bugün

Beyaz diş, dünyanın merkezine seyahat, denizler altında 20 000 fersah...
beyaz diş, bambi, * sol ayağım, guluverin gezileri, küçük prens, oliver twist, küçük kara balık, ulduz ile konuşan bebek, ulduz ile kargalar, sergüzeşt, çocuk kalbi, kibritçi kız, mutlu prens, küçük kemancı, siyah lale, jane eyre, kurşun asker, kimsesiz çocuk, kırmızı balon, uğultulu tepeler, gümüş kanat, charlienin çikolata fabrikası.
1993’te okula başladım. ikinci dönem okumayı tamamen sökünce öğretmenim, babama benim için hikaye kitapları almasını tavsiye etmişti. Kırtasiyeye birlikte gittiğimiz o soğuk kış gününü hâlâ hatırlarım. Tamamen kırtasiyecinin inisiyatifiyle iki hikâye kitabı alındı bana. Biri muzaffer izgü’nün “uçtu uçtu Ali uçtu” kitabı, diğeri de Yalvaç ural’ın “Anadolu efsaneleri” kitabı.

Özellikle uçtu uçtu ali’yi Defalarca bıkmadan usanmadan okuduğumu hatırlarım. Muzaffer izgü, çocuk kalbine dokunabilen ender yazarlardan gerçekten. Bu iki kitap beni öyle etkiledi ki ileride mesleğimi edebiyat ve mitoloji üzerine kurdum.

görsel
Afacan beşler serisi. Thank u enid blyton.
oliver twist.
kemal ateş'in toprak kovgunları diye bir romanını okumuştum gerçekten çok güzeldi.
Hazine adası. Evet
Bu konuda benim epey söleyeceklerim var.

Ömrü Uzun olsun Annem, CiN ALi serisi ile başlattı maratonumuzu.

Her Cin Ali kitabı bittiğinde bi dolu para ile bakkala koşar deli gibi çikolata alırdık (benden 1 yaş büyük ağabeyimle).

Sonra level atladık galiba, Kemalettin Tuğcu serisi almıştı annem. Ardıdan Ömer Seyfettin derken epey yol kat ettik.

Derken bi level daha atladık. '' Ata sözleri ve deyimler '' diye bir kitapla buluştuk. Tüm ata sözleri ve deyimleri ilk okul çocuğunun anlayabileceği masal hikayeye uyayarlanmış bir haliydi.
Deken bi baktık. '' Görgü kuralları '' diye bir kitapla Çağımızda Akranlarımızın epey üst seviyesinde bir leveldeydik artık.

Sanırsam orta okul 2. sınıfa (bu gun 7.sınıf) gelidiğimizde Gazateden kuponla ansiklopedi almak moda olduğu zamanlar. Temel Biritanica diye bir ansiklopediyi zimmetledi annem. Her gün Gazateyi ben alır kuponu keser biriktirir. Her ayın 1 inde koponları Ana bayii ye götürür 2 cilt alır gelir, 1 ay boyunca o 2 cilti okur bitirirdim bitiridim.

Lise yıllarımda Ülkü Ocakları vesilesi ile Askere gidene kadar 200 kitap okumuştum. Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Edebiyat, Siyaset, Biografi, Otobiografi vsvsvs

Şu an evimde (Emanet veripte geri gelmeyen, Tanışırken kaybolan, Okul ve Kütüphaneler verdiklerim haricinde) 1000 den fazla kitap var.

"çocukken okunan en müthiş kitaplar" konusuna dönersek ''BENEKLi ÖLDÜMÜ ?'' diye bir hikaye kitabıydı.

Not : TEMEL BiRiTANiCA halen durur. Kıymetlimiss
Not 2: Lise yıllarından itibaren ağabeyim, kitaptan ve okumaktan uzaklaştı.
ebeveynler olarak, öncelikle doğru malzemeye ve doğru yaklaşım biçimlerine sahip olmak şarttır. kaliteli zaman kavramını içselleştirmek ve hem çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz, hem de onun tek başına geçirdiği zamanı daha kaliteli hale getirmek için söz konusu materyal ve yaklaşımlara sahip olmak gerekir. çocuk dikkat güçlendirme setleri birçok farklı yaş grubundan çocuğa hitap etmektedir.
Mesela; https://www.cocukakademi..../dikkat-guclendirme-seti/
Muzaffer izgü'nün Ökkeş serisi çocukluğumda okuduğum, hayal dünyamı genişleten güzel kitaplardı. Muzaffer izgü, bir çocuğun kalbini çok iyi biliyor ve hikayelerindeki dünyada çocukları gerçekten mutlu edebiliyor. Özellikle eski basımları benim için oldukça özeldir.

görsel
t: çocukluk-ilk gençlik döneminde okunan ve kişinin aklında yer edinen sayfası az öğretisi çok kitaplardır.
bu kitap benim için gülten dayıoğlu'na ait 'suna' nın serçeleri' kitabıdır. ilk okuduğum çocuk romandır, o günden beri elimden kitap düşmedi. ah elleri öpülesi yazar, kitaplarıyla tanışmasaydım okuma alışkanlığı kazanır mıydım, halim nice olurdu acaba
(bkz: yatmadan önce yüz fırça darbesi)

Abi bunu bana veren arkadaşın da, bunu okuyan benim de....

Az çektirmedi be...
Adını hatırlamıyorum ama yaşlı bir denizciyi anlatıyordu. Adam balığa çıkarken denizden biraz su alıp kayığın içine döküyor balıkları tutup saatler geçince o su kuruyor kayıkta kalan tuzla balıkları tuzlayıp yiyordu bu gibi mükemmel yöntemlerle karşılaşınca unutamıyorum. Balıklarda kanatlı balıktı günün belli bir saatinde sudan zıplayıp kanat çırparak bir kaç metre atlayabiliyorlar bu balıklar gerçek bu arada. Hatta bazen bu balıkların direk kayığa atladığı da yazıyordu. Yaşlı adam ve deniz miydi neydi kitabın adı böyle bir kitap okumuş ve bilen bir yazar varsa beni aydınlatırsa sevinirim.
Define adası aya yolculuk.
çocuk kalbi ve küçük prens.
çocuk kalbi. üstüne tanımam.
Tabiki Muzaffer izgü nin Ökkeş serisi ve diğer Kitapları.
jules verne - denizler altinda yirmi bin fersah.
9 yaşında ilk kitabımı okumuştum. ömer Seyfettin bomba

o yaşta bir çocuğun o kitabı neden okuduğu konusunda hiçbir fikrim yok ama sonuçta hayatımın dönüm noktasıydı.

dünyaya karşı kendimi korumam gerektiğini ilk defa o zaman idrak etmiştim. 33 yaşındayım, o gün bu gündür kitap okurum.
Şahmeran.
Okuyunca korkup ağlamıştım çok küçük de değildim aslında ama etkisinde kalmıştım. Vay be.
Ablam bana dil çıkardı.
cin ali kütüphanede

bu kitap hayatımı şekillendirdi. şu an taksim kütüphanesinden yazıyorum size.
Çocuk kalbi.
Define adası.
Nar ile ayva masalı. tek kitap halindeydi. çok güzeldi. bana okumayı sevdirmişti.