yüksektir. insanın zekasını neden ve nasıl kullandığı önemlidir, zira sebepler ve sonuçlar bu duruma göre şekillenecektir. fazla kafanıza takmayın. inançlı olmak demek sevmediğiniz düşünce ve davranışlar olup karşınıza çıkmak demek değildir. gezegen işletim sistemi 'inançlı' ya da ateiste göre ayrı birer destek uygulaması sunmuyor.
vardır lakin bu inançların doğru olduğu savını desteklemez aksine düşürür.
bunu neden söylüyorum? belli bir zekanın üstünde kabul edilen insanların ortak bir inanca sahip olmamasından dolayı.
çok zeki insanlar hristiyan, yahudi, müslüman, deist, panteist ise bu herhangi birinin zeka sonucu ulaşılmış bir ortak çıkarım olmadığını, aklın yolu bir ise bunların bir akıl işi olmadığını ortaya koyar.
yani gayet mümkün olan bu ihtimal, inançların kendimizi rahat tutmak adına peşlerinde olduğumuz subjektif fikirler olduğunu gösteriyor bir kez daha kanaatimce.
Zeki den kasıt neki mesela dinamitin mucidi nobel mi atom bombasının mıcidi aynştayn amca mı yoksa hümanizmin temel taşlarını oturtan dini liderler mi ( peygamberler ) zeka yaptıktan sonra düşünmek mi yoksa sonucunu bilerek yapmak mı mesele şuki sizin zeki dediğiniz adamlar meşhur olmak adına milyonlarca insanın ölümüne yol açıyorlar bizim zeki dediklerimiz ise ego yu kontrol ü öğretiyor ve insanların nasıl anlaşabileceklerini öğretiyor.
Çok zeki Bir insan Zaten inançlıdır Bakın Müslümandır Demiyorum inançlıdır Yani Bir Yaratıcının Varlığını Ölümün bir son olmadığını Hayatında ki Misyonunu yapması gereken iyilikleri vb bunların farkındadır...
her olayda bir parça ihtimal vardır... Ancak çok zeki bir insanın %100 emin olduğu bir şey olacağını sanmıyorum. Çok düşüneceği için bir şeyde karar kılamayacak ve kararsız kalacaktır.
inancın zekayla ilgisi yoktur.
Biyokimyasal bir olaydır.
Dini inanca genlerin yol açtıgı düşüncesi giderek güç kazanıyor. https://www.newscientist....to-religious-inclination/
Buna sahip olanlar için inanmak kaçınılmaz.
neye inandıkları konusu farklılık gösterebilir.
Üniversitede benden zeki olmasın çok zeki bir arkadaşım vardı. Bizim okudugumuz bölüm dini sorgulatan bir bölümdür. Gene de kendisi inanclı bir müslümandı. Böyle olması beni rahatsız etmezdi. Saygı duyardım. Yeter ki insanlar yobaz olmasın.
inancın zeki olmakla bir alakası yoktur. zeki insan da inanabilir ama cahil insandan tek farkı, alim geçinenlerin, müridine kayan şeyhlerin peşinden gitmemesidir. allah ile arasına herhangi birini sokmaz.
gerçek inançtan bahsediyorsak, hurafe, batıl vb olmadan, oldukça fazla olandır. düşünmeden inanmak ahmaklıktır. ayrıca zeki insan sorgular ve sonucunda inanmaz fikri nerden çıkıyor onu anlamak zor. her şüphe ve araştırmanın sonu inkar mıdır?