ölünün arkasıdan konuşulmaz

entry8 galeri0
    8.
  1. "kötü" konuşulmaz şeklindedir. kötüden kasıt nedir muallakta. yaptığı şeyler elbet söylenecek elbet konuşulacak. hayatı boyunca hırsızlık yapmış veya yolsuzluklara karışmış, katil, tecavüzcü vs adam ölünce arkasından rahmet okuyacak değiliz. bu da kötü konuşmak değil hak konuşmak olur en fazla.
    3 ...
  2. 7.
  3. Konuşulur.

    Öyle bir konuşulur ki hem de...

    “Ağzımıza sıçtı ama yapacak bir şey yok” diyemem ben...

    Göz göre göre ülkenin içine edildi.

    Milyonlarca insan mağdur edildi, öldü ve zerre umurlarında olmadı, bildiklerini okudular.

    Ölüsüne bir tas suyu dökenin de avradını...
    4 ...
  4. 6.
  5. Ölünün ya da dirinin arkasından konuşanın hem korkak hem de kendini püri pak gördüğü için kibirli oldugu gercegiyle ilgili önerme, bir de gıybet kavramı var dı di mi? negzel,3ü 1arada!
    0 ...
  6. 5.
  7. böyle bişey yoktur. ölünün arkasından gayet de konuşulur. şimdi apo ölse ben arkasından küfretmeyecek miyim öldü la diye. salak salak konuşmayın. insanlar zaten yaşarken arada ölümü düşünmeli ve ona göre devranmalı ki öldükten sorna insanlar arkanızdan ulan adam ne orospu cocuğuydu öldü gitti de kurtulduk demesin.

    he bide cahil bebeler türemiş islamda böyle bişey yok diyor. islamda gayet var canlar. islamda ölen kişiler gömülmeden önce namaza katılmış herkese nasıl bilirdiniz diye 3 kere sorulur. iyi biliyorsan iyi bilirdik dersin. iyi bilmiyorsan gitmezsin namazına veya kötü bilirdik dersin. yalan söyleyecek halin yok ya. bu kadar cahil olmayın lan. valla. arada cenaze namazına falan katılın sevaptır hem de kültürlenirsiniz.

    3 kuruşluk bilginizle asıl siz müslümanlık dersi vermeye kalkmayın.
    2 ...
  8. 4.
  9. konuşup konmuşmamak kişinin vicdanına kalmış birşeydir. günahtır olayı ise şöyle bir sebepten doğmuş olacak ki, ölen kişi arkasından söylenen herhangi bir söze artık cevap veremeyecek bir durumda olduğundan, söyleyen kişinin sözleri gerçekte olsa, yalanda olsa hiçbirşşey değiştirmeyecektir. sadece kişinin acizliğini belirtir.
    0 ...
  10. 3.
  11. 2.
  12. 1.
  13. diğer dinleri bilemiyorum ama benim iman ettiğim allah'ın yegane dini olan din-i islamda mevcut olmayan bir kuraldır.

    islam dininde ölülerin arkasından iyilik etmişlerse iyi, kötülük etmişlerse kötü konuşulabilir. tek önemli incelik ise ölen kişi hem iyilik hem kötülük etmişse sadece iyiliklerinden veya sadece kötülüklerinden bahsedilmemeli, ikisinden de konuşmalıdır.

    bu konu ile ilgili önemli bir hadis de mevcuttur.

    peygamberimizin ölmüş kimseler hakkındaki değerlendirmesi benzer bir durum/tutum arz etmektedir.
    bir gün resulullah'ın (sav) huzurundan bir cenaze geçmişti.
    orada bulunan sahabeler vefat eden zatı övmüştü. peygamber efendimiz (sav), "cennet ona vacip oldu" buyurdular.
    bir süre sonra bir cenaze daha gelmiş, bu sefer sahabeler onu yermişlerdi. resulullah (sav) ise onun için, "cehennem vacip oldu." buyurdular.
    sahabeler bunun sebebini sorunca, resulullah (a.s.m.) şu cevabı verdiler. "müminler, allah'ın şahitleridir." (buhari, 3/148.)

    bu sebepten ve sünnetten dolayı mümin kişiler, mümin olmadığını bildikleri, islama zarar verdiğine emin oldukları kişilerin arkasından konuşabilir, rahatlıkla eleştirebilirler. dini açıdan hiçbir sakınca yoktur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük