bir gelenek. elbette geçerli sebeplerle yapılıyordur ama o acının içinde yemek gibi ertelenebilecek bir ihtiyaca hitap edilmesi insana etik gelmiyor. geçenlerde bir arkadaşımızın validesinin cenaze merasimine iştirak ettik. mezarlık çıkışı kek ve meyve suyu ikram edildi. bu mudur yani acıları paylaşmak? sorgulamak lazım sözlük.
ölü evi değil cenaze evi denir ona. asıl olan cenaze sahibinin asla yemek verme gibi işlerle uğraşmamasıdır. bu durumda cenaze sahibinin akrabaları veya komşuları bu türden işler için mesuldurlar. insanların o acılı gününde böyle işlerle uğraşması yanlıştır. bu adetler cahiliye dönemi adeti olup, insanlar bu konuda peygamber efendimiz tarafından uyarılmıştır.
BU iŞiNDE TADI KAÇIYOR ÜSTADIM DENiCEK HADiSEDiR.
ESKiDEN ÖLÜ EViNDE SADECE iRMiK HELVASI KAVRULUR ,EŞ DOST AKRABA KONU KOMŞU EV SAHiBiNiN ACISINA SAYGISINDAN HiZMETi YAPAR YEMEK YAPIP GELEN MiSAFiRLERE VE EV HALKINA SUNARDI..E KOMŞULUK ÖLÜNCE ,BECERiKSiZ VE GÖRGÜSÜZ iNSAN SAYISI ARTTIKÇA DURUM PiDE VE LAHMACUN SÖYLENMESi ŞEKLiNDE BiR HAL ALMIŞ BULUNMAKTADIR.
adetin manası, aç insan doyurarak vefat eden kişiye 'allah razı olsun' dedirtmektir. nasıl ki iftar da, aslında düşkün kimseyi çağırıp çok olandan az olana vermek geleneği, eş-dost akraba yemeklerine dönüşmüş ise, bu da 'o derecede' korunabile bir gelenektir işte.
yine hadi burda adet denilebilir. geçen sezon 3. ligde oynayan pursaklarsporun cebeci stadındaki maçına giden mal sahibi 1 tl ye girdiği maçta herkese kıymalı pide dağıtıldığını görünce şok olmuştur. ancak kıymanın at mı eşek mi olduğuna karar veremediği için yememiştir. *
salakça eleştirilen gelenektir. kim bir komşusunun ya da uzaktan bir akrabanın cenazesine katıldığında üzüntüsünden iştahını yitiriyor ki? ulan cenaze dediğin şeye sabahtan katılanlar var, imamla hastaneyle uğraşmak için yardıma gelen, cenaze sahiplerinin ev işine yardıma gelen onca insan var. işini gücünü bırakıp katılanlar, son anda haberi olanlar vs... millet aç durmak zorunda mı belki bir arkadaşının yüzünü bile görmediği, tanımadığı annesinin cenazesi için?
ama yok o üzüntüyle kimsenin karnı acıkmazmış falan. açlık lan bu, maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi'nde daha ilk basamağı tam algılayamadıysanız ne diyeyim size.
ayrıca bursa'da pide yerine cantık dağıtılır ki, en nihayetinde o da görünüşte bir pide çeşiti gibidir. ama çok daha farklıdır...