sorunlu bir sınav olsa dahi,gencecik çocuklarımızı odalara kapatsa dahi daha iyisi bulunamayan ve bulunacağını düşünmediğim kopya çekme ihtimalini 2009 öss dahil 0 a indiren ,2010 öss'de klasik cevaplı sorular olacağından adam kayırma olayının baş göstereceği sınav.
2010 da yeniden değişen sınav. sitemimsi.
eski yıllardaki gibi önce birinci sınava girilecek ve ardından haziranda 5 ayrı sınav olacak. kolay gelsin bizlere.
yazık değil mi bu aziz vatanın, bu pek değerli genç fikirlerine..
sen kalk 7 yaşında okula başla. fazla uzatmayacam, ardına 12 sene oku. yav ne demek 12 tane sene. babasının parası olanlar zaten bir iş kurur kendine. ya diğerleri? bütün gelecekleri 3 saatlik bir kavanozda sıkışıp kalmak. heyecan, stres. yahu insan altına kaçırır ne demek yaa...
"oh aman benden geçeli çok oldu, ha yeni nesiller mi, allah onlara da sabır versin falan işte, öyle yani " vurdumduymazlığıyla yaklaştığım sınav şeysi.
ne yazık ki sabır dilemekten daha iyisi gelmemekte elden.
insanın hayatını karartan sınav, öyle bir sınav düşünün ki, kazansanız dahi hayatınız garanti değil, kazanamazsanız daha da berbat, aile baskısı, çevredekiler, hayatın zorluğu derken haşat oluyor öğrenciler, halbuki annelerimizin övünmesini bizde isterdik, kazanamayıp bizden utanmalarını değil, kötü etkiliyor insanların beyinlerini, zaten kayıtsızsanız koymaz ama yapmak isteyipte yapamamak adamın psikolojisini bozuyor. Sonrası ise berbat bir hayatın başlangıcı lise mezunusunuz, para yok, saygı yok, güzel bir iş için ingilizce+üniversite istiyorlar, lise mezunusunuz ne iş yapabilirsiniz ki? Sonra ver elini 65'e kadar sürünmeye sonra zaten ölüyorsunuz. Bir sınav hayatınızı batırdı. Ama memlekete iş adamı, bankacı, mühendis gerektiği gibi çöpçü, inşaat işçisi de lazımdır.***
bunun küçük kardeşi OKS veya LGS veya SBS büyük abisi ALES tir ve işin ilginci soru içeriği açısından oks ile ales arasında hiçbir fark yoktur. Bir sınav ortaokula liseye öğrenci seçerken diğeri ise bilim adamı seçmeye yöneliktir. Türkiyem türkiyem cennetim...
yanlış olan eğitim sisteminin sonucunda, öğrenci seçiminin en iyi şekilde yapılabileceği sınavdır. bu sınav sistemi yanlış falan değildir, yanlış olan eğitim sistemidir. bu kadar kalabalık nüfusun olduğu bir ülkede bundan daha iyi bir seçim şekli olamaz bence. eğer avrupa'da olduğu gibi mesleki yönlerdirmeye erken başlansa böyle bi sınava gerek kalmaz değil mi ama? bizde de yaptıklarını sanıyorlar meslek liseleri vs. ile beraber fakat hepimiz biliyoruz bu eğitim kurumlarındaki eğitimin ne kadar yetersiz olduğunu.
kişinin hayatında dönüm noktası oluşturacak sınavdır. geleceğinizde sahip olacağınız muhtemel mesleğiniz, sahip olacağınız birikiminiz, arkadaş ortamınız, kültürünüz gibi kim olduğunuzu belirleyen ana faktörleri direk olarak etkileyeceği için bir taraftan size diğer taraftan da yakınlarınıza ecel terleri döktürecek, 195 dakika olduğu halde bir ömür gibi hissedilecek sınavdır. ayrıca o günü, hayatınızın geri kalanında unutmayacağınızı kuvvetle muhtemel kılan sınavdır.
'avrupada böyle bi sınav yok! biz niye avrupa gibi olamıyoruz çünkü nufusumuz çok kalabalık' diye düşünenlerin maalesef çok yanılıyorlar.almanyanın nüfusu türkiyeden fazla olmasına rağmen öss si yok.ancak bu her isteyenin elini kolunu sallaya sallaya tıp fakültesine,mühendisliklere öğretmenlik bölümlerine hukuk fakutlesine girebildiği anlamına gelmiyor.her üniversitenin öğrenci kabulünde kendi sınavları ve çok ağır koşulları var. almanya da çocuklar okula başladıkları yaşlarda elenmeye de başlıyor. akademik başarı gösteremeyeceği belli olan çocuklar daha 14-15 yaşlarında meslek eğitimine yönlendirilerek ayrı kulvarlara sokuluyor. böylece de üniversite kapısındaki yığılma çok önceden engelleniyor.
bu sebeple türkiye de öss nin kalkmasından önce eğitimin kalite ve düzeyinin arttırılması gerekiyor. hiç kusura bakmayın ama lisede her dönem 5-6 zayıfla sınıfı rahatça geçebilen bir öğrencinin öss de hiç bi yeri kazanamayınca 'ay bu öss nin allah cezasını versin avrupa da yok böle bişi halbuki ben istesem tıp fakultesine bile girmeliyim' demesi de çok komik kaçıyor.