daha iyi bir birey ve doğrudan olarak daha modern bir toplum oluşturmak için dikkate alınması gereken birkaç basit kuralları vardır.
1. Başarıyla sonuçlanmasa bile çabaları takdir edilmelidir. Bir çocuğun anne-babası tarafından, "Öğrenmeye çalışmandan gurur duyuyorum", "iyi çalışman beni mutlu ediyor" gibi sözlerle yüreklendirilmesi, çocuğun daha çok çaba harcaması için onu motive edecek, mücadele gücünü geliştirecektir.
2. Ailedeki tüm bireylerin, kişisel sorunlarını, aile içi sorunlarını, başlarına gelen iyi-kötü olayları, anne babayı ve onu sevindiren ve üzen olayları konuşup paylaşabildiği düzenli toplantılar yapılmalıdır. Bu toplantılar aile içi uyumu ve huzurlu birlikteliği geliştirecektir.
3. Sosyal muhakemesini geliştirmek için sorunu onun adına çözülmemeli, çözüm bulmasına yardımcı olunmalı, alternatifler üzerine düşünmesi sağlanmalıdır.
4. Her çocuk diğerlerinden farklıdır. Aklınızdaki tek soru, "Çocuğum için en iyisi hangisi?" olmalı. Yanıt size ve ailenize has olacaktır. içgüdülerinize güvenin.
5. Çocuğun özellikle iyi olduğu konularda başka bir çocuğa yardımcı olması için öğretmeniyle görüşülmelidir. iyi bildiği bir şeyi bir başkasına anlatabilecek konumda olmak, çocuğun başkalarıyla konuşma becerisini arttıracaktır.
6. Çocuğun mümkün olduğu kadar farklı sosyal ortamlarda bulunması sağlanmalı, değişik insanları, çevreleri ve ortamları tanıması için fırsat verilmelidir.
7. Çocuğunuza davranış eğitimi verirken olumlu yaklaşımları kullanarak istediğiniz davranışların oturmasına çalışın. Çocuğunuzun iyi davranışlarını hemen taltif edin. Ceza yöntemine ise başka hiçbir şey işe yaramayıp, çok çaresiz kaldığınızda başvurun.
8. "Poposuna bir şaplak" bile olsa, kesinlikle çocuğunuza vurmayın.
9. Öfkelenen bir çocuğu sakinleştirmek için en iyi yol, dikkatini başka bir yöne çekmek. Kendini aynada izlemesini sağlayın.
10. Çocuğun; duygu, düşünce ve inançlarını; açık dürüst ve başkalarının haklarını ihlal etmeden, karşısındaki kişiyi aşağılamadan, incitmeden ve ezmeye çalışmadan ifade etmesi sağlanmalıdır.
çok merak etiğim bir olaydır. öyle birkaç günde biten bir süreç değildir sonuçta. acaba bende yapabilir miyim sözlük. çocuğu değil lan, yetiştirmekten bahsediyorum. çocuğu yapması kolay önemli olan sonrası. ama sözlük ilerde ilerde çocuğum olunca okusun burayı şerefsiz. işi ne zaten, okusun da görsün. ben daha iyisini yapana kadar en iyisi o olacak. yetiştiririm herhalde ya. ben ilk çocuğum sözlük kobay oldum ondan bu haldeyim.
Çocuklarımızın ayaklarına bile gösterdiğimiz özen ve bakımı kafalarına göstermiyoruz. Ayaklarına uygun olsun diye, pabuçlarını ısmarlama yaptırıyoruz. Acaba, kafalarına uygun okulları ne zaman yaptıracağız...
çok zordur çünkü kuralını bilmediğin bir oyunu oynamaya çalışırsın üstüne üstlük oyuncular farklı oyunlar oynarken bunun farkında dahi değildirler.
(bkz: çocuk yetiştirmek için ehliyet gerekliliği)