Kelebeğin kozadan çıkışına yardım edip doğal gelişim sürecine müdahale ederek ömrünü kısaltan yardımsever insanın iyi niyetiyle kelebeğe zarar vermesi hikayesindeki gibi.
Ailelerin bilgi sahibi olması gerekiyor. Kitabi bilgilerle çocuk yetiştirilme çabası doğal süreci olumsuz etkiliyor. Bilgi iyidir. Çocuk doğmadan bilgi edinilip kazanılıp çocuğa hazırlanılmalıdır. Herkes okusun danışsın öğrensin bilgilensin. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus bilgiler doğrultusunda hareket ederken yaşamayı unutmak.
Bilgi harmanlanıp yaşama geçirildiğinde işlevseldir.çocuğa bilgileriöğretip, ebeveynler doğru kuramsal bilgi çerçevesinde çocuğa yaklaşırken duyguyu hissi paylaşımı unutabiliyor.
Doğal süreç korunmalı duygusal paylaşım yaşanmalı.
Ebeveynler zorlandığında profesyonel destek almalı.
Ruhsal ve zihinsel yönden gelişim sağlamak için anne baba ve annebabanın ortak alanından oluşan 3 ebeveynli çocuğun kişilik yapılandırılmadında denge ve uyum çok önemli.
Kendi bireysel ihtiyaçlarını çocuğa yüklemeden bir birey olarak çocuğun varlığı olduğu gibi kabul edilip doğal süreci desteklenmeli.
Çevresel faktörler ile anne baba mesafeyi korumalıdır.
Okulda öğretmenle-rehberlik öğretmeniyle iletişimi düzenli olmalıdır ebeveynlerin.
Sakin kalıp makul olma çizgisinde durulmalıdır.
Tanım; çocukların yetiştiriliş aşamasında psikolojisi yapılandırılırken geleceği etkiliyen ebeveyn ve toplumsal davranışları gözden geçirme gerekliliğini hatırlatan sorgulama.
yetişkinlerde bu alışkanlıklar varken çocuklarımızda olmamasının imkansız olduğu durumdur . anne babaların elinden telefon , bilgisayar ve televizyon kumandası düşmüyorken çocukların farklı bir davranış sergilemesini beklemek biraz tuhaf . ayrıca çocuk sussun aman bağırmasın ağlamasın diye çok küçük yaşta televizyonun karşısına koyuyoruz . çizgi filmler izletiyor o süslü oyuncakları alıyoruz ister istemez özeniyorlar ve her defasında daha fazlasını istiyorlar .
çocuğun ileride anne-baba olacağı düşünülmeden yetiştirilirse, marka ayakkabı da ister, tablet de ister, başka şeyler de ister. ebeveyn dediğin çocuğu düştüğü zaman kaldıran değil, kendi başına kalkmasını öğretendir.
bizler ki servisin olmadığı "şartlarda okula ayakla gidip gelen nesil,kantin den uzak ev yemeğile büyüyen nesil,yahu angara lastiği ile okula giden nesildik yahu bize neden bişey olmadı."
mı acaba? yoksa oldu da fark edemeyecek kadar icgoruden yoksunsun.
çocukları marka takıntılı yapmayalim diye aç bırakıp soğukta yürütmek neyin nesidir?
marka takıntısı çocuğun yetiştiriliş şekliyle ilgilidir.