trafik kurallarına uyulmaması kural olmuş ilçe ve çevresi. kiraz ilçesinden ödemişe 70-80 km hızla devam ederken bir traktör yanyoldan bodoslamasına anayola çıkabiliyor.
küçük ama tuhaf şekilde cezbedici bir ilçe. dağların arasından zorlu bir yolculukla varılır, sokakları boştur bir istanbulluya göre. tarihi vardır, yıkık dökük hanları ve ev sahibi horozları. bir tarafına gidersiniz bu yıkık dökük hanlar, ters tarafa yürürsünüz mağazalar, çarşılar, cadde.. haritada yerini hala anlamadığımız bir boşluğun merakı da var hala, bir ara varit bulup orayı görmek istediğim. izmir gibi değil, çok farklı, daha az ege, daha çok anadolu.
insanı ise genelde bu yavaş hayata alışmış, sigarasızına rastlanmayandır. çoğu tarihi yerde "buralar eskiden dutluktu" diye muhabbete girecek dedeler sürüyleyken, ödemiş te sokakta bir dede bulmak, eskiden nasıldı buralar diye sorup işe yarar bilgi almak hayli zordu. ya dede bulamadık, ya konuşturamadık, ya da yerli değildi.
son olarak, öss ye girdiğim mavi tombow kalemimi miras bıraktığım yer. küçük caminin oralarda düşürmüştüm, sonra bulamadım zaten döndük geri. okul için gidlmiş olsa da, yorgunluktan canımız çıksa da çok sevilen küçük ilçe. bir de adını hatırlayamadığım bir pastanesi vardı, çok ama çok güzeldi. otelin karşısında. giden olursa orada konaklamaları tavsiye edilir.
her köşede bir kaç kahveye rastlanabilecek, aylak adamların yaşadığı büyücek bir izmir ilçesi ancak büyüklüğü kadar gelişmişliği yoktur tabi ki büyüklüğü 72 bin nüfusuyla ilişkilidir sadece.
izmir'e 110 km uzaklıkta olup denize de uzaktır. manisa ve aydın'a daha yakındır.
burası öyle bir bok yiyen yerdir ki hafta sonlarınız geçmek bilmez.
bozdağ ve gölcüğü vardır gidip görebilirsiniz ama içiniz sinmeyebilir o da normaldir.
şahsımın babasının memleketi olan ilçedir. patatesi ve karpuzu ile meşhurdur. turgutlu ile sınır olmasına rağmen şahsım en son 14 yıl önce bu güzel ilçeye gitmiştir. nihayetinde kusura bakma be ödemiş, ben turgutluluyum...
Ödemiş , Osmanlı zamanında bünyesinden çıkarmış olduğu efeleriyle ünlü bir yerleşim birimidir . Çakırcalı Mehmet Efe , Kamalı Mustafa Efe , Kışlalı Mehmet Efe , Gökçen Efe , Çaylılı Koca Mehmet Efe ve daha birçoğu Ödemişlidir .
izmir ilçelerinin çoğundan daha güzel olduğunu düşündüğüm yerleşim birimidir. ahan da bir hatıra:
nedenini bilmiyorum ama ege üniversitesi tühad'ı temsilen bir gösteriye gitmiştik. yanımızda da bir grup makedon hatırlıyorum. neyse kuliste giyinip dışarı çıktıktan sonra ödemiş'te bulunan arkadaşımla konuşurken güzel ötesi bir minibüs yanaştı sanırım mercedes idi ve içinden yine zeybek kostümlü amcalar çıktı* biz de hayretler içerisinde onların kostümlerine bakakaldık. sahnede de yaşlarına göre iyi bir performans sergilediler* ve sonrasında biz sahnedeydik. gösterimizi yaptıktan sonra yanımıza gelmişti bir amca ve bize "arada bizim derneğe de uğrayın güzel oynuyosunuz" demişti. gelin görün ki bizim o dernekte oynamak için hiç nedenimiz yoktu ama yine de sağolsunlar.**
ege üniversitesinin düzenlediği bozdağ tırmanış şenliği vesilesiyle uğradığımız şiirn köy kasaba karışımı yer.antalya lı bir arkadaş bir çuval patatesi tırmnaış ekipmanlarına rağmen alıp antalya ya götürmesiyse ayrı bit olay.
74 tane köye sahip olan izmir ilçesi. şehir nüfusu 75 bin civarındadır. izmir'e konum olarak ters ve uzak kalmasından dolayı pek bilinmemekte olmasına rağmen çevre ilçelerin abisi durumundadır.
milli mucadelede en cok emegi gecmis yerlerden. Meclisin mutlaka urfayi antepi marasi corumu pardon corumu degil taltif ettigi gibi unvanla taltif etmesi gereken ilce.
izmir il sınırları içerisinde olup izmir ile alakası olmayan ilçedir. hurşit köftesini ve odun ateşinde yapılan kızartmasını yemeden dönmemek gerekir. tatlı ve sevimli bir şive tanımak istiyorsanız mutlaka gitmelisiniz. bir yerden bir yere arabaya gerek duymadığınız küçük bir ilçe. emin olabilirsiniz bu ilçede hayat daha kolaydır. temiz hava isterseniz bozdağ ve gölcük e uğramalısınız. gece hayat durur. eğlence aramayın. sadece samimi insanlar ve bu sayede iyi geçen zamanlar vardır.