1. Sıcak bir günde kesilen çiçeklerin uzun süre dayanması zordur. Çünkü güneş sıcaklığı yapraklardaki nemi hemen alacaktır.
2. Çiçekler için ideal sıcaklık aralığı 5-10ºC’dir. Geceleri çiçekleri buzdolabında tutmak, daha uzun süre dayanabilmelerine yardımcı olur. Çiçekleri buzdolabına yerleştiremezseniz, geceleri evinizdeki en serin odanın zeminine koyabilirsiniz.
3. Sapın su altında kalan bölümündeki bütün yaprakları temizleyin.
4. Çiçek saplarını, bitki fırçasıyla nazikçe fırçalayarak temizleyebilirsiniz. Bu, hem çiçeklerin daha uzun süre dayanabilmesine, hem de suyun temiziliğine yardımcı olur.
5. Sapları düzgün hazırlanan çiçekler, suyu daha kolay alabilecekleri için daha uzun süre dayanırlar. Sapları şu şekilde hazırlayabilirsiniz:
• Sapın altını 3,5-4 cm mesafeden, 45 derece açıyla kesin. Kesme işleminde kör bıçak kullanırsanız, sapa zarar verebilirsiniz.
• Daha iyi bir sonuç alabilmek için, sapları su altında kesin. Böylece, gövdedeki damarlara hava kaçmasını engellemiş olursunuz.
• Çiçekleri sığ suya almadan önce, sapları bir kaç saat derin su içinde tutmalısınız.
6. Hergün, çiçeklerin suyunu değiştirin ve çiçekleri suyla nemlendirin.
7. Bir litre suya, bir kaşık çamaşır suyu ekleyin. Çamaşır suyu, suyun temiz kalmasına yardımcı olur ve ortaya çıkabilecek kötü kokuyu engeller.
8. Cam vazolardaki suyun daha güzel görünmesi için, içine bir kaç damla besin boyası damlatabilirsiniz.
9. Çiçeklerin içinde bulunacağı suya bir çay kaşığı şeker ekleyerek, çiçeklerin daha uzun süre dayanabilmelerine yardımcı olabilirsiniz.
10. Çiçekleri direkt güneş ışığına maruz bırakmayın, kaloriferden ve hava cereyanından uzak tutun. Bir fan bile, çiçeğinizin daha kolay ölmesine yol açabilir.
11. Kırılmış veya sarkmış sapları, çubuklarla destekleyin.
12. Ölen çiçekleri hemen vazodan uzaklaştırın. Çünkü ölen çiçekler etilen salgılarlar ve diğer canlı çiçeklerin de solmasına yol açarlar.