Çok okuyan mı güzel cümle kurabilir yoksa çok yazan mı?
Çok okuyan mı etkili konuşabilir yoksa çok yazan mı?
Sözlük yazarlarının fikirlerini merak ettiğim soru(lar).
Ağzı olan herkes konuşur.
Çok okuyan değil çok yazan daha güzel konuşabilir. Neden dersek okuduğunuz başkalarının kelimeleri ve cumleleridir. Ama yazdıklarımız kendi kelime ve cumlelerimizdir.
Hiçbiri doğru olmayandır, insanın kendi kendini geliştirip eğitmesi gerekir. Bunun yanında biraz atılgan, biraz girişimdi olmanın faydası olabilir, ayrıca 'e', 'ı' şeklinde kelime halinde kullanılan harflerden uzak durulmalıdır ve en önemlisi de insanın sözlerinden emin ve özgüven sahibi bir yapıda olması gereklidir. Ya da sadece insan olabilmek yok yok insan olmayanında ağzı var...
topluluk onunde konusmak ve hitabet yetenek isidir. rte kendi itirafiyla da dogru durust kitap okumamasina ragmen tarihimizin gordugu en yetenekli basbakan hatiplerdendir. bu ozelligi sayesinde oldukca oy almaktadir. (siyasi degil realist yorum). yani konusabilmek yetenek isidir.
Adres sormaya bile utanan adamdım üniversiteye başladığımda. Sonra bunu yenmeye karar verdim, CEsur olmaya başladım. Tabi sosyalikle besleyerek. Önce çevremle, sonra diğer insanlarla konuşmaya başladım. Sonra sahneye çıkıp 1000 kişinin dinlemeye geldiği konserin ya da 500 kişinin izlemeye geldiği konferansın sunuculuğunu yaptım. Sonra kamera karşısına geçip muhabirlik yapmaya başladım. Şimdi her konuda herkese karşı en iyi şekilde konuşabiliyorum. Çekinmeden, utanmadan ve akıcı şekilde.
Ne kadar konuşursanız akıcılığınız o derece artar yani. Ama ne kadar çok kitap okursanız o kadar da kelime ve söylem öğrenirsiniz.
Etkili konuşma bakımından çok okuyan kelime dağarcığı geniş olduğu için konusabildigi kelimelerde fazla olacağından etkili olabilir yazan hem yazdığı hem de okuduğu için bilgisi çoktur o da diğeri kadar etkili konuşabilir ayrım yapmak zordur.