çuha çiçeği... iki çeneklilerden, çok yıllık, değişik renkli çiçekleri ve rozet yaprakları olan, dere kenarlarında da yetişen bir süs bitkisi, onbiraylık.
çuha çiçeğinin (primula sinensis) rengi sıcaklığa bağlıdır. 30°C'nin altında kırmızı çiçek açar. tomurcuk açmadan, 30-35°C'de 5-8 gün tutulursa çiçekler beyaz olur.
çuha çiçeğigiller (Primulaceae) familyasından Primula cinsini oluşturan ve bahçe süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan bitki türlerinin ortak adı.
kalp şeklinde taç yaprakları, dünya harikası doğal renkleriyle neşeli neşeli gülümseyen çiçektir.
yağı ise gamma linoleik ve linoleik asit (omega 3 ve omega 6) içerir ve hücre zarının bileşenlerini oluşturan bu maddeler çok önemlidir.
bu aylarda çimlendirmeye çalıştığımdan çimlenmeyen çiçek. mart ağustos arasında çimlenirmiş. bende tohumu aldığım yere dert yanıyorum, çimlenmedi bunlar diye. paketin üzerini okuyun çimlenme zamanlarını. doğanın kanununa karşı gelinmiyor işte.
Yetiştiği sıcaklığa bağlı olarak beyaz veya kırmızı çiçek açabilmesi modifikasyona tipik bir örnek olarak verilen, fakat sarı başta olmak üzere farklı renkleri ve türleri bulunan, ortası genellikle sarı olan, pek çok çiçek gibi güzel görünümlü bitki. Serin havayı ve kış mevsimini seven bitkiler arasındadır.
Kurutulup üfelenmiş iki tutam çuha çiçeğine pirinç unu, salatalık rendesi, elma sirkesi ve zeytinyağı karıştırılıp az pişirilmesiyle elde edilen yüz maskesi; pürüzsüz bir cilde kavuşmaya yardımcı olur.