Yuvarlak ve koyu renklidir; yapılı,kalıcı, kırmızı, meyvemsi, dolgun, hafif tanenli özellikleriyle yıllandırılmaya uygundur. şiirlere ilham olur, güzel tasvirlerde baş tacıdır.
kendisinden üretilen şarapların en belirgin özelliği etkisini belirli bir süre sonra göstermesidir. kırmızı eti tamamlayıcıdır. kişisel görüşüm boğazkere ile kupaj yapılmaması yönündedir.
doluca'nın öküzgözü şarabını kavaklıdere'ye göre daha başarılı buluyorum.
boğazkere öküzgözü kupajlarında her iki üzüm türünün de karakteristik dokusu bozulmaktadır. bana sorarsanız aromatik tadından dolayı boğazkere derim.
yanlış bilinen doğrulardandır. hiçbir zaman kaliteli şarap üretiminde kullanılmayacak üzümdür. iyi sofra şarabı olur yalnız. tarihçesi fazla uzun değildir. sanırım 50-55 tarım reformları sonrası italya *dan gelen üzüm tohumlarının özellikle diyarbakır-elazığ yöresinde ekilmesi sonrası peydahlanmıştır.
ülkemizde şarap olmak için üretilen en iyi üzüm cinslerinden biridir. hemen her markanın bir öküzgözü şarabı vardır. turasan markalı olanlar ayrıca güzeldir. zengin aromalı ve gövdelidir.
genellikle boğazkere kupajı bulunur. nedeni, tad ve dolgunluk açısından uyumlu olmalarıdır.