milli eğitim bakanlığı 573 sayılı özel eğitim hakkında kanun hükmünde kararname ve özel eğitim hizmetleri yönetmeliği'nde "özel eğitim gerektiran bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitim" olarak tanımlanan eğitimdir.
özel eğitime gereksinimi olan kişilere haftada bir saat ücretsiz verilebilen ve kesinlikle faydalı olunamayan eğitimdir.
zaten öğrenme güçlüğü olan çocuğa haftada 1 saat ne öğretilebilir ki?
özel eğitim okulu sahibi biri olarak yukarıda atfedildiği gibi değil bu konuda eğitim veren birçok kursun ve özel eğitim okulunun bulunduğu fakat devlet tarafından yeteri kadar desteklenmeyen ve personel sirkülasyonunun yüksek olduğu eğitim alanıdır.devlet özürlü bireylere ayda 8 seans ücretsiz eğitim hakkı sağlamaktadır.
eğitim bilimlerinin en zor alanıdır. hitap ettiği kitle zihin engelliler, görme engelliler, işitme engelliler, üstün zekalılar vb. dir bunun üstüne bir de 3 haftalık sertifika sahibi sınıf öğretmenlerinin bu işe atılması hem eğitim-öğretim kalitesini düşürmüş; hem de öğretmenleri yıpratmıştır.
uludağ üniversitesinde, mehmet özyürek ve nihal varol özyürek tarafından kurulan özel eğitim bölümü zihin engelliler eğitimi ana bilim dalı bu çerçevede eğitim verecek öğretmen adaylarını yetiştirmeye başlamıştır 3 yıl sonra mezun olacak arkadaşlara şimdiden hayırlı olsun.
umulur ki özel eğitim türkiyede de en yakın zamanda istenilen düzeylere ulaşır.
normal çocuklara verilen eğitimin bazı çocuklarda işe yaramaması sonucu ortaya çıkan eğitim alanıdır. Kısaca anlatmak gerekirse, zihin engeli, down senromu, otizim ,öğrenme güçlüğü, görme, işitme engelli, cp, ileri zekalı vbz tanısı olan bireylerin, normal eğitime göre daha bireyselleştirilmiş ve sistematik bir eğitime ihtiyacı vardır. özel eğitime ilişkin personeli de üniversitelerin eğitim bilimleri fakültesine bağlı, özel eğitim bölümleri karşılamaktadır. alanın türkiye de önde gelen üniversiteleri ise sırasıyla anadolu, ankara ve gazi üniversiteleridir.
şu konuşmanın sık sık geçmesini sağlayan bir eğitim türü;
- oh mezun da oldun, nerde başlıyosun çalışmaya?
-özel eğitim okulunda.
-hımm anladım. Yani dersane, kolej gibi dimi? özel ya hani?
-?!?!?!
türkiye de halkın yanlış anladığı bir olay.
sanki özel eğitim sadece zihinsel engelliler, anlama güçlüğü olanlar için varmış gibi. ya da tamamen duyma/görme engelli olman gerekiyormuş gibi.
Total ya da kısmi yetersizlikleri olan bireylerin gereksinimlerini karşılamak için yapılan düzenlemelerin, çalışmaların bütününe birden özel eğitim denir.
çocuklarla iyi iletişimi olan insanların başarılı olacağı bir alandır. özel eğitimde çalışmak isteyip de çekinenlere tavsiyem; duygularını ve korkularını kontrol altına alıp sınıflarına öyle girmeleridir. yoksa bu alanda var olup ilerlemek onlar için zor olacaktır.
Çeşitli nedenlerle, bireysel özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren birey, özel eğitim gerektiren bireydir. Özel eğitim; bu bireylerin eğitim ve sosyal gereksinimlerini karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların bireysel yeterliliklerine dayalı, gelişim özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitimdir.
Ankara Üniversitesi'nin önderliğinde zihin engelliler öğretmenliği, üstün zekalılar öğretmenliği, görme, işitme engelliler öğretmenliği alanları birleştirilerek tek bir alana gidilmiştir ve bu alanın adı da özel eğitim öğretmenliği olmuştur. Bu değişimin çap dönemiyle çakışması ve aksaklıklardan mütevellit bir yandal yapamayarak her zaman içimde kalacak bölümdür.
özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde; normal zeka gelişimlerine uygun olan öğrenciler eğitim alamamaktadır. Hastane heyet raporu bilindik adı ile engelli raporu sonrasında RAM merkezleri tarafından değerlendirme yapılarak bireyin çalışılması gereken zihin alanları tespit edilip plan çıkartılmaktadır.
her babayiğidin, ve hatta her öğretmenin harcı olmayan eğitim türü. ülkemizdeki özel eğitim hakkında söylenecek çok şey var ama ben susma hakkımı kullanmak istiyorum.
17 yaşıma kadar gittiğim bir yer. 17 yaşımdan sonra ben de istememiştim, ram da gerekli görmemişti galiba. özel eğitime gitmem için oranın müdürü evimize bile gelmişti ama ben özel eğitime gitmek istememiştim. sınava çalışmama izin vermiyorlardı birçok kez. bana çarpma işlemi falan yaptırıyorlardı. şarkı da söyletiyorlardı ama o iyiydi en azından. kitap okumuştum bir keresinde.