Sırasıyla 1878, 1991 ve 2004 yılllarında Türkiye’ye göç eden müslüman Gürcü halk.
ilk olarak Osmanlı Rus savaşıyla Ahıska bölgesi Rusların eline geçince Batum’da yaşayan müslümanlar ağırlıklı olarak Bursa’ya göç ettiler. Sovyetler yıkılınca ise Sakarya çevresine yoğun bir göç oldu. 2004 Gürcistan-acara kriziyle Batum’dan göç eden Gürcüler devlet eliyle Bitlis’e yerleştirildi.
Sünni islam'ın Hanefi mezhebine mensupturlar. Hristiyan Gürcülerden kendilerini Çveneburi adlandırmasıyla ayırırlar. Gürcü dilinde bizden olan anlamına gelir. 3 ayrı dönemde Anadolu'ya göç etmiş, Türk kültürüyle kaynaşmışlardır. ilk göç dalgası 1828-29 Osmanlı-Rus savaşı sonrası yaşanmıştır. ikinci ve asıl göç dalgası 93 harbi olarak bilinen 1877-79 arasında başlamış ve merhalelerle devam etmiştir. Anadolu da halen özellikle Karadeniz ve Marmara'da yoğun iskan bölgelerinden kabul edilen Gürcü köyleri vardır. Düzce rize, giresun, ordu, Samsun, Sinop, Amasya, tokat, bolu, Düzce, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir illeri hatırı sayılır bir Gürcü nüfusa sahiptir. Artvin Gürcülerinin 8.yüzyılda bölgeye geldikleri kabul edilir. Muhacir Gürcüler ise özellikle 19.yüzyılda Anadolu'ya gelmişlerdir. Bunlar harici özellikle istanbul'a yerleşmiş ticaretle uğraşan Katolik Gürcü güruhu sah mevcuttur. Gürcü kökenli Türk vatandaşların nüfusu yaklaşık 80.000 civarındadır.
Gürcüler henüz Hristiyanlarken dahi Ekonomik, siyasi, coğrafi anlamda Türklerle sürekli olarak etkileşimde olan bir Kafkas halkıdır. Daha sonra yaşanan Müslümanlaşmayı ileriki dönemlerde gerçekleşen Anadolu'ya göç izlemiş ve Türkler arasında asimile olmuşlardır.
gürcistan mevkiinden göç eden müslüman türklere verilen isimdir. kendilerini hristiyan gürcülerden ayırmak için kullandıkları terimdir. ayrıca bir derginin de adını taşır. türkiye deki gürcülerin konuştuğu eski gürcüce-türkçe karışımı konuştukları dile verdikleri addır. kullandıkları dilde bizden olan bizim gibi olan anlamını taşır.
türkiye'de yaşayan, osmanlı-rus savaşında karadeniz'e göçmüş ve müslümanlaşmış gürcü ahalisinin kendileri için kullandıkları kelime. bu kelimenin kullanım amacı, şimdiki gürcistan'da yaşayan hristiyan ortodoks gürcülerden kendilerinin farklı olduklarını belirtmek içindir. ordu, çarşamba, ünye ve artvin'in kıyı kesimlerinde çok sayıda, marmara bölgesinde az sayıda çveneburi yaşamaktadır.