sokakta oynayan çocuklarda geçerli olmayan(yok bi şey,kan toplamış azcık ta şişmiş...),futbolculara özgü bir terimdir.spor haberleri nde duyanların 'eyvah ayak gitti adamın valla' demesi için söylenir,rahat olun bi şeyciği yoktur...
Vücudun hücreler arası doku aralıklarında anormal ve fazla miktarda sıvı bulunmasıdır. Hücreler arası doku aralarında, hücrelerde veya seröz boşluklarda aşırı sıvı birikimi. Ödem vasküler geçirgenlikte artma veya lenfatik obstrüksiyon gibi nedenlerle lokalize, ya da kalp ve böbrek yetmezliği sonucunda sistemik olabilir. Ödem sıvısının birikiminin lokalizasyonuna göre isimlendirme yapılır. Örneğin periton boşluğuna sıvı birikimi ascites, plevral boşluğa sıvı birikimi hidrotoraks, perikardial aralığa sıvı birikimi hidroperikardium adını alır. Masif generalize ödem Anazarka olarak adlandırılır.
vucutta anormal sekilde su toplanmasidir. kalp, damar ve bobrek hastaliklarinin bir belirtisi olabildigi gibi bazi alerjik durumlarda ve beyin travmalarinda ciddi sonuclar dogurabilir.
interstisyel alanda sıvı toplanmasıdır. hidrostatik basınç artisi, plazma onkotik basıncının azalması, lenfatik tıkanıklıgı, sodyum retansiyonu ve iltihap dolayısıyla olabilir.
dokular ve dokular arasında normalden fazla sıvı toplanması durumudur. ödem sıvısı aslında lenf sıvısından başka birşey değildir. dokulararası sıvı basıncı atmosfer basıncını geçerse ödem oluşmaya başlar. ödem oluşmasına neden olan başlıca etkenler kan proteinlerinin azalması, lenf yollarının tıkanması, dokularda fazla tuz ve su tutulması, kan basıncının artması ve kapillar geçirgenliğinin artmasıdır
kalp yetmezliğinde pretibial bölgede, yani ayak bileğinden dize kadar olan mesafenin ön yüzeyinde görülür. muayenede el başparmağı ile ödemli alana baskı uygulanır ve oluşan derinliğe göre şiddeti, +1-3 e kadar derecelendirilir.
( +3 godet bırakan ödem)
Özellikle yeteri kadar su içilmiyorsa, vücudun kendini koruma mekanizması harekete geçer ve ilk alınan suyu ödem olarak belirli bölgelerde depolamaya başlar.
regl dönemi öncesinde, fazla tuzlu yenildiğinde ya da az su içildiğinde sıklıkla karşılaşma riski var. Bol su içmek en kestirme yöntemi, ama buna rağmen bununla baş edilemiyorsa, çeşitli bitkisel çaylar iyi gelebiliyor.
Benim sıklıkla yaptığım bir çay tarifi:
- bir tutam yeşil çay
- bir tutam kiraz sapı
- karanfil
- çubuk tarçın
- limon da eklenebilir.
kaynamış suda bir beş dakika demletilmesi yeterli oluyor. defne yaprağı, maydanoz sapı da katılabiliyor, ya da bu bitkileri de ayrı ayrı demlenebilir.
belirli bölgelerde oluşan ve vücudun belli bölgeleri iyileştirmek ve onarmak için kendince oluşturduğu ve kolay anlatım ile su toplaması denilen doku olayıdır. kemiğe yakın bölgelerde olan ödemler tedavi edilmezse kemiğe zarar verebilir, yeri ve ilerlemesi çok önemlidir. eliniz yandığında su toplaması ve şişmesi de ödeme örnek olarak verilebilecek bir olaydır.
Çeşitli sebeplerden dolayı vücudun su tutması durumu.
Öncelikle günlük su alımınızı yeterli seviyeye çekmeniz gerekir. Bir de benim kullandığım ve yaz kış severek tükettiğim bir tarif var. Çok faydasını gördüğümden sizlerle de paylaşmak istedim.
-2 poşet (ya da 2 tutam) yeşil çay
-750 ml su
-1 adet limon
-1 şişe maden suyu
Yeşilçayı demleyin ve soğumaya bırakın. iyice soğuduktan sonra içine maden suyunu ve limonu ekleyin. Gün içinde tüketin.
Hafta içinde +-3 kg oynuyor kilom. Bazı günler 77 bazı günler 80 kiloya çıkıyorum bu ödem yüzünden. Özellikle gluten vücudumda su tutmasına neden oluyor.