Çocuk peşinden ağlamasın diye gittiği yer hakkında yanlış bilgi vermek... Çocuğa yalan söyleyerek ona yalan söylemeyi öğretmek. Çocuk yalanı nereden bilsin? Bilmez zaten, cevresinden öğrenir.
çocuk yere düşünce kaldırmak
gece ağlayınca hemen kendi yatağına almak, bu 12 yaşına kadar beraber yatıcaksınız demek olabilir
çok üstüne düşmek,şımartmak
Küçücük çocuklari yaptıkları yanlıştan döndürmek için " bak ama oyle yaparsan allah yakar, allah cezalandirir" demek. Allah ile korkutmak.
Pozitif yaklaşım varken negatif yaklaşmak.
Sevginin gücünü kesfedememek.
Resulullah (sav) bir gün şöyle buyurdu:
"Allah'ın rahmeti, çocuklarının iyi işler yapmasına yardımcı olan anne ve babanın üzerine olsun!"
"Bu nasıl gerçekleşebilir?" diye sorulduğunda Allah Resulü (sav) buyurdu:
"Çocuklarınızdan, yapabilecekleri bir işi bekleyin; güç yetiremeyecekleri şeyi onlardan istemeyin; onları günah işlemeye mecbur etmeyin; çocuğunuza yalan söylemeyin ve abes şeyler yapmayın."
Bir çocuğa 'bunu yapamazsın' derseniz; o şey o çocuğa daha bir meraklı gelir.
Çocuklar 'no risk, no fun' kafasındadırlar.
Onlara sınırlarını anlatmalısınız ama 'şu yasak, bu yasak' dememeniz gerekir.
Yanlış bir şey yaptıklarında bağırmak ve dövmek yerine; onlara yaptığı yanlışın neden yanlış olduğunu ve yaptığı yanlışın neticesinde olacakları/ olabilecekleri anlatmanız en doğrusudur.
kendisinin yapabildiği bir şeyi çocuğuna yasaklamasıdır. Aileden ne görürse onu yapacaktır çocuk. Ben büyüğüm yaparım olayına girilmemelidir.
Öğretilmek istenen her ne ise beraber uygulayınca çocuk da öğrenecektir. Hiç kimse emir almaktan hoşlanmaz. çocuk bile olsalar.
çocuğa sürekli papağan gibi sadece nasihat vermektir sen o çocuğa devamlı bıdı bıdı yapacağına uygulamalı olarak gösterki çocuk ders alsın o konuyu iyiye kötüye ayırabilsin sen sadece sözel olarak nasihat verirsen tam tersi olabilir.
Çocuk taşkınlık yaptığı ve laf dinlemediği zaman onu baskılamak, cezalandırmak.
bu durumda ebeveyinler, çocuğun her istediğini yapmamalı, bu isteklerden onu uzak tutarken taşkınlığına ve sinirine müdahale etmemeli, mümkünse o yokmuş ve hiç etkilenmiyormuş gibi davranmalıdır.
çocuklara prens veya prenses muamelesi yapmak.
Bunun sonucu, ayakları yere değmeyen ve hayallerde yaşayan, beklentileri yüksek ve beklentilerinin yüksekliği oranında da hayal kırıklığı yaşayan insanların yetişmesidir.
- güya özgüveni yüksek olsun diye şımartmak
- çocuğun hayallerine bile karışmak, baskı kurmak
- başarısızlığında aşağılayıp yerin dibine sokmak
- ruşen amcanın oğlu sedat ile kıyaslamak
çocuğa hem büyük hem de küçük gibi davranmak.
efendim şimdi anne babalar işine gelince, ''daha çocuksun'' deyip, yine işine gelince ''kocaman oldun sen!'' deyiveriyor.
çocukların da dünyasını alt üst ediyoruz arkadaş.