bir rivayete göre bir çoban tarafından bulunduğu için bu ismi almıştır. Bahsi geçen çoban oyunu ile dünyada kimseyi rakip tanımayan pers kralını ilk oyunda bu şekilde yenmiştir.
savusturulması cok cok basit olan ve adını "ulan bu kadar basit bir matı göz göre göre yedin ya sıgırsın olum sen" repliginden "sigir güden" anlamına gelen coban kelimesiden almıstır. **
piyon, fil ve vezir ile yapılan en kolay mat taktiğidir, genelde yeni başlayanlar için ben bu işi çözdüm havası verir ama siyahın bu oyuna önlem alması çok kolaydır:
Beyazın şu hamleleriyle gerçekleşir: 1.e4 2.Fc4 3.Vh5 4.Vxf7#
Önlenmesi ise çok kolaydır, siyah atını f6'ya sürer (1.e4 e5 2.Fc4 Af6) böylece vezir engellenmiş olur.
3 yada 4 hamleden ziyade 24. yirmibeş. hatta oyunun gidişatına göre 32. hamlede bile geçerliliği vardır..
elle tek yerden hareket babında düşünülmemelidir..
satrança ilk başladığım zamanlarda paso yediğim, 'beni mi kafalıyorlar lan acaba' diye parayonaklaştığım sonrada beni satrança küstüren hede hödö. yapanlara hala sinsi gözüyle bakarım. *
vezir ve filin, rakip beyazsa f2, siyahsa f7'ye baskı kurması, yani filin üstündeki piyonun vezirle alınması ile yapılan mat. E3 oynanmasıyla (şahın önündeki piyonu bir ileri sürmek) savuşturulabilir.
satrançta bir mat çeşididir. Beyazın şu hamlelerinden sonra oluşur: 1.e4 2.Fc4 3.Vh5 4.Vxf7#. Vezir ve filin f7 karesine birleşik atağına siyahın önlem almaması sonucunda ortaya çıkar.
5. sınıfta ilçe satranç turnuvasında tanıştığım beni bir güzel s.ken hamleler bütünü. karşımdaki çocuğun baktım tipi yok, boyu yok dedim bundan bir cacık olmaz, yenersin sen bunu sfrskz. çocuk ilçe 1. imiş 30 sn içerisinde öğrenmiş oldum.
satrançta vezirin fil yardımıyla yaptığı mat. insanları aşağılayan, sınıf statü sömürü getiren iğrenç mat şekili. ilginç bir şekilde her satranç bilenin bir kere olduğu mat. ölüm gibi birşey bu anlamda.