itiraz etmek isteyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine bildirmek zorundadır.
- itiraz takibi yapan icra dairesinden başka bir icra dairesine yapıldığı takdirde bu daire gereken masrafı itirazla birlikte alarak itirazı derhal yetkili icra dairesine gönderir, alınmayan masraftan memur şahsen sorumludur.
- takibe itiraz edilmiş olduğu alacaklının takibi açarken yatırmış olduğu avanstan karşılanmak üzere 3 gün içinde bir muhtıra ile alacaklıya tebliğ edilir.
- borçlu veya vekili, dava ve takip işlemlerine esas olmak üzere borçluya ait yutrt içinde bir adresi itirazla birlikte bildirmek zorundadır. adresini değiştiren borçlu yurt içinde yeni adres bildirmediği ve tebliğ memurunca yurt içinde yeni bir adresi tespit edilemediği takdirde, takip talebinde gösterilenadrese çıkarılacak tebligat borçlunun kendisine yapılmış sayılır.
- borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısmın cihet ve miktarını açıkça göstermesi zorunludur. aksi halde itiraz edilmemiş sayılır.
- borçlu takibe konu senetin altındaki imzayı reddediyorsa bunu itirazında ayrıca ve açıkça belirtmelidir. aksi halde icra takibi yönünden senetteki imzayı kabul etmiş sayılır.
borçlu itirazlarını ve dayandığı itiraz sebeplerini icra dairesine açıkça bildirmek zorundadır.
alacaklı itirazların kaldırılması için icra mahkemesi'ne başvurulduğunda itirazlarını değiştiremez ve genişletemez. yani borçlu itirazında sebep bildirmediği takdirde, icra mahkemesi'nde yapılan itirazın kaldırılması duruşmasında, sadece alacaklının bu takipte dayandığı "senet metninden anlaşılan itiraz sebeplerini" ileri sürebilecektir.
örneğin; senette yazılan vadenin henüz gelmediğini ve alacağın takip tarihine göre muaccel olmadığını vb.