kesinlikle ve kesinlikle her istediklerini yapmaktır. böyle bir çocuk büyüdüğü zaman asla bir şeylerin kıymetini bilemeyecek, elde ettiklerinden hep çabuk sıkılacak, kendi emeğiyle bir şeyleri elde etme zevkini asla yaşayamayacaktır.
çocuğa söylenecek sözler
"sen yapacaksın!"
"sana güveniyorum!"
"bak baban okumadı da ne oldu?"
"sen büyüyüp para kazanınca bana bakarsın"
"üniversiteyi kazan da okumaz diyenlere göster gününü"
şeklinde olmamalıdır. çocuk üzerine çok fazla sorumluluk yüklendiğinde endişelenir. bu durumda da kendine güveni azalır, başarısız olabilir. asıl söylenmesi gereken sözler:
"senin her zaman arkandayım"
"sen kararını ver ben yalnızca tavsiyemi söylerim"
"ne olursa olsun seni benim evladımsın diye seviyorum"
şeklinde olmalıdır. kendimden biliyorum bari gelecek nesilleri yetiştirecek ebeveynler bilinçlensin.
aşırı korumacı tavırlarla çocuğu büyütmek, çocuğun özgüvensiz bir şekilde büyümesine ve bunu hayatı boyunca taşıyacak olmasına sebep olmak ailelerin çocuklara yaptığı kötülüklerden biridir, istemeden de olsa iyi niyetli de olsa sonuç kötü olmaktadır.
sınırlarını belirlememek, her istediğini yapmak ve gerçeklikten uzak, izole yetiştirmek. sonra hayatla karşı karşıya kalınca 'hönk bu ne lan!' tepkisi vermesi normal.
En büyük olmasa bile en çok yapilan kötülük verilen yanlış eğitimdir. Son kullanma tarihi çoktan geçmiş öğretmenlerle ve düşünmeye teşvik etmeyen yollarla verilen eğitim çocuğun güçlü yanlarını görmesini engeller, kalıp beyinleriyle birbirinden farksız ortalama bireyler yetiştirir.
sorumluluk ve ahlaki eğitim vermemektir. dünya iyiliklerle ve kötülüklerle dolu bir yerken, elbette çocuğun hayatı boyunca başına harika ve korkunç şeyler gelmesi kaçınılmazdır. hiçbir sorumlulukla yüzleşmemiş ve hiçbir değerle donanmamış çocuk, hayat sahnesinde ordan oraya savrulmaktan kendini kurtaramaz.
islamiyete göre Evladın ana baba üzerindeki hakları vardır. bu haklar çoçuğa verilmezse en büyük kötülük yapılmış olur. Bu haklardan bazıları:
-öncelikle çoçuğa güzel bir isim koymak.
-ona şefkatli ve merhametli davranmak.
-güzel ahlak ile ahlaklandırmak.
-varsa kardeşleri ile arasında bir ayrım yapmayıp adaletli bir tutum sergilemek..
Bu liste uzar gider. eğer bunlar yapılmazsa çoçuğa hem kendini hem de yer yer toplumu zora sokacak kotülükler yüklenmiş olur.