biri sana vurdu mu sen de ona vur, alay mı etti, yerin dibine sok, acıma, üzülme, merhametli ol belli etme güçlü ol.. zayıflık üzüntüyü de beraberinde getirir vs. vs..
bir çocuğun hayatta kalması için felsefesinin de tam olarak bunlar olması gerekir.
annem tarafından bizim üzerimizde denenen ve işe yaradığı görülen yöntemlerdir.
annem, tam bir osmanlı kadını. hayatımda onun kadar cool başka birini tanımadım o derece.
doğduğum andan itibaren annem üzerimde, kendi hayatta kalma felsefesini uyguladı saolsun.
başalrda anlamamıştım, içten içe kızıyordum kendisine. beni çocuk gibi büyütmediği için beni sevmediğini bile düşündüm çoğu zaman.
beni çok severdi bilirdim. ama hatamı kabullenmezdi.
her hatamı yüzüme söylerdi. başkaları ne yaparsa yapsın çocuklarını savunurken, annem dönüp bana hata yapmışsın özür dile diyordu. herkesin yanında beni küçük düşürüyordu. böyle böyle, hata yapmamayı öğrendim ben. çünkü benim arkamda hata yaptığımda duracak kimse yoktu.
akşam olunca, canım süt içmek isterdi. annem sütün nerde olduğunu gösterirdi.
yemek yaparken beni hep yanına çağırırdı. bir türlü izletmiyordu istediğim çizgi filmi. arkadaşlarım televizyon başında otururken önlerine yemek gelirdi, bense kül kedisi gibi mutfakta sebzeleri doğrardım.
annem daha ben 12 yaşındayken ameliyat oldu sonra. o hastanede, biz de kardeşimle evimizde kaldığımızda ve karnımız acıktığında anladım annemin değerini. bana öğrettiklerini tek tek yapıp ortaya bir yemek çıkartmayı başarmıştım çünkü. aç kalmamıştık.
20 yaşında ilk paramı kazanmaya başladım. üniversitede okurken. anneme koşup da işimi ne kadar iyi yaptığımı anlattığımda bana dönüp, o para onun için veriliyor sana demişti. yine annemden bir darbe almıştım. beni taktir etmiyor, yaptığım işi önemsemiyor sanmıştım.
oysaki 27 yaşıma geldiğimde anladım ki, annem bana bunca yıl erdemli olmayı, hak etmeyi, ayaklarımın üzerinde durmayı öğretti.
çocuklara hayatta kalmayı öğretmektir ana babanın görevi. onlara her imkanı sağlamak değil...