bugün yapılan açıklamayla kesinleşen, ösym'nin ''açık uçlu sorularla sınav sistemi''ne geçmesi durumu. bundan sonra kpss ygs lys ales vb. sınavlarda öğrenciler bazı soruları(ya da tüm soruları, bunun duyurusu önceden yapılacak) şık işaretlemek yerine kısa cevaplar yazarak(tek kelime, sayı, işaret gibi) yazarak cevaplayacaklar. şeffaflık(!) adına adaylar cevap kağıtlarını sınav sonrası sistemden yine görebilecekler.
çoktan seçmeli sınav sistemi en başarısız sınav sitemlerinden biridir. sınavlarda aynı soruların dönmesi, önemli olmasına rağmen şık sistemine uymadığı için sorgulanamayan bilgiler değerlendirme seviyesini düşürür. bu yüzden mantıklı olandır. uygulanması konusuda ise ciddi şaibenin döneceğini düşünmekteyim. açık uçlu soru açık uçlu değerlendirme getirir.
sonra da o sınavı okuyacaklar öyle mi? çoktan seçmeli sınavları okumaları aylar sürüyor, kimle kafa yapıyorlar. hayır bir de şu durum var, ben bi sınıf öğrencinin yazısını okumakta zorluk çekiyorum bazen, çok enteresan yazı tipleri olabiliyor. hatta istese de yazısını düzeltemeyen çocuk var, böyle adaylar ne olacak, bilgi sahibiyken otur sıfır mı diyecek ösym? milyon kişi giriyor sınava, o sınavları kim okuyacak? okuyanın doğru okuyup okumadığı nasıl kontrol edilecek? bu insanlar nasıl objektif değerlendirme yapacaklar? neye göre kime göre sorusu nasıl netleşecek, onca anne babanın içi rahat olacak?
torpile çok güzel, yepisyeni bir yöntem bulmuşlar. tebriklerimi sunuyor, yıllardır girdiğiniz o kul haklarını, insanların geleceğiyle, hayatıyla oynamanın verdiği dayanılmaz hafifliği cehennemin 5 yıldızlı köşelerinde ödersiniz inşallah diye de noktalıyorum.
Makineler tarafından okunan test sinavinda bile bu kadar şaibe oluyorsa insanlar tarafından okunan klasik sinavda neler olabileceğini düşünmek dahi istemiyorum.