çocuğu olan bireylerin, çocuklarına isim koyarken dikkat etmesi gerekenlerdir.
en önemli hususlardan birisi, çocuğun ismini koyarken gelecek yıllarını düşünmektir. gençliğini ve yaşlılığını. sırf tatlı görünümüne aldanıp çocuğa sevimli isim koymak, o çocuğun baba veya dede olduğunda, evladının veya torununun arkadaşları arasında alay konusu olmasına sebep olacaktır.
Cocugun is hayatini da dusunerek isim koyulmali. Gerekince agir ve asilik gerekince gayet samimi gelecek isimler koyulmali, isimler cocuksu olmamali cocukluk donemini atlatinca sarpa sariyor.
uzmanlara göre iki isim koymak. çünkü yapılan araştırmalara göre iki isme sahip çocuklarin 7 yaşindan sonra kişilikleri ikiye bölünüyormuş, okuduğumda çok şaşırmama sebep olmuştu.
Devrim , alperen,ülkü gibi isimlerle belli bir dine ait isimlerin konulmaması gerektiği düşüncesindeyim. Gelecekte çocuğunuzun dini ve siyasi düşüncesi farklı olabilir. Mümkünse biraz özgürlükçü olun.
dedenizin ninenizin ismini vermeyin. sonra "abdülrezzak berk" gibi saçma sapan kombinasyonlar çıkıyor.
dipnot: berkecan diye dede mi olur diyenlere söylüyorum sosyokültürel değişimler geçiriyoruz ister istemez isimlerde de bir değişiklik olsun yani 3000 yılına kadar "yok yaşlanınca öyle isim mi olur hamdi koyun" bu kafayla da gidilmez modernizasyon şart sen alışmazsın gelecek kuşağa normal gelir yani bencilliğe gerek yok.
çocuğun da bir gün baba ve dede olacağını hesaba katın ve ona göre isim verin.
mesela, çocuğun adı berkcan. çocukken iyi ama baba ismi olarak çocuğu siklemez bunu, hele dede olunca...berkcan dede diye isim mi olur la...
Yani buradan yola çıkarak öyle sikim sikim isim vermeyin. adam gibi klasik isimlerimiz var onlardan verin yoksa size ömür boyu küfür ederler.
ebced hesabına göre koyunuz. şayet koyarsanız çocuğunuzun aklı fikri konusunda ona katkı sağlamış olursunuz. anne baba doğacak çocuğunun ismini ebced hesabına göre koyarsa çocuğun zekasına etki edebilir. ebced hesabının yıldızname yani burçlar ile alakası vardır. bu nedenle bu hesaplamaya göre çocuğa verilen isim çocuğun karakterine de yansıyacaktır. bunun için gerekli olan sizin ve eşinizin ismidir. eşinizin ve kendi isminizin harflerinin arapça harflere olan karşılığı bulunur ve bu değerler toplanır. koymak istediğiniz ismin harflerini de hesaba katarak o ismin sizlerin ismiyle olan sayı birlikteliğinin uyumu çocuğun akıl fikir düzeyini de belirleyecektir. ebced hesabı kuranda da geçmekte imiş.eskiden bu hesapla tarih düşürülebiliyormuş. mesela istanbulun fethi gibi önemli olayların tarihleri bile bu hesapla öğrenilebilmiş. tabiki her hesabın ayrı bir sırrı var.
Yaşına uygun olmasına (küçücük çocuğa rıfkı remzi bekir ramiz nafiz nazmi nazmiye kadri kadriye adile şerife hasibe hafize gibi isimler konulunca direkt 60 yaşında doğmuş gibi bir durum çıkıyor ortaya) * ve telaffuzu kolay, açık ve anlaşılır olmasına dikkat edilmeli.