tanım: üniversite sınavına çalışmaktan yorgun düşmüş öğrencinin kullandığı söz öbeği.
tamam kalksın. herkes diploma notuna göre üniversiteye alınsın. bütün lise öğretmenleri altında mercedesleriyle bodrumdaki yazlıklarına gitsin.
müfettişler ne güne duruyor efendim, paso okullara gezintiye mi çıkacaklar, bir uygulama kaldırıldı mı yerine uygun bir başka uygulama getirilebilir gayet tabi. yazık günah bu öğrenci milletine yahu, bunalıma giren, şiforen olan, hatta intihar eden edene...değer mi??? denesi yorumlar.
daha iyi bir önerisi olan olmadığı için gerçekleşmesi mümkün olmayan olaydır.eğer üniversitelerdeki kontenjanlar tüm öğrencileri karşılar ve üniversitelerin imkanları yüksek bir standarda getirilirse kaldırılabilir.yine de o kadar üniversite mezununa nasıl iş imkanı sağlanır orası da ayrı sorun tabi.
yerine geçecek olan sistemin ne olacağını bilmeyen kişilerin maçlarda tezahürat tarzında kullandıkları cümle. iyi kaldırdık öss yi 2 milyon kişi arasından nasıl seçilecek üniversiteye girmeyi hak edecek kişiler. **
en azından yılda iki kere yapılması gerektiğini düşündüğüm olay. elbet her lise mezunu üniversiteye alınamaz bugünün koşullarında. yine de sınav gibi birkaç saatlik bir olayda ölçülecek kadar az değil sözkonusu süreye kadar harcanan emek. *
öss kaldırılsın kaldırılsın ki gencecik beyinler sınavda basarılı olamadı diye hayatta basarılı olamayacagna inanmak yerine varolan yeteneklerini görmeye ve kendine inanmaya başlasın.
Dunya'nin hic bir yerinde sinavsiz univesiteye giris duzeni yoktur, ama dunyanin hic bir yerinde bizdeki kadar acimasiz ve insan ruhuni zedeleyen bir sistem de yoktur!
Toefl, gmat benzeri yilda bir kac kez girme hakkina sahip olabileceginiz; yine merkezi sisteme dayali bir yontem ile bu is kokten cozebilir! Cok basit ve dunyanin bir cok yerinde uygulanan bir sistemdir.
Ama amac halka hizmet degil, bir somuru duzeni olusturmaktir! ozel univesitelerin oldugu ve bankalardan dusuk faizli egitim kredisi alamacaginiz tek ulke de turkiye'dir! zira amac zenginin oglunu zengin ve okumus saglayabilmek, orta ve fakir halk icinden ise ancak sivrilebilenleri yukseltebilmektir. *
Ne zamanki devlet, butun milleti kapsayan bir reform hareketine girer o zaman bu is duzelir. Su an ki tek dert, kiz olup imam olmak icin meslek egitimi alan * kisilerin bir sekilde universite egitimlerini turkiye de alip, uzun vadeleri planlarini gerceklestirmektir.
Not: Ayrica universiteler egitim kurumu degil, arastirma ve bilim merkezleridir! Egitim vermek ve bilim adami yetistirmek devamlilik esasindan gelir. Sadece sosya-ekonomik baskilardan dolayi insanlar univesiteye gidip diploma pesinde kosmaktadir. Buyuk bir cogunlugun kendini gelistirmek gibi bir gayret icinde oldugunu hic sanmiyorum. Hem buyuk bir ekonomik kayip soz konusudur, hem de bos kafalar diploma sahibi olup adam oldum sanmaktadir.
Zirttan bolumlerden mezun olmak yerine, mesleki egitim alsa, yada direk is hayatinda spesifik bir sektore kanalize olunsa, o bos gecen 4 seneden cok cok daha fazla verim alinabilir. * Sinav oncesi harcanan dershane paralari ve strese dayali yasanan psikolojik sorunlar ve beyin hucrelerinin olumunu hesaba hic katmiyorum.
Tarihte bu acimasizligi sadece Birlesik Krallik somurge doneminde, hindu halkina yasatmistir. 500 ailenin refahi icin koca milletin gencligini heba ettiniz, ediyorsunuz ve edeceksiniz!
büyük ihtimalle türk gençlerinin en çok istediği hedelerden biridir. ancak gençlik işte düşünülemiyor; hadi öss kalktı onca genç hangi üniversiteye nasıl yerleştirilecek? kontenjanlar yetecek mi? bu sınav bi şekilde şart -toplumun %90 ı kaldırılsın dese de- .
ama şöyle yapılsa daha makbul: misal 1 sınav değil de aşamalı sınavlar yapılsa, hayat 1 sınava bağlanmasa... çok daha güzel olacaktır fikrimce.
bu ülkede öss kalkmaz sadece ismi değişir. öss'yi kaldırdık derler yerine beteri gelir.
bu sene sınava girmeden önce bende kalkmasını istiyordum ama o sınavı kazanınca kalkmamasını daha doğru buluyorum. evet kazanınca fikrim değişti (bkz: gerçeğin farkına varmak)
saçma bir istektir. türkiye için en güzel sistem össdir. türkiye torpil,dümen ülkesi haline getirilmiştir. öss dışında önerilen sistemlerin çoğunda torpil önemli rol oynayabilir bu yüzden ne istediğimizi iyi düşünmeden, sonuçlarını düşünmeden söylememek gerekir.