bugün

Çoklu organ yetmezliği gibin birşeydir.
ben de öyleydim bi aralar ama ciddiye alınacak pek de bir şey kalmadı.
Çoklu davranış bozukluğu.
bazı insanların sadece yazdıklarını okuyarak böyle bir durumda olduklarını sezdiğim gerçeği. inanılmaz hızlı mod değişimleri ve birden fazla karakter. yanlışsam düzeltin.
çift karakterli bir kişi olmaktır.
Split yazmaya gelmiştim.
Düşman başına vermesin.
(bkz: split)
Zülfü livaneli’nin bir kitabında olan tip. Spoiler olmasın diye karakter isimi, kitap adı veremiyorum.
Bir başka ismiyle dissosiyatif bozukluktur.
Kişinin birden fazla kişilik taşıdığı düşünülür böylelikle hayatı zorlaşır ve çoğu zamanklinik boyuta ulaşır.
Fakat günümüz insanın neredeyse genelinin artık bunu yaşadığını bu bozukluğa sahip olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca 2002 yapımı başarılı bir kısa film olan “inside” izlenebilir sonrasında merakın artmasıyla daha iyi fikir edinilebileceğini düşünüyorum.
Ulu sözlükte zorlanmadan teşhis edebileceğiniz tiplerin sahip olduğu bozukluk. Yazarın bir entrisine bakıyorsunuz, gayet muntazam. edep, ahlak ve kalite unsurları barındırıyor. "Off ulan ne feyizli bir yazar" diyorsunuz. "Dur bir de diğer entrilerine bakıvereyim" diyorsunuz. Aman allah'ım tam bir hayal kırıklığı. Yok karşı komşunun karısına hallenmeler içerikli entriler mi dersiniz, ensest fanteziler mi dersiniz, baldıza gösterilen yakın ilgi alaka mı dersiniz... Ne ararsanız var. Hayır trollük de bir yere kadar.
Sözlükte bolca bulunduğundan şüphe ettiğim kişilere ait bozukluklardır. Öyle yazarlar var ki, yazılarına baktığınızda hepsi ayrı ayrı Kişiler tarafından girilmiş entry ler gibi durmaktadır. Gerçekte bu farklı ve zıt görüşlü entry ler bir kişiye aittir. Ama kişi bunun farkında değildir. Garip bir bozukluk.
Hastalığın babası 24 farklı kişi olan william stanley milliganDır. Hastalığı 8 yaşında tecavüz edilip büyük travma geçirmesinden dolayı ortaya çıkmıştır.

böyle ruh hastası abilerle tanışıp muhabbet etmek isterdim. Filmi yapılsa da izlesek.
bu işin ehli olanlar bu konuda söz söylerse konu hafiflemez.
Kişi kendisinde bu bozukluğun olduğunu fark edemez ve çevresi tarafından fark edilirse tedaviye başlanır. Bu bozukluğa sahip kişiler diğer kimliği hakkında hiçbir şey hatırlamaz ve bilmez. Kişilik bozukluğu değil kimlik bozukluğudur aslen. Kişilik bozuklukları arasında Çoklu Kişilik Bozukluğu veya Disosiyatif Kimlik Bozukluğu diye bir şey yer almaz.
özetler nitelikte güzel bir kısa film.

https://youtu.be/VoC8fOKlGgk
tanım: Çoklu kişilik bozukluğu oldukça ciddi bir durumdur. Kişi iki veya daha fazla kimliğe, kişilik durumuna bölünmüştür. Bunun yaşandığı durumlarda görülen hafıza kaybı, sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak kadar farklı bir durumdur.

ilgili yazı: http://www.uplifers.com/o...farkli-kisilik-bozuklugu/

Çoklu kişilik bozukluğu genellikle farklı kişiliklere kümelenmeden çok bir çeşi parçalanma olarak görülür. Hastalığın yarattığı sorunlar, bir maddenin veya genel medikal durumun psikolojik etkilerinden çok uzaktır. Kimi uzmanlar çoklu kişilik bozukluğu hastalarının kolaylıkla hipnotize edilebildiğini ve bu hastaların semptomlarının iyatrojenik olduğunu, yani terapistin önerilerine karşılık olarak ortaya çıktığını düşünüyor. Öte yandan, bazı beyin görüntüleme çalışmaları bazı hastalarda kimlik geçişleriyle ilgili verilere ulaşabilmiş durumda.

Çoklu kişilik bozukluğunda hasta; kimlik, hafıza ve bilincini tek bir kişilikte toplamakta zorlanır. Hastanın birincil kimliği genellikle ona verilen isimle bilinir ve bu kimlik; pasif, bağımlı, suçlu ve baskılanmış bir karakter izlenimi çizer. Hastanın büründüğü her bir karakterin kendi hikayesi, kişisel imajı ve kimliği vardır. Bu özelliklerin hepsi, kişinin birincil kimliğinden çok farklıdır.

belirtiler
Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan hastalarda iki veya daha fazla kimliğin özellikleri bulunur. Bu farklı kimliklerin sayısı 2 de olabilir 100’den fazla da olabilir. Genellikle bu sayı 10 kadardır. Bu karakterlerin en az ikisi, kişinin davranış modellerini kontrol altına alır. Her bir karakter kendi hikayesine, kişisel görünümüne, davranış modellerine, fiziksel özelliklerine ve isme sahiptir. Bazı karakterler ise bazı durumlara özgü olarak ortaya çıkar. Alternatif kimlikler çok kısa süre içinde değişebilir, biri diğerini baskılayabilir. Bir kimlikten diğerine geçiş psikososyal stresle tetiklenir.

