kıymalı tepsi böreği yapılırken malzemesi pişirilip de konur. çünkü kıyma çiğden konursa, kat kat yufkanın arasında kalacağı için pişmez.
ama çiböreğin malzemesi tek kat yufka içine konduğu için malzemeyi önceden pişirmeye gerek yoktur, kıymayı çiğden koyabilirsiniz. hem kıyma diğer malzemelerle birlikte pişerse daha lezzetli olur.
tatar bir arkadaşınız varsa muhakkak yapmasını isteyin zira tarifle yapılıp yenilecek bir hamurişi değildir. hamuru incecik açılmalıdır. kenarları tabağın sivri kenarlarıyla düzleştirilip kızgın yağda cızzz sesiyle pişirilmelidir. yapması zahmetli olsada pek bir kolay iner mideye.
gerçek adı şırbörektir. ve şır kelimesi yağa atıldığında çıkan sesten türetilmiştir. kimse kırım tatarları gibi güzel yapamaz. hemen tarifini de vereyim.
-önce hamur hazırlanır. öyle mayalı hamur falan değil. bildiğin sadece su, un ve biraz tuz. kıvamına dikkat etmek gerek çok sert bi hamur olmaması lazım.
-hazırlanan hamur ufak parçalara ayrılır ve küçük bir daire kadar açılır bu parçalar. hamur açılırken bol unla açılması iyidir.
-daha sonra içi hazırlanır. soğan ve patates rendesi ile kıyma * konulur. biraz karabiber ve tuz oldukça tat katar.
-hazırlanan iç, dairenin yarısına yayılar, sonra diğer yarısı bunun üzerine kapatılır yani yarım daire şekli elde edilir. kenarlarının düzgün olmaması halinde artık parçalar kesilip alınır. ( biz bunun için metal çay tabağı kullanıyoruz )
-bu şekilde istenilen miktarda şibörek hazırlanır. bol yağda üstleri kızarıncaya kadar pişirilir.
-fazla yağı süzmek için gazete üzerine koyulur ve sonra yanında güzel bir ayranla afiyetle yenir.
bu arada şibörek yedikçe doyulmayan bi tattır. sağlam bir bünye 15 taneye kadar yiyebilir. öyle 5-6 tanesi kesmez yani.
edit : eksileyen sevgili arkadaş. özel mesajla bana bi ulaş da en azından neden olduğunu bileyim.
tatarlara özgü bir börektir. bol soğanlı çiğ kıymanın elde açılmış hamur arasına koyulup bol kızgın yağda kızartılmasıyla elde edilir. yurdumuzda tatarların eskişehir'de yoğunlukta olmasından dolayı oranın meşhur bir yiyeceği olarak tanınması normaldir.