dünyanın en manasız paragraflarıdır. taktik çok basittir kocaman bir paragraf verilir ama cevap genellikle ilk bir kaç cümlede bulunur ki bunu bilmeyen kerizyonel vakit kaybetsin. açık söylemek gerekirse hayatımda hiç edebiyat dergisi almadım ama sanmıyorum ki o dergilerde bir roman, bir yazar hakkında şu tarz yorumlar yazılsın. *
----------kafadan atıyorum-------------
yazar kitabını yazarken okuyucalarına mesaj verme kaygısı taşımaz, zira okuyucular bunu kendileri alır. yazarın betimlediği doğal çevre tabi ki okuyucu tarafından farklı şekillerde algılanacaktır. yazarın bahsettiği sokak ortasındaki ağaç kendi zihninde meşe olabilirken; bir okurun gözünde çam bir diğerindeyse çınar olarak canlanabilir. ama sonuçta o ağaç ordadır. önemli olan o ağacın orda olmasıdır. son olarak söylemek gerekirse yazar bu kitaptan sonra doğan hızlan'ın olumulu yazılarını beklemez. sadece bol satış ister ayvalık'tan bir yazlık parası çıksın diye.
soru. yazar burda ne demek istiyor ?
a) siklememek sizi
b) doğal çevredir hayatı yaşanabilir kılan.
c) ayvalıkta üstsüz bolmuş.
d) türü değil işlevi önemlidir ağacın .
e) grup hepsi
aşağıya doğru inildikçe yukarıyı unutma durumudur. "ne bu lan oku oku bitmiyor ne dedi şimdi bu" denilerek tekrar başa dönülür. türkçedir sözüm ona ama bildiğin çin işkencesidir.
bu paragraflar uzman kişilere tarafından oluşturulur. aralarından bazıları, çok duygusal ve dokunaklıdır. bazen bir tanesi sizi kendinizden alıp, gözyaşlarına boğabilir(yaşanmıştır). sınav dışında okursanız eylenceli gelebilirler.
birde 'yukarıdaki paragraftan hangisi çıkarılamaz' soruları vardır. kıvrak zekası olanlar için dezavantajdır. -ulan herşeyi çıkarırım ben ordan, dedirtir.
teknikler bilinirse, en kolay çözülebilecek soru tipidir, zira sadece okuduğunu anlamaya yönelik seni sınar.
teknikler:
1. ilk önce soru kunur, bizden ne istediği anlanır, daha sonra paragraf okunur.
2. paragrafı okurken, geri dönüşler yapmak yanlıştır. olabildince anlıyarak ve tekrarsız okunmalıdır.
bunları yaptıktan sonra cevap şıkkı, sıyah şekerlerin arasındaki beyaz bir şeker gibi hemen çıkacaktır...
hiç bitmeyecek gibi gelir insana bu paragraflar..bunaltır bunaltır ve bunaltır..neticesinde paragrafları okumayı bırakıp baska dersin sorularınızı çözersiniz.
kişiyi en çok zorlayan bölümden sonra çözülmemesi gerekendir.
atıyorum, en çok fen2'de zorlanıyorsanız, fen2'yi bitirdikten sonra türkçe çözme gafletinde bulunmayın. kafa zaten olmuş davul, o paragrafları anlamak için 2 kere falan okumanız gerekir. zaman kaybı. en iyisi en başta sağlam kafayla çözün kurtulun.
sürekli tv izleyip, uyuşturucu kullanıp, kitap okumayıp kendini geliştirmeyen zavallı bünyelerin karşısında dağ gibi büyüyen paragraflardır. bu tiplere tavsiye olarak; biraz olgunlaşın lan, kitap okuyun, götünüze kaçmaz merak etmeyin. yanlışlıkla birşeyler de öğrenebilirsiniz belki.
rahatça çözmek için;
- öncelikle soruyu okuyun sonra paragrafa girişin.
- paragrafı sabırlı bir şekilde okuyun.
- sorunun cevabı da genellikle d ya da e çıkacaktır en kötü ihtimallede c bilemedin b. ( a çıkarsa çıktığı yeri zikeyim. gitti 1 dakka kafadan )
edit; kitap okuma alışkanlığı olan biriyseniz zaten sorun yok. istediğin gibi takıl yiğidim.