diyanet işlerininin http://www.diyanet.gov.tr...azvakti/dok/d_hiz/id2.asp sayfasında organ nakli yapılabilmesi için kişinin ölmüş olması gerekmetedir. ancak ölmüş bir vücuttan nakil için yeterli bir verim alınamamakta, bildiğim kadarıyla birkaç organ alınabilmekte ve nakil yapılabilmektedir. örneğin kornea. bu nedenle ölmeden önce nakil yapılması gereklidir. bu fetvadan sonra insanlar çekinmekte haklıdır.
Din işleri Yüksek Kurulu 06.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararında da aşağıdaki şartlara uyularak yapılacak organ ve doku naklinin caiz olacağı sonucuna varmıştır:
- Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayatî bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının, meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi,
- Hastalığın bu yoldan tedavi edilebileceğine tabibin zann-ı galibinin bulunması,
- Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması,
- Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında (ölmeden önce) buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması,
- Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması,
- Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gerekir.
--spoiler--
saygı duyulacak bir mesele değildir. tamamen insanların yıllarca beyninin yıkanmasıyla alakalı durumdur. yok kıyamet günü dirilince eksik gedik kalırsın gibi zırvalarla insanların beynini hurafelerle ütülediler yıllarca. onca insan organ beklerken , din diye yutturulan safsatalara inanılıp , organlarım insanlara hayat olacağına toprak olsun diyen cahillerin düşünceleridir.