içerisinde h,c,f,v gibi harfler ve a,o,u,ı kalın harflerin dışında aynı cümlede geçecek olan i,ö,ü,e harfleriyle beraber yazılan isimler değillerdir. türkçede kalın ve ince sesli harf aynı cümlede geçmez ve h,c,f,v harfleri yoktur. atatürk'ün ismi olan kemal'in kimliğinde kamal diye yazılmasıda bundan ötürüdür. atatürk birleşik bir kelime olduğundan bu kurala ata ve türk diye uymaktadır.
Doğmadan 1 ay öncesine kadar babam adımı hep aybüke koymak istiyormuş. Hatta herkes aybüke doğacak falan diyormuş. Neyse işte aybüke öz türkçe bir isimdir.
öz türkçe ad diye bir şey yoktur. hatta öz türkçe tek bir sözcük bile yoktur. çünkü adlar ve diğer tüm sözcükler (bizim açımızdan) ikiye ayrılırlar; türkçe olanlar ve olmayanlar. öyle öz, üvey diye bir türkçe yoktur, efendim. konu başlığı üzerinden örnek verecek olursak; oya, burcu, ece, hakan, yaman, oğuz vb "türkçe" adlardır. buna karşılık; ayşe, fatma, zeynep, ahmet, mehmet, mustafa vb arapça adlardır.
ABA : Saygıdeğer, saygıya layık kişi bazı Türk boylarında “ ana. Abla. Bazılarında ise baba anlamında da kullanılmaktadır. ─ Harzemşahlar dönemi, bey ve komutanlarından
ABADAN : 1- Cömert, verici 2- Bağışlayıcı, gönül yapıcı ─ 1- Böriler hanedanından “Tuğ Tiğin “ beyin torunu 2- Kırgızların bir oymağı ve ilk beylerinden
ABAK : Temiz, iffetli, namuslu kişi ─ Şam Selçukluları dönemi beylerinden
ABAKA : Yakın akraba, amca çocuğu ─ (Abaka Han) ilhanlı hanlarından Cengiz Kaan’ın torunu ve Kulagu Han’ın oğlu
Yukarıdaki isimler, Teknik adam ve mebus adayı Ünal Karaman' ın çocuklarının ismi. Dede Korkut hikayelerinden fırlamış gibi eşi benzeri olmayan öz türkçe isimler.