isa yusuf alptekin vardı sınıfımızda. Doğu türkistanda bir liderin ismi olabilir yanlış hatırlıyor da olabilirim neyse, adamlar bu üç isim koymuş çocuğa isa diyorlar ya la, bildiğin üç harflik isa yani. Olaya bak.
O değil ben de bu ebeveynlerden biri olacağım. Kendisi ileride ismini sevmezse diğer bir seçeneği olsun, bencil olmayayım diye. Birini sever nasıl olsa. Yakınlarda ismini değiştirecek bir arkadaşım var, üzülüyorum kendisine.
Çocuğunun ismini ümüş, memiş, mühübe koyan aileler lütfen bu çocukların ergenliğini de düşünsün.
Ya da, sen küçücük bebeğe nasıl fahrettin dedin lan?
Nasıl yapabildin bunu.
Bahsettiğim isimler örnekti, ismi yukarıdakilerden biri olan varsa:
eskiden gelen, babanın adını koyma geleneğinin, yumuşatılmış halidir.
bir taraftan babanın ismi konularak (anne de olabilir) gönlü alınır. Diğer taraftan olmasını istediğiniz ismi koyarsınız. haliyle bu isimle çağırırsınız çocuğu.
biri büyük ihtimalle annenin yada babanın, aile büyüklerinden birinin ismidir. isteyerek konulmamıştır. ayıp olmasın diye yada ısrarlar üzerine koyulduğu için bu isim pek kullanılmamaktadır. maksat çocuğa dedesinin adını koyduk diyebilmektir.
yabancılaşmaktandır.herif çocuğun adını ramazan emre koyuyorsa olacağı odur.ramazan babasının adı aile baskısından koyar , emre modern isim avrat özendi baskı yaptı koyar.sonra ne kadar zorlasa da ramazan emre diyemez.neden mi ? çok basit ramazan ap ayrı bi insan emre ap ayrı bi insan ayrı bir karakter.bir insan hem ramazan hem emre olamayacağından ailenin çan eğrisine göre bir isme yönelme olur diğeri - kuvvetle muhtemel ramazan - azalarak unutulur.arz ederim.