bildigimiz gibi hayatimizda bir cok onemli sinava giriyoruz, bunlardan en onemlisi oss, su siralardaki adiyla lys, ama bunun toefl'i, amerikan kolejlerine giris sinavi, bilmemnesi var. bu sinavlara girmeden oncede ailenin davranislarindaki degisikligi hepimiz farketmisizidir, sabah kahvaltisinda istedigimiz seyler, babanin tavirlarinda yumusa, annenin sozlerindeki ironilerde azalma vb. hatta oyle bir konuma gelirler ki, mutfagin ortasina sicsaniz bile, "aman da yavrumun boku mu gelmis, kol gibi de sicmis" tarzinda yapmacik laflarla sizi kandirmak kaidesiyle mutlu etmeye calisabilirler. kullanilmasi gereken davranislardir, yapmaciktir.
çocuk sınavda başarısız olursa her zaman yanlış olan davranışlardır. iyi davrandılarsa evet ondan oldu, kötü davrandılarsa evet bu yüzden oldu, yüklenmedilerse ilgi göstermedik ondan oldu.....
Önemsiz sınav öncesi aile davranışlarıyla farklılık gösteren davranışlardır. "Bu sınav önemli değil, önemli olan senin içinle barışık olman" demeleri bile aslında o sınavın ne kadar önemli olduğunu gösterir ve bu da öğrenci kişisinin heyecanının tavan yapmasına sebep olur. Öyle.
sınava girecek genci 'zihnin açılır'diyerek ota,çimene götürmek,suyla buluşturmak sıkça karşılaşılan davranışlardır. sınava girecek gence ne kadar önemli bir sınav vereceği sözel olarak olmasa da davranışlarla sıkça hatırlatılır. baba oldukça sakindir. anne gencin her isteğini yerine getirebilme telaşındadır.genç evin tüm ilgisini hiçbir çaba harcamadan üstüne toplamıştır. sınav sonucunun beklenilenden farklı gelmesi halinde,mevcut durumun alacağı şekli bilen gencin zihni yalnızca strese basmaktadır.ailenin tutumu yanlıştır.
iyi niyetle yapılsa bile kişinin çalışma azmini yerle bir edebilecek davranışlardır. aile tabii ki çocuğunun başarılı olmasını istediği için kendince doğru olanı savunur ve sınavın önemini çocuğuna sürekli hatırlatarak doğruyu yaptığını düşünür. ama her zaman kontrol altında tutamaz aile bu davranışları. öğrenci dersini çalışır, kısa bir ara vermek için televizyonu / bilgisayarı açar ve o anda anne / baba çocuğuna ne yapması gerektiğini söylemeye başlar. bu davranışların aşırıya kaçması mutlaka öğrencinin ders çalışma isteğini kötü anlamda etkileyecektir. hatta aileyi protesto etmek amacıyla ders çalışmaktan vazgeçebilir.
sınav sabahları ise ayrı bir stres yaşanır. kahvaltı yapmak için erken kalkılır ve yapılan kahvaltının sınavı ne kadar etkileyeceğini belirtmekten kaçınmaz aile. bu konuda anneler özellikle sıkıntı verebilir.
iyi niyetli olsa da aşırıya kaçmaması gerekir bu davranışların. ama maalesef önemli bir sınavın olduğunu sıkça hatırlatmak, öğrencinin sınavdan iyi not almasını sağlamaz.
bizim evde kahvaltı hazırlamak oldu mesela.. yıllarca profesyonel ortaokul-lise öğrenciliği yaptım, hiçbir zaman bana sabah kahvaltı hazırlanmamıştır, hazırlandıysa da çok nadirdir.. 7 yılda 3-4 kere anca.. okul bitmiş, mezun olmuşuz artık son LYS sınavına giricem, lan bir bakıyorum sabah bana kahvaltılar hazırlanmış bilmem ne olmuş.. tabii kavga sebebi.. yıllarca bir kere sabah okula gitmeden bana kahvaltı hazırlamayan kadın * sınav sabahı gaz verecek bana güya.. sonuçta bir güzel sabah sabah terör estirilir ve bu ayıpları yüzlerine vurulur, kahvaltı yapılmaz tabii, ama her şeye rağmen yaşadıklarını kim olursa olsun karşıdakinin yüzüne vurmanın değeri paha biçilemez..