insan öldüğün an sorguya başlanır yani sizin için artık çok geçtir. vasiyet ile bıraktığınız şeyleri sağlığınız da yazdığınız için zaten onun sevabına o an ulaştınız, ayrıca sizin için okunan duanın ölüye bir hayrı yoktur. okuyana vardır.
amel defterinin hiç bir zaman tam anlamı ile kapanmayacağının göstergesidir.
ebu hureyre(ra) rivayete göre resulullah(sav) şöyle buyurdu: insan öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı ondan kesilir, (amel defteri kapanır) sadece üç şey müstesna, (onun sevabı öldükten sonra da devam eder).
- sadaka-i cariye yani hayrı devam eden iyilikler.
öldükten sonra sevap kazanılmaz. önceden yapılmış hayır devam etse bile amel defteri kapalıdır artık. söz konusu sevap, kişi hayattayken kazanılmıştır. sevap mürekkep faiz gibi durduk yerde çoğalmaz.
diyelim ki -döner sermayeli- fakir öğrenci okutan bir vakfa hatrı sayılır biçimde para bağışladınız. o vakıf yöneticileri de dürüst ve akıllı kişiler olsun. yatırdığınız para haliyle orada çoğalacaktır. bu arada diyelim ki allah korusun siz öldünüz. vakfın okuttuğu her öğrenci üniversiteden mezun olduğunda size bir puanlık sevap daha yazılmayacaktır.
peygamberimizin ebu hury're verdiği nasihatten anlaşılması istenen başka bir şey olmalı. bence peygamberimiz yapılacak hayrın sürekliliğinin olmasına önem verin diyor.
mumkundur. hadisten de anlasilacagi gibi... salih bir evlat, sadaka i cariye ve ilmi eserler...
seneler once vefat eden alimlerimizin bizelere biraktigi kitaplar en guzel ornektir.
islam'da bencilligin, yanlizligin, kendi halinde inzivaya cekilmenin olmadigini ve insanlara faydali olmanin gerekliligini, bunun ayni zamanda kendimiz icin de faydali oldugunu cok guzel gosteren hadistir...