yusuf atılgan - aylak adam
''sustu. konuşmak gereksizdi. bundan sonra kimseye ondan söz etmeyecekti. biliyordu; anlamazlardı.''
hakan günday - kinyas ve kayra
''az yedim çok içtim.hala içiyorum.alkolü kendime yakıştırdım.her türlü uyuşturucadan tattım.bağımlılıktan nefret ettim.gitmemi, terk etmemi engeller diye.ne bir maddeye ne bir insana bağlandım.sırf bunu kendime kanıtlamak için eroin kullandım,aşık oldum.ikisini de arkama bakmadan bırakıp gittim.geçmişe tükürüp geleceği çiğnedim.dünyayı bir oyuncağa çevirdim.ayak basmadığım yer kalmadı. kalan varsa, onları da amuda kalkar geçerim'' http://www.uludagsozluk.com/e/18949581/
dostoyevski - suç ve ceza
"yaşamayı hak ettiği halde ölen bir sürü insan var, onlara hayatı verebiliyor musun? o halde ölümü hak eden bir insana da ölümü sen veremezsin."
louis ferdinand celine - gecenin sonuna yolculuk
"sonuçta varoluşun neden olduğu en büyük yorgunluk belki de insanın yirmi yıl, kırk yıl boyunca, hatta daha bile uzun süre, aklı başında kalmak için harcadığı o olanüstü çabadır, basitçe, derinden kendi, yani tiksindirici, dehşetengiz, saçma olmamak uğruna. baştan veri olarak elimize tutuşturulan şu aksak ikinci sınıf insanı, sabahtan akşama kadar hep küçük evrensel ideal, birinci sınıf bir insan olarak sunmak zorunda kalmamız ne de büyük kabus."
ölmeden önce yapılması gerekenler diye insanları sürekli eyleyen-oyalayan yeni yeni şeyler çıkıyor ya hani, mesela görülmesi gereken yerler, okunması gereken kitaplar, yenilmesi gereken yemekler, kalınması gereken oteller, vesaire,
iyi de, ölünce bunun ne faydası olacak yapana? yani çok ağır hastalanınca bile geçmişte aldığın lezzetleri düşünerek teselli olamıyorken, "ne olur şundan kurtulayım her şeyim gitsin elimden yeter ki" diye düşünüyorken, hele ölünce bunun sana ne faydası olacak?
geçmiş lezzetlerden damakta sadece buruk bir tat kalır, tekrar elde edemeyeceğin şeyleri düşünmenin burukluğu kalır, elemsiz lezzet sadece cennette olacak, ve asıl hedef orası olmalı.
ama buradan kitap okunmamalı gibi bir mana çıkarmak yanlış olur, sadece, bunu ölmeden önce yapmak gibi bir sınırlama getirmek saçma yani, hollywood etkisinde kalmak gibi geliyor bana.
1) Yaşar Kemal ince Memed serisi türkiyenin en iyi yazarının en iyi roman serisi.
2) Dostoyovski Suç ve ceza psikolojik tahlillerin mükemmelliğinden edebiyat hazzı yaşarsınız.
3) Amin Maalouf afrikalı leo bu kitabı neden bu kadar sevdim bilmiyorum.
4) jean christope grange siyah kan gerilimin dibine vurursunuz.
5) paul auster son şeyler ülkesinde müthiş bir distopya.
atatürk / bir milletin yeniden doğuşu - lord kinross
kelebek - Henri Charrière
ütopya - thomas more
jane eyre - charlotte brontë
Çılgın Kalabalıktan Uzak - Thomas Hardy
taht oyunları - george r.r. martin
rüzgar gibi geçti - margaret mitchell
yüzüklerin efendisi - j.r.r. tolkien
çıkış - natsuo kirino
ilahi komedya - dante alighieri