Bu hastalıkla yaşayan kişilerin kişisel geçmiş, insanlar, mekanlar, olaylara dair hafızalarında ciddi boşluklar bulunur. Farklı kimlikler farklı olayları hatırlayabilir. Ancak genellikle pasif karakterlerin hafızaları daha sınırlıdır.

ilgili yazı: http://www.uplifers.com/p...sisinda-nasil-davranmali/

Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde depresyon, anksiyete, pasiflik, bağımlılık veya suçluluk gibi semptomlar görülür. Bu kişilerin çocukluklarında davranış problemi veya okulda odaklanma sorunu sık sık görülür. Kendine zarar verme veya agresif davranışlar sergileme bir başka semptom olabilir. Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde görsel veya işitsel halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. ilk semptomların görülmesiyle hastalığın teşhis edilmesi arasında geçen süre genellikle 6-7 yıl şeklindedir.

ilgili yazı: http://www.uplifers.com/b...luguyla-ilgili-gercekler/

nedenler:
Bazı insanlar çoklu kişilik bozukluğu yaşarken bazılarının bunu yaşamamasının nedeni tam olarak bilinemiyor. Ancak uzmanlar, çoklu kişilik bozukluğu hastalarının çoğunun çocukluklarında fiziksel veya cinsel istismara maruz kalmış kişiler olduklarını söylüyor. Ayrıca çoklu kişilik bozukluğu olan kişilerde genellikle travma sonrası stres bozukluğu da görülebiliyor. Uzmanlar hastalığın kalıtımsal özelliklerine de dikkat çekiyor. Öyle ki, yapılan birçok çalışma çoklu kişilik bozukluğu hastası olan kişilerin biyolojik akrabalarında aynı hastalığın görülme sıklığının, diğer insanlara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca hastalık ne kadar çok görüldükçe, teşhisi de o kadar zorlaşıyor.

tedavi:
Çoklu kişilik bozukluğunun başlıca tedavisi uzun süreli psikoterapiden geçiyor. Tedavinin hedefinde ise farklı kişiliklerin parçalanıp, daha sonra tek bir karakterde birleştirilmesi yer alıyor. Hastalığın tedavisi için özel bir ilaç bulunmuyor ancak uzmanlar antidepresan, anksiyeteyle mücadele eden veya sakinleştirici özelliğine sahip ilaçları, hastalığa bağlı diğer semptomların hafifletilmesi için önerebiliyor.

bununla ilgili trt belgeseli: https://www.youtube.com/watch?v=UtRWKwsWmkg

konu ile alakalı film: `https://www.uludagsozluk.com/e/36426507/`
takiyeciler de buna örnektir.
Mutlaka tedavi edilmesi gereken, Hem hastanın hem yakınlarının yaşam kalitesini yerle yeksan etme kabiliyetine sahip bir rahatsızlıktır.
Duygularına hakim olamadığının, Kendini kontrol edemediğinin farkında olan bir insan, nasıl davranacağını, nasıl tepkiler vereceğini bilemeyen çaresiz yakınlarını kapsar.
Her psikolojik rahatsızlık gibi, ciddiye alınması gerekir.
böyle başlık açmayın çocuklar.

bunlar çook ciddi rahatsızlık veren konulardır.

ağır psikiatrik tedavi gerektirir.

ve

çaresi yoktur..
çok yakın bir arkadaşımda mevcut olan bir hastalık. stres, depresyon, uykusuzluk yada kaygılanma gibi durumlar bu hastalığı tetikliyor ve bu da o an kişinin ruh haline en çok uyum sağlayan karakterine geçiş yapmasını sağlıyor. arkadaşım alenen tedaviyi reddediyor. bana 'kafamın içindeki sesler sustuğunda kendimi yalnız hissediyorum onlar benim arkadaşlarım' demişti.
Çoklu Kişilik bozukluğunu nedir şöyle anlatmış: http://www.youtube.com/watch?v=zkI2AhX_V_Q
günümüzde disosyatif kişilik bozukluğu olarak anılmaktadır.
https://www.youtube.com/watch?v=UtRWKwsWmkg
merak eden varsa; burda açık ve akıcı bi şekilde yaşayan bi kadın üzerinden anlatılmış.
Anlayamazsınız.
Açık vermeyen zeki kişiler oluyor.
kızmayın ama sevgilisinden çabuk sıkılan insanlara bundan gerek bir tane. her gün farklı biriyle olurlar. * *