ilker başbuğ olayında ne olduğu bir kez daha görülmüş yargıdır.
şimdi eğri oturalım doğru konuşalım. yanlı ve karşıt palavralara kulaklarımızı tıkayalım. bu adam, ordu içindeki yasadışı olayları önleyen, önlerken de her komutanın yapacağı gibi,askerinin şerefini korumak isteyen, kendini onların önüne atan bir adamdır.
ve tutuklanmıştır. sebebi, hiç sanmıyorum ki, bizim bilmediğimiz bir şeyler olsun. tam aksine, her şey gözümüzün önünde oldu. ve bu adam, gizli kapaklı olmayan, gözümüzün önünde olan şeyler yüzünden tutuklandı.
nasıl oldu derseniz, allah sizi oralara düşürmesin derim...
herkes topu yargıya atıyor. demek ki, işin düğümü orada. öyle ya, savcılar emir vermese, bunlar olmaz.
kim kime selam verirse, kimin cebinde kimin telefonu çıkarsa, anında içerde... bu nasıl bir hukuk sistemi yahu (yaw mı diyeydim bilemedim)? gazeteciden terör örgütü üyesi mi olurmuş? bir suçluya selam vermek o suça iştirak etmek midir?
yüzlerce soru çıkar buradan. hiçbirinin cevabı yok. veya tek cevap şu: kanunlar böyle.. böyle saçma kanun mu olur arkadaş!
yalnız bugün için yapılmaması gereken tespittir. dünden bugüne değişen hiçbir şey olmamıştır.
dün dediğim 90'lar. savcılar önüne geleni tutuklarlardı o zaman da. bir dergiyi okumak bile suç sebebi sayılır, abone listesi sırayla tutuklanıp hapse atılırdı. bunlar birkaç ay veya birkaç sene yattıktan sonra çoğu beraat ederdi.
polis bir evi bast mı, ne bulursa alırdı. en alakasız kitapları bile alırdı. bilgisayara ve tüm evraklara el koyardı. yıllar sonra adam bunları takip ederse, eksik bir şekilde mahkemeden geri alabilirdi. eksiklerin nereye gittiğini kimse bilmezdi.
bugün biraz daha iyileşmiş olmakla birlikte, durum aynı. mahkeme alakalı alakasız herkesi tutukluyor. koca koca paşalar, emekliler, muvazzaflar, gazeteciler, hukuçular, alayı içerde.
"ergenekon uydurmadır" diyenlerden değilim. hatta balyoz planının da yüzde yüz doğruluğuna inanıyorum. ama bu tutuklananlardan kaç tanesi tutuklanmayı hak eden adamlar derseniz, işte orada dur.
biri alakalı, dokuzu alakasız. emin olun böyle. birisine selam versen, sadece tanıyor olsan, bu bile tutuklanma sebebi. mahkemeler, fransız ihtilal mahkemesi gibi çalışıyor. gak dedin içeri, guk dedin silivri.
ben söyleyeyim: bu iş genişledikçe boku çıkar. bundan hukuki bir sonuç çıkmaz, ama siyasi pek çok sonuç çıkar. en önemlisi de akp bu işin altında kalır. bu kadar çok kişinin alakalandırıldığı bir olay, alakalandıranın başına patlar.
hasan gerçeker doğru söylüyor: tepeden tırnağa hukuk reformu şart. çünkü suçluları değil, kimin kime selam verdiğini koğuşturuyor bu yargı! telefon dinleme üzerine kuruluyor bütün sistem.
bu işin altından kalkacak bir irade yok türkiye'de. fatura ağır olur.