1970li yıllardan başlayarak 1980 ve sonrasında bilgisayar ve video aletlerinin gelişmesi, çizgi film için yeni bir imkân getirmiştir. bütün dünyada çizgi film yapımı yeni metodlarla hızla artmaktadır.
aslında çizgi film yapmak o kadar kolay değildir ve birçok safhadan oluşur :
1. sinopsis: senaryonun ana teması doğrultusunda, senarist ve yönetmen tarafından hazırlanır.
2. story-board (resimli senaryo): yönetmenin düşündüğü çizgi film sahneleridir.
4. fon müziği: filmin atmosferine ve ritmine göre besteci tarafından hazırlanır.
5. lay-out: yönetmen veya vazifelendireceği bir yardımcı tarafından story- boarda uygun olarak dekor ve tiplerin son şeklini almasıdır.
6. animasyon (hareketlendirme): story boarddaki hareketli sahneler animatörler tarafından gerçekleştirilir.
bir sâniyelik çizgi film elde edebilmek için 24 kare resim çizmek lâzımdır. gözümüzün görme özelliğinden faydalanarak daha az resimle (24 kare yerine 12 kare çekim yapılmaktadır).
7. dekorlar: bacg-round story-boarddaki sahnelerin geri plânları, hâdiselerin geçeceği yer ve mekanlar, bacg-roundcular tarafından çizilir.
8. kopya ve renklendirme: animatörlerce hazırlanan hareketli figürler, çini mürekkeple veya fotokopi ile asetata kopye edilir. renklendirmeciler tarafından boyanır.
9. görüntüleme: çizgi filmi meydana getiren şahıslar ve hâdiseler geçeceği mekanlar, çekim plânına göre tek kare çekim yapılabilecek bir kamera yardımıyla 8 mm-16 mm-35 mm veya video olarak görüntülenir.
10. kurgu: görüntü, ses, gürültü, müzik, story-boarda göre yerlerine konur.
11. eşleme: değişik seslerin sahnelerdeki dozlarının ayarlanması.
12. laboratuar: çekim video dışında film olarak yapılmışsa, negatiflerden pozitif filmler elde etme.
fakat her ne kadar 12 aşamada uğraşarak bir ürün oluştursakta bu ürünün kaderi 5-6 yaş seviyesindeki çocuklara bağlıdır...