resmi tarihin çöküşü adında alt başlığı bulunan, haluk tarcan'ın kitabı. kitabın girişinden itibaren, kitapta, kazım mirşan'ın 70 tarihli prototürkçe yazıtlar adlı kitabından pek çok alıntı olduğu belirtilmektedir.
kitabın yazım kurgusunun ilginç ve ilgi çekici olduğunu belirtmeliyim. ancak biçimden daha çok öze bakacak olursak, bu kitabın her türk tarafından okunmasında yarar var.
kitap, tartışma zemini açısından çok sağlam bir konuyu ele alıyor; "türklerin ataları kimlerdi?" yani tarcan üstada göre ön türkler, mirşan üstada göre prototürkler.
bilindiği üzere, resmi tarihe göre tarihimiz i.s. 1071'de başlar. bundan kısa bir süre önce okumuş olduğum jean paul roux'nun türklerin ve moğolların eski dini adlı kitapta ise ilk türklerin i.ö. 200 yılında tu kiu adı ile orta asyada ortaya çıktıklarını, demircilikte usta kişiler olduğunu, moğolların çin saldırılarında kullanılan silahları yaptıklarını ve moğollar tarafından el üstünde tutulduklarını anlatıyordu.
tarcan hocamız ise roux ve benzerlerine atıfta bulunarak, -200 tarihinin bir lütuf olarak bize sunulduğunu söylüyor, aman efendim hiç gerek yoktu ironisi içinde tabii. daha sonra mirşan üstadın çözdüğü etrüsk abecesinin, yani damga(rünik) abecenin, latince, grekçe ve günümüz türkçesinin kökeni olduğunu, damgaların çözümlemeleri yapılarak anlatılıyor. mısır hiyerogliflerinin çözülememesinin nedenini ise kimsenin etrüsk abecesinden haberi olmamasına bağlıyor.
yani sonuç olarak i.ö. 16000 tarihinde kadar uzanan en eski kavim türkler ve dilleri şu anda dünya yüzünde kullanılan pek çok dilin atası.
kitabın çok az bir bölümünden ufak bir özet bu. ortaya atılan savlara, hadi canım sen de diyebilirsiniz ancak kanıtları ile birlikte gözünüzün önüne serilen bunca bilginin boş olduğunu söylemek abesle iştigaldir. hiçbir bilgi hemen kabul edilecek kadar doğru, anında reddedilecek kadar saçma olamaz.
herkesin okumasında yarar olduğunu bir kez daha belirtip çekileyim.