ölmüş kişinin ardından kuran okuma saçmalığı

entry17 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. ölünün ardından kuran okutulması veya mevlüt düzenlenmesi dine sonradan sokuşturulmuş ritüellerdir. heleki para karşılığı yapılıyorsa okuyanında, okutanında vay haline. onun yerine bilinen duaların okunması daha doğru bir davranış olacaktır.
    4 ...
  3. 3.
  4. 4.
  5. aslında ölüye değil, ölü vesilesiyle geride kalanlara okunan ve saçmalık olarak görülmemesi gerekendir. hatırlatıcı, öğretici, ders verici nitelikte olması amaçlanır. *
    6 ...
  6. 5.
  7. Bu iş için kiralanan bir mümin eve davet edilir. Eline aldığı mikrofon ile okumaya başladığı saçma sapan satırları evde toplanan diğer müritler ile büyük bir çoşku içerisinde okur. Ve tabi ki dışarıdan geçenler duysun diye de evin balkonuna hoparlör yerleştirilir. Malum evin kapısının önünde 30 adet farklı ayakkabı ve aşağısında da hoşaf içen çocuklar vardır.
    Tabi bir de evin kapısından dışarı yayılan iğrenç hacı misvak kokusu.
    Tanım: islam dinine ait bir ritüel.
    3 ...
  8. 6.
  9. kuran, raflarda dursun, ölüm, doğum, düğün oldumu bir çalgı gibi çıkarılıp çalınsın diye indirilmiş olmasa gerek.
    yaşamın kullanım kılavuzu diye kabul ettiğimiz kuran yaşamın her anında dönüp bakılması gereken birşeydir tıpkı bir üründe sıkıntı çıktığı zaman kullanım kılavuzuna baktığımız gibi hayatta da takıldığımız an bakılması gerek takılmadan bakmak daha iyi olur elbet.
    bu şekil düşünüldüğü zaman ölüm gibi insan için büyük olaylardan biri ile karşılaşılınca kılavuza bakmak olarak başlamıştır bu olay daha sonra kuranın arapça okunmasından birşeyler anlamayan nesiller çoğalınca olay bir müzikale dönüşmüştür.
    keşke okunanı anlasakta her zaman dinlesek.
    1 ...
  10. 7.
  11. mesela namazı kılarsınız, namazdan sonra dua edersiniz. o dualarınızın namaz vesilesiyle kabul edilmesini istersiniz. işte kuran okumak da bunun gibi. kuran okuduktan sonra da ölmüş kişinin ruhuna dua edersiniz. okuduğum kuranı ona bahşediyorum dersiniz. eminim yapılacak bir duadan fazlasıdır. kaldı ki kuran okumak da aynı zamanda dua değil midir?

    belki ölünün ardından kuran okumayı gereksiz olarak nitelendiren olabilir ben bunu anlarım da saçmalık olarak algılamak kesinlikle yanlıştır.

    biz mezarlığa gidince "ruhuna fatiha" sözüne binayen fatiha ya ek olarak 3 ihlas da okuruz. şimdi biz 3 ihlas fazla okuduk diye saçmalık mı oldu bu? içimden geliyor okuyorum.
    2 ...
  12. 8.
  13. ölü adamın arkasından ne derseniz deyin ölmüş ennihayetinde.
    1 ...
  14. 9.
  15. ölen kişinin amel defteri öldüğünde kapanır. haliyle yukarıda caffemochanın belirttiği hallerin dışında ona faydası olacak hiçbir şey yoktur. fakat bir ölünün anısına saygı duymak, onu hatırlamak, güzel şeydir. arada bir üç kulhuvallah bir elham okumanın da ne bize, ne ölüye zararı olmaz aksine faydası olur.
    1 ...
  16. 10.
  17. Kuran iki cihanda yol gösterici bir rehber olduğu için ölen kişinin ardından okunması da gayet doğaldır.bunu saçmalık diye nitelendirmek inanca saygısızlıktır.
    0 ...
  18. 11.
  19. istediği kadar tartışılırsa tartışılsın huylu huyundan vazgeçer mi? geçmez değil mi? e o zaman, bunları yaptıran kişiler büyükler olduğundan dolayı, büyük dediğim nineler dedeler. e bu zaten bir tür psikolojik bir şey değil mi? okuyandan bize ne, okutmayandan bize ne? adam ölünün ardından osbir mi çeksin. okutmayanlara da bizim halkımız bunlar kafir diyecek.

    şimdi sen okutanlar için böyle bir görüş sergiliyorsun. bizim halkımız küpe takınca, saç uzatınca erkekler için dininden çıkmış diyorlar. kuran okutturmassan, saçma dersen senin için ne düşünecek.

    fikrim yok, neden okutulur okutulmaz ama olaylarıa kendi fikir çerçevende değil, toplumun gerektirdiği ve yaptığı şekilde değerlendirirsen, isteyen istediğini yapsın. ayrıca ölmüş gitmiş, ardındaki insanların psikolojilerini düşün. böyle rahatlıyor insanlar. bize ne..

    ayrıyetten, bir sınava girerken, yolculuk yaparken, başına kötü bir şey gelme olasılığı olan hedede insanlar duaya, sureye, elhama, ayetel kursiye...vb.. başvurmuyor mu? bu insanı rahatlatmıyor mu? e bak ne oldu? demek ki insanların kendini iyi hissetmek için yaptıkları bazı şeyler bu şekilde örtüştü.
    0 ...
  20. 12.
  21. dinen gerekli olmayan hededir. zaten okunan mevlid süleyman çelebi'nin yazdığı peygambere övgü dolu bir eserdir.
    0 ...
  22. 13.
  23. dinde yozlaşmanın bir başka tezahürü. bir diğeri için (bkz: kandil)
    0 ...
  24. 14.
  25. merhum şahsı öldükten sonra yola getirme çabasıdır.
    0 ...
  26. 15.
  27. suudi arabistan adlı sapkınlar ülkesini bir tek bu konuda takdir ederim heralde.
    saçmalık demek , çok büyük yanlıştır. maksat dikkat çekmekse bilemeyeceğim tabi...
    0 ...
  28. 16.
  29. tanım:ölmüş kişinin ardında kuran okunmaz kuran-ı kerimden dualar sureler veya yasini şerif okunur..
    ölmüş yada ölmemiş kişi için nail edilen her dua makbuldur.
    bu durum saçmalık denmesi inanmayan insana mahsustur.
    yasin okunması bir fayda etmediği düşünülebilir bu duruma inanılabilir de ama bunun bu şekilde dile getirilmesi yanlıştır..
    sevdiği kişinin ölümünün ardından elin de sadece ona dua etmek ve onun tüm kalbinle cennete girmesini istemek geçiyorsa dua edersin hayır dağıtırsın ve allah razı olsun diyen herkes senden ve sevdiğinden razı olur. faydası vardır.
    1 ...
  30. 17.
  31. kabirleri ziyaret ettiğimizde fen bilgisi kitabımı okuyalım. kur'an okumakla dinden çıkılıyorsa çıkalım o zaman. milletin kafasını bulandırmanın manası yok. hezeyanlarınızı burada din diye satmayın.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük