türkiye'de hiç bir zaman yeteri ilgiyi görmemiş bir sanat. 1930 lu yıllarda, gazetelerin tiraj arttırmak amacıyla 4-5 sayfalık fasikuller halinde veya gazete sayfalarında yayınlamasıyla okuyucularıyla tanışmıştır. tarihin ilk çizgi roman kahramanı superman ve batman sayesinde popülaritesi oldukça artmış ve özgürlüğe kavuşmuştur. çok kısa bir süre zarfında insanlar benimsemiş, sevmiştir. yıllar önce çok daha güçlü bir sanat koluyken, günümüzde -maalesef- yeterli ilgiyi görmemektedir.
ülkemize 1956'da yayınlanan tommiks(captain miki) ve teksas(il grande blek) ile girmiştir. türkiye'de yayınlanan ilk çizgi roman olma özelliğini taşıyan tommiks - kara bela adlı eserin, tahmin edilenden daha fazla ilgi görmesi ile türkçe'ye onlarca gereksiz vahşi batı tarzında çizgi roman çevrilmiştir -öyle ki başka bir konuya yer bile verilmemiştir hemen hemen- en parlak çağında, tek bir konuya bağımlı kalması, ülkemizde çizgi romanın neden yeterli ilgiyi görmediğinin bir başka cevabıdır.
savaş, tarkan, karaoğlan gibi yetmişli yıllarda yayınlanan, türk işi çizgi romanlar ise yeterli ilgiyi görmesine rağmen, türk çizgi romancılığı aynı konu üzerine bağımlı kalma hastalığı yüzünden maalesef gelişememiştir.
ntv yayınlarının basmaktan bir an önce vazgeçmesini dilediğim roman tipi. insan çizgi roman okumaktan soğur o çizimlere bakınca. hayır efendim, iki mimik yap bari de herkes 'robocop' gibi dolaşmasın ortada.
resim ile yazıyı anlamlı ve sürükleyici bir şekilde birleştirmektedir. deli gibi koleksiyonunu yaptığım kitaplardır. ama ne yazık ki bir öğrenciye göre pahalılardır.
eskiden, bursa açık çarşıda pazar günleri tezgah açan sahaflardan ya da sönmez iş merkezi en alt kattaki kitapçılardan her daim yarı fiyatına alabildiğimiz hastalığımız.