bir erkek çocuğunuz olmuşsa isim olarak seçeceğiniz en iyisi "muhammed" dir. ceddimiz böyle yapmıştır, hatta bu isme öyle saygı göstermiştir ki "muhammed" yerine anadoluda "mehemmed" kullanılır. (bkz: kendimden biliyorum)
`"Muhammed'den muhabbet oldu hasıl.
Muhammed'siz muhabbetten ne hasıl"`
bu ne gericilik bu ne örümcek kafalılıktır yahu.
1500 yıllık isim konulur mu hiç.
hadi buna yine şükürde birde çok daha gericiler vardır ki...
onlar çocuklarına adem ismini koyuyor.
oldu olacak t-rex koysalardı aq.
bak sinirlendim yine.
ailelerin arap kültürünü benimsemiş olmasıyla falan alakasız olduğunu düşündüğüm bir durumdur. bunun dinle de alakası olabilir, ölen babanın adını çocuğa koymak arzusuyla da, sevdiğimiz bir insanı çocuğumuza seslendikçe anmak isteğiyle de... dine biraz bağlı insan görünce nereden vursak diye aranıp aranıp da bir şey bulamıyor bazı insanlar. en son isime takmışlar görüldüğü gibi. biz de çağdaş olalım, çağa ayak uyduralım diyoruz da kimse çocuğuna çağdaş olduğunu göstermek için bora, tolga gibi entel isimler takmak zorunda değil.
anne babanın çocuğuna güzel isim koyma hakkı vardır. ve bu insanlarda bu hakkı kullanmışlardır. kur'an'da kevser suresinde bilgi verilir bu konuda. ki ebu lehep ve ebu cehil başta olmak üzere mekke müşrikleri peygamberin erkek evladının olmaması ve olanlarında henüz bebek iken vefatı nedeniyle "ebter diye peygambere lakap takmışlardır. ve fakat soyun devam etmesi de dahil kur'an bir çok ayetinde somut değil soyutlama yaptığı için bu soyun kesikliği anlamında değil, ismin devam etmesi, insanlık tarihi bıyunca iyilik ve güzellikle yad edilme olarak anılma anlamına gelir. ki kevser suresinde, asıl anılmayacak, yani soyu devam etmeyecek olanların peygambere hınç ve öfke duyanlar olduğu beyan edilir.
ki günümüzde dahi muhammed isminin hala varlığı ve fakat ebu cehil ve ebu lehep isimlerinin araplar arasında bile lanet ile anılması ve çocuklarına müslüman olmayan arapların dahi bu isimleri vermemiş olmaları soyu kesikliğin kime ait olduğunu gösterir.
ömrü boyunca şaka ile bile olsun yalan söylememiş birinin adını çocuğuna vermek, ve çocuğunun da ismi ile müsemma olmasını istemek gayet şerefli bir eylem olsa gerek. ki tarih açısından değerlendirildiğinde dahi, hayatı boyunca şaka ile yalan söylememiş ve kendisini öldürmek isteyenlerin bile, ondan daha güvenilir birisi olmadığı için, emanetlerini ona vermesi, ve bunu çocuklarına doğru sözlülüğünü ve güvenilirliğini örnek alması bakımından isim olarak veren ebeveynler gerçekten şerefli bir iş yapmış olmazlar mı?
onca sahtekar tipli ve iki yüzlü insan var iken, bir kez olsun yalan söylemeyen bir insanın adına bile düşmanlık gösterip tahammül edememek acınası bir durum değil mi?
birde araplaşmaktan bahsediliyor. türkçe'ye, yunus türkçesine kur'an dışında arapça kelime geçmiş midir ki böyle bir şaşkınlık yaşarlar şaşarım. saray dilinde kullanılan debdebeli ifadeleri halk benimsemiş mi? bunlar değerlendirme dışı tutulduğunda konu çok güdük kalacaktır.
islam'ın evrensel olmadığı iddiasında bulunanlar hac mevsiminde kabe'yi görmüşler midir acaba? gerçi kabe'yi görme asaletine sahip olabilirler mi ki? o da ayrı bir konu.
siz alay etmekte olduklarınızla alay ede durun. şüphesiz allah vaadini tammalayacaktır. işte o gün göreceğiz kim haklı, kim haksız.
1000 yıl boyunca anadolu insanı muhammed ismini mehmet olarak telaffuz etti çünki araplar gibi gibi telaffuzları zordu , ibrahime yeri geldi ibram, fatimaya fatma ,Aisha ya ayse dedi . yani muhammed ile mehmetin arasındaki tek fark kimlikte yazılışlarıdır.
isim, ismin sahibi üzerinde etkisi olduğu söylenir. dünya'ya gelen bir çocuğa anlamları güzel isimler konulmalıdır. müslümanlar, mü'minler, evlatlarına isim seçerken kendisini her alanda hayatın tamamında kuşattığına inanan islam'a uygun isimler seçerler. Peygamberlerden bir Nebiyyi muhteremin ismi koymak çok faziletlidir. Çünkü kıyamet gününde herkes isimleriyle çağrılacağından, Peygamberlere uyan ismin sahibi, o ismin "bereketine" ve "sevabına" nail olur.
Çocuklar, güzel isimlerle isimlendirilmelidir. Fahr-i alem sallallahü aleyhi ve sellem efendimiz, çirkin isimleri değiştirmişlerdir. Hazreti Ömer radıyallahü anh efendimizin bir kızı vardı. Adını asiye (isyankar) koymuştu. Onu değiştirdiler ve Cemile (güzel) adını koydular.
baba tercihini yapmıştır, hayırlı olsundur.
Kişisel gözlemim bu isme sahip insanların hep statü ve kültür adına geri kalmış olmalarıdır. Bu da ismin verilmesinin bir esprisinin olmadığını gosteriyor. Peygamberimizin ismi değil ahlakı güzeldi. Çocuğa iyi bir eğitim, adap ve ahlak verin, ismi muhammed olsada olur olmasada.
osmanlı zerafetinden gram nasibini almamış kişilerdir.
evet, araplar çocuklarına "muhammed" ismini koyar ama bizim halkımız koymaz(dı)... onun yerine mehmet ismini koyardı. sebep? peygambere saygıdan ötürü... olur a ileride çocuk itin, şerefsizin, uğursuzun biri olursa, birileri ona adını anarak sövdüğü taktirde, asıl hedef peygamber olmasa da, lafın ucunun isim benzerliği yoluyla da olsa peygambere dokunmamasını sağlamaktır.
kimi arap yalayıcı, osmanlının çocuklara muhammed yerine mehmet ismini koymasını "efendim köylük yerde dilleri dönmüyordu" diye izah eder. alakası yoktur. "muhammed" kelimesine dili dönmeyen nasıl kelime-i şahadet ve de salavat getirecek? hadi köylülerin dili dönmemiş olsun, devlet erkanının, padişahların da mı dili dönmüyordu da bir şehzadeye bile "muhammed" adını vermediler?
çocuğuna muhammed adını verirsen, dediklerimin yanı sıra, böyle hıyarlıklara da (bkz: muhammet osbir çekiyo muydu sorunsalı) çanak tutmuş olursun... hadi gidin bu şahsı dini değerlere hakaretten şikayet edin. nasıl edeceksiniz? diyecek ki kastım o değildi...
Çocuğu it, uğursuz biri olursa, ona sövenlerin peygamberin adıyla sövmesinde bir sakınca görmeyen arap özentileridir.
Türk islam töresinde çocuklara peygamberin ismi verilmez, çünkü Türk islam anlayışı peygambere de, dine de, kitaba da kıçı boklu Araplardan daha saygılıdır.