Zorla olacak iş değil bu.
Teşvik edilmeli, isteyerek, içlerinden gelerek okuma alışkanlığı kazandırılmalı. Zorla okutulan kitabın tek harfi dahi körpe beyinlerde yer etmez.
Zorla olma kısmına çok katılmamakla beraber kitap okutma kısmının Sonuna kadar arkasındayım. Zamanında, zorla kitap okutturulmaya çalışılan biri olarak söylüyorum bunları. Kusura bakmasınlar sevgili ebeveynler ama sırf ağlamasın, sussun diye mama niyetine çocukların ellerine tabletleri, telefonları vermektense zorla değil ama onları sevdirmeye kendimizi zorlayarak! Yani kolaycılığa kaçmayarak çocuklara kitap okutmayı yeğlerim. Genç bireyler olduklarında teşekkür edeceklerdir emin olun. 1 yaşındaki bebenin eline dokunmatik telefonu verdiklerinde baş parmağıyla aşağı yukarı hareket ettirerek telefonu kullanmaya teşebbüs etttiğini gördü bu gözler. O yüzden çocuklarımızı acilen tehlikeli olmaya başlayan teknolojik aletlerden uzak tutup, çok daha fazla zihin, akıl ve motor gelişimlerini sağlayacak yolculuklara aralanan kapılara yani kitaplara ulaştıralım.
yeni nesil çocukların maruz kaldığı işkence.
okulda okumaktan, kitaptan nefret ettiriyorlar. yeğenim kitap görmek istemiyor. bizim kitap okumamıza şaşırıyor. teknoloji çağı çocukları oldukları için e-kitap okunması gerektiğini söylüyor.destekliyorum. kendi tercihlerini belirlemeliler.
Çocuklara kitap sevgisi kazandırmak için:
* her şehirde bulunan il halk kütüphanelerinden yararlanabilir, ücretsiz kitap temin edebilirsiniz.
* çocuğun ilgi duyduğu alanla ilgili(spor, macera, bilim vb.) Kitap alınabilir.
* kitap almaya çocukla birlikte gidilmeli, onun da onayı alındıktan sonra kitap alınmalı. Her seferinde sadece bir kitap alınmalı.
*öncelikle kısa hikayelerden başlamak gerekir.
Örnegin 4-5 sayfayı geçmeyen hikayeler, masallar, anılar, Nasreddin hoca fıkraları, deyimler ve hikayeleri, ömer seyfettin hikayeleri, sait faik hikayeleri, dini hikayeler vb.
* günümüzde ilgi çekici kitapların cazibesinden yararlanılabilir.
Örnegin, renkli, kokulu kitaplar, 3 boyutlu kitaplar vb.
* her yaş grubuna uygun kitaplar vardır. Bunu yayınevlerinden, kitapçılardan isteyebilirsiniz.
* her yaş grubunun çok beğenilen, tavsiye edilen kitaplarından alıp okuyabilir, okutabilirsiniz. (özelden kitap önerebilirim.)
* evde her gün yarım saat okuma saati olarak ayrılabilir. Bu saatte arasıra kitap yerine gazete de okunabilir.
kesinlikle doğru değildir. çocuğun ilgisine ve hayal dünyasına göre kitaplar seçilmelidir. alışkanlık kazandırmak için öncelikle sevmesini sağlamalısınız.
hayatım boyunca kimse bana ''al bunu oku'' diye kitap vermedi. bana daha çok 'kör olacaksın bırak şunu, gel bizimle televizyon izle' dendi. peki, ben nasıl böyle oldum? yanıt veriyorum; evde tek başıma bırakıldım, deli gibi sıkıldım ve televizyon denilen cihazda birbirlerini yiyen insanlardan başka hiç bir şey bulamadım.
ilkokul 4. sınıfta öğretmen sınav yapacağım dedi, ipek Ongun'un Mektup arkadaşlarını aldırdı. tüm sınıf sıkıntıdan patlayıp bir köşeye kitabı fırlatırken ben şerife ile portakal bahçesinde gezip Nilgün ile kitap okumaya başlamıştım. sonra kuzenim 1 yıllık bilim çocuk üyesi oldu benim için. o bir yılın sonunda ben zaten artık halide edip'i hatim etmiş milletin kitaplığına aç köpek yavrusu gibi bakmaya başlamıştım.
yani ilk önce diğer seçenekleri yok edin. ardından çıkış yolu olarak kitap sunun ve ilgisini çekecek bir kitap bulana kadar kitapları değiştirmeye devam edin. bir süre sonra sevdiği türü bulunca her şeyi bir kenara atıp kitaplara sarılacak, 'burada böyle bir kitap buldum sende var mı?' diyecektir.
Şu dönemde yapılması gereken midir ? Değil midir ? Bilmiyorum. Fakat benim çocukluktan kalma bu konu hakkında bir anım var;
Ortaokulun başlarında sık sık kitap okuyan bir çocuk değildim. Kafama eserse okuyordum yani. Ailem beni kitap okumaya teşvik etmeye çalışıyordu; fakat bence çok yanlış yöntemlerle. Benim istediğim türden kitapları saçma buluyorlar ve el kadar halimle bana belkide yetişkinlerin okumakta güçlük çekeceği kitapları zorla okutmaya çalışıyorlardı. Bu yüzden kitap okumaktan soğuyordum.
Sözlük ahalisi olarak bir çocuğa kitap okuma alışkanlığını, zorlamadan kazandıran kimse var mı ? Varsa girsin şuraya bir entry; anlatsın.