu söyleyebilirim ki,
özel okulda öğretmenler daha anlayışlıdır.
her hatanız için bir düzeltme şansınız vardır.
notlar bol verilir, sürekli gezi düzenlenir etkinlik yapılır.
dersler tekrar tekrar anlatılır boş ego yapan öğretmenler yoktur.
anasınıfı ve okul öncesi için güzel bir ortamdır.
sınıflar rengarenk neşelidir ama gel gör ki baba parasına güvenen züppeler vardır.
sürekli yeni alınan şeylerle hava atmak, gruplaşmak gibi çocukca şeyler yapılır.
devlet okulunda öğretmenler katıdır.
notlar ya adil ya da öğretmenin keyfine göre verilir.
öğretmenlerin egosuna zarar vermek dersten kalma sebebidir.
özel okula oranla daha fazla küfür eden ve cahil insan bulunur.
ama özel okuldan kesinlikle iyidir.
Bir yıl özelde okudum. Devletteki öğretmen egosunun yarısı özellerde yok bu bir. Öğrenciler her kesimden mevcut elit tayfa değil yani bu iki. Kantinciyle bile okul bittikten sonra gorusebilecek samimiyet var buda uc. Tabi bunlari parayla bagdastirir misiniz bilemem.
özel okulun eğitim kalitesi daha yüksek oluyor. sadece eğitimi değil, herşeyi daha kaliteli. yalnız bu okullarda genelde kendini bi b.k sananlar vardır.
devlet okuluna gelirsek...
devlet okulu güzel değil ya... eğitimi falan da çok kötü. oradaki herkes de ayrı bi kafada. ayrıca oralarda da bir sürü serseri, aptal, mal, tehlikeli varlıklar bulunuyor.
sonuç olarak: devlet okuluna gitmeyin. hiç uğraşmayın. direkt özele gidin.
Belli kendini ispatlamış özel okullar hariç devlet okuluyla arasındaki fark sadece notlarınızı şişirirler bir şey de öğretemezler. Zaten bir kere hocalar öğrenciler karşısında ezilir. nasıl rahat davransın hoca.
Özel okula zengin ama kafası çalışmayan Adam gidiyorsa devletin normal okulunada fakir kafası çalışmayan adam gidiyor böyle düşününce aslında farkın sadece para olduğunu anlıyorsunuz yoksa eşşek yine eşek.
okumayı sevenler için bir numaradır. öğretmenler sike sike seninle ilgilenir.
okumayı sevmeyenler için bir numaradır. sen siklemiyorsan hoca seni hiç siklemez ve derslerden sike sike geçirir maaşını babacığın veriyordur çünkü. burslu okuyorsan kimseyi sikleme kardeşim elinden geldiğince dersi dinle teneffuste vs kulaklığını tak sınıfta kitap oku. zira bir çoğu zengin zuppesi kesin kavga edersin.
1 Özel okulda çocuğun arkadaş çevresi daha elittir. Mahallenin aşı olmamış suriyeli çocuklarıyla aynı sırada oturmaz.
2 Özel okul teknolojinin imkanlarından daha fazla yararlanır
3 Özel okul daha temizdir. Çocuk tuvalete girince adam gibi işer. Ayağı tuvalet taşının üstündeki boka değmesin diye şekilden şekle girmez.
Ben hiç özel okulda okumadığımdan anca bu kadar sıralarım. Şimdi bana birçok devlet lisesinin de bu şartlara sahip olduğunı söyleyenler olacaktır. O zaman ikisi arasındaki en önemli farkı da yazayım:
özelde öğretmen konuyu öğretmeye çalışır devletteki öğretmen dersini anlatır çıkar gider.
Önce şunu söylemeliyim ki bu yazımı ilkokul'u düşümerek okuyunuz. Şimdi şöyle bir durum var ki özel okula giden arkadaşlar ile devlet okuluna giden arkadaş arasında dağlar kadar fark var hepimiz biliyoruz. Misal özel okula giden çocuk tellerden atlayıp okuldan kaçamaz ya da okulun basket potasına tırmanıp düşüp bir yerlerini incitemez, kanatamaz. çünkü (bir kaç kişi hariç) el bebek gül bebek yetişmiştir o. cesareti azdır. biz elimizi sıcak sobaya dokunarak ona dokunulmayacağını öğrendik ancak o duyduğu telkinlerle bunu öğrendi. hiçbir zaman başkasının bisikletinden bir tur istemedi. ama bakkalda para üstüne çok sakız almışlığı vardır mesela. devlet okulundaki hoca biraz sertse ona yakalık yapar öğrenci geçebilmek için ancak özel okula para verdiğin için böyle dertleri yok adamın. ders çalışma derdide yok. vs. vs. çok uzun diye okumadınız zaten biliyorum.