deniz suyunda, nitrojen ve fosfor başta olmak üzere, su yosunları ve diğer bitkilerin hızla çoğalmasına sebebiyet veren aşırı besin artışı durumu.
belirtmekte fayda var sadece bitkilerin besinlerinin artışına sebebiyet verip, deniz üzerindeki diğer canlıların hayatını idame ettikleri besinlerin kaybolmasına doğrudan ve dolaylı olarak sebebiyet verir. bunun sonucunda da bitki ve yosun dışındaki tüm yaşamsal formlar bir süre sonra besin bulamamaktan ötürü tükenme eğilimine maruz kalır.
Cyanobacteria üyelerinin oluşmasına sebep olduğu en basit haliyle kapalı havzaların kokuşmasıdır. Bu kokuşmanın yanı sıra su tabakasının güneş ışığıyla ilişkisi kesilir ve suda yaşayan canlıların ölmesine neden olur.
Ötrofikasyon; su ortamında birincil üretimin aşırı artması, limnolojik açıdan göllerin doğal süreçleri içerisinde yeralan trofik seviyelerinden birisidir. Oluşumundaki başlıca etkenler; besi elementleri, güneş radyasyonu ve derinlikle değişimi, su sıcaklığı, fitoplankton yapısı, su ortamının geometrik özellikleri ile taşınım ve dispersiyon şeklinde sıralanabilir.
Su ortamında besin elementlerinin ( azotlu bileşikler) artışı ile alglerin ve su bitkilerinin aşırı çoğalması sonucu su kalitesinin bozulması ve su kullanımının sınırlanmasıdır.
Ötrofikasyon su kaynaklarında; bitki ve hayvan biyokütlelerinde artış, köklü bitkilerin büyümesinde artış, suyun bulanıklığında artış, sedimentasyon oranında artış, anoksik durumların gelişimi ( düşük oksijen seviyeleri) , canlı türlerinde azalma, alg oluşum sıklığında artış gibi etkiler gösterir.
Aşırı üretim sonucunda deniz, akarsu, ve göllerdeki kirlenme biçimidir. Suyun yeşil ve bulanık bir renge dönüşmesine yol açar. Yosunların dibe çöküp ayrışması sonucunda, dip sularda oksijen tükenmekte, hidrojen ve sülfür gazı ortaya çıkmaktadır